Vaikams – raudoni kotletai

Maistas be druskos, gėrimai be cukraus, jokių saldumynų – šių reikalavimų laikantis ugdymo įstaigose vaikams tiekiamas maistas sukėlė kai kurių tėvų pasipiktinimą. Jie teigia, kad toks maistas neskanus, todėl vaikai didžiąją dienos dalį praleidžia alkani, o valgyklos maistą tenka išmesti.

Per mažai druskos?

Kad nauja maitinimo tvarka – netenkinanti, nes vaikai to maisto nevalgo, ypač dažnai girdi Lietuvos tėvų forumo atstovai.

"Turime didelę prabangą mokyklose – šiltą maistą. Maistas sveikesnis nei anksčiau, bet vaikai nenori jo valgyti, nes jis neskanus, –  teigė Tėvų forumo tarybos narys Kęstutis Mikolajūnas. – Vaikams sunku suprasti, kodėl kotletai su burokėliais ir raudoni, o bulvių košė su brokoliais ir žalia. Negali būti tokie dalykai į vaikų valgiaraštį įvesti staiga, vaikus reikia prie to palaipsniui pripratinti. O dėl maisto skonio, tai net ir kai kurie suaugusieji, dirbantys ugdymo įstaigose, sako, kad jis neskanus, nes mažai druskos."

Tėvų atstovo žiniomis, kai kurios įstaigos išsprendžia problemą – kadangi nustatyti druskos kiekiai yra rekomendaciniai, jos kiekis sumažinamas.

Tačiau ne tiek, kad maistas taptų prėskas, neskanus ar visiškai nevalgomas.

Kiti geri pavyzdžiai – vaikams sudaroma galimybė įsidėti ir valgyti tai, ką ir kiek patys nori, skatinama lėto valgymo kultūra, kai suteikiama pakankamai laiko pavalgyti.

Mokykloje – lyg kalėjime

"Blogiausia, kai siekiant įpratinti vaikus sveikai maitintis, imamasi kraštutinumų – kad jie per pertraukas nenusipirktų maisto kioskuose ar parduotuvėse, užrakinamos mokyklos durys. Tada man kyla klausimas – ar mes, suaugusieji, apskritai suprantame, ką darome? Užuot vaikai per pertrauką išėję į orą pajudėtų, mes juos įkaliname. Kitas dalykas – jeigu tas maistas vaikui netinka ir jis turi savo kelis centus, kodėl draudžiame nusipirkti tai, ko nori, laikome alkanus ir dar uždarytus mokykloje?" – svarstė Tėvų forumo atstovas.

Anot jo, politikai lengvai priima sprendimus, o juos įgyvendinti tenka kitiems, o tai nėra taip jau paprasta.

Štai ir šiuo atveju – iš pradžių įsigaliojo nauja tvarka, o tada susiruošė apmokyti virėjus, kaip gaminti tą maistą vaikams.

Jei iš pradžių būtų apmokę, suteikę bent porą metų prie naujos tvarkos visiems priprasti, nebūtų tokio streso ir irzulio.

Mediko komentaras

"Norai yra geri – keisti valgiaraštį, kad vaikams būtų tiekiamas kuo sveikesnis maistas. Bet problema, kad vaikams tai nėra skanu, tad galbūt galima būtų tuos patiekalus, kurie yra sveiki, skanesnius paruošti, – teigė Lietuvos pediatrų draugijos prezidentas, vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas. – Mitybos specialistai, kurie žiūri, kad maiste būtų pakankamai kalorijų, baltymų, riebalų, vitaminų, ir virtuvės šefai, kuriems tai galbūt nelabai svarbu, bet svarbu patiekti maistą skanų, išvaizdų, turėtų susijungti ir padaryti bendrą kūrinį. Dabar gi kiekvienas siekia savo. Puikiai žinome – vaikai morkų nemėgsta, bet jei iš tos pačios morkos išdrožinėsi lėktuvėlį, jie ją suvalgys. Nuo suaugusiųjų priklauso, kaip sugebama vaikams tą sveiką maistą pateikti."

"Kad reikia ką nors daryti siekiant, jog vaikai maitintųsi sveikiau – faktas, o tai, kad vaikai nevalgo – problema, – pripažino V.Urbonas. – Manau, reikėtų kam nors eiti į darželius, mokyklas, žiūrėti, koks maistas vaikams tiekiamas, ir galvoti, kodėl jie to nevalgo. Jei vaikas nevalgo daržovių, gal neatsisako mėsos. Vaikai yra labai išrankūs, ir tai yra visiškai normalu."

Tėvai patys valgo traškučius

Naujo maisto vaikams idėjos autoriai tikina, kad viskas gerai, o besiskundžiantieji kalti, kad neskaito Sveikatos apsaugos ministerijos instrukcijų.

"Bangos keliamos, tačiau tarp besipiktinančiųjų neteko sutikti nė vieno, kuris yra skaitęs naująjį Vaikų maitinimo tvarkos aprašą, – įtikinėjo Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėjas Almantas Kranauskas. – Ką reiškia – vaikai nevalgo? Klausėme virėjų – nieko panašaus. Valgyklų darbuotojos sako jokio pokyčio nepastebėjusios, kad daugiau ar mažiau valgytų."

Anot A.Kranausko, nėra šių metų valgiaraščiuose jokių radikalių permainų – tėra kosmetiniai patikslinimai, kurių kasmet būna.

Jau 8 metus ta tvarka egzistuoja ir kiekvienais metais ji po truputį tobulinama – pagal tėvų, mitybos specialistų, savivaldybių pastabas, atsižvelgiant į mokslo naujienas.

Bet tie patikslinimai yra labai nedideli.

"Kur kas didesnė problema, kad tėvų suvokimas apie mitybą – tragiškas. Tai yra karta, kuri gimė jau nepriklausomybės metais ir išaugo maitindamiesi dešrelėmis ir traškučiais. Man tiesiog labai gaila tų vaikų, kurie turi tokius tėvus", – neslėpė ministerijos atstovas.

Jo teigimu, negalima visą gyvenimą maitintis vien cepelinais ir kugeliais.

Suprantama, kitokie patiekalai vaikams gali būti neįprasti, jeigu namie juos maitina vien pieniškomis dešrelėmis ir keptomis bulvėmis, tačiau vaikai greitai prie naujovių pripranta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaubas

Siaubas portretas
Gyvenu salia kibabines,per pertraukas vaikuciai cia perka ir valgo tuos kibabus,ir taip kiekviena diena.

Kupiskis

Kupiskis portretas
Baisu su maitinimu darzeliuose kas darosi, vaikai kotletu nesuvalgo o virejos neismeta palieka kitai dienai vaikams'' mustas kepsnys typo" permala likucius ir va kaip skanu is liekanu maistas vaikuciam. Ir tai cia ekologiskas maistas? O isigilinus istikruju ka vaikai valgo ir is ko maista gamina, valdzia apaktu, bet niekas netikrina visiems gerai kad vaikai atliekas valgo!!!

Onute

Onute portretas
O jau nuotrauku atrinkimas,ilgai turbut teko ieskoti.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

  • Anoniminiai laiškai neįbaugins
    Anoniminiai laiškai neįbaugins

    Vos tik laikraštis išspausdino mano pastebėjimus „Liko gumbuoti stagarai“ („Klaipėda“, 2024 03 19), tuoj prasidėjo reakcija. Kai kas puolė piktintis „Karšto telefono“ skiltyje, kai kas šaipyti...

    2
  • Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė
    Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė

    Nors buvo sakoma, kad Klaipėdoje vadinamoji šviesoforizacija baigsis, tačiau, manau, uostamiesčio vairuotojai jau pastebėjo, jog šis ydingas procesas vis tiek nesibaigia. ...

  • Per laidotuves – fejerverkai
    Per laidotuves – fejerverkai

    Šių metų kovo 8 d. Lietuvos žiniasklaidoje buvo skelbiama žinia, kad Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, sudeginta 12 nacionalinių vėliavų, kurios iš anksto buvo iškabintos Kovo 11 d. proga. ...

  • Marazmatikų parlamentarizmas veikia
    Marazmatikų parlamentarizmas veikia

    Rusijos Dūma pagrasino Vokietijai dėl „Taurus“ sparnuotųjų raketų tiekimo Ukrainai. Esą įvykiai gali lemti Vokietijos įsitraukimą į karą, todėl Bundestagas turi tam pasipriešinti, sakoma paskelbtame Dūmos kreipimesi. Vokietija 1...

  • Liko gumbuoti stagarai
    Liko gumbuoti stagarai

    Pagaliau K. Donelaičio skveras buvo apvalytas nuo tų supuvusių medžių, kurie kėsinosi į žmonių gyvybes. Iš Liepų gatvės pusės dabar matyti ir pats nemirtingas klasikas. Vasarą jo nebeužgoš šakos ir lapai, ir visas tas vaizdas...

    5
  • Kriminalinės mobilizacijos „paniatkės“
    Kriminalinės mobilizacijos „paniatkės“

    Kažin ar pasaulyje yra dar viena civilizuota valstybė, kur žudikai, prievartautojai, plėšikai, kyšininkai nebaudžiami? ...

  • Kaip Auksūdžio kaimas tapo aukso vertės
    Kaip Auksūdžio kaimas tapo aukso vertės

    Mažytis Vakarų Lietuvos Auksūdžio kaimas Darbėnų seniūnijoje bene labiausiai išgarsino naujausias atsinaujinančios energetikos elektrolizės technologijas, kurios naudojamos metanoliui ir vandeniliui gaminti. ...

    12
  • Reikia sunkiųjų darbų kalėjimo
    Reikia sunkiųjų darbų kalėjimo

    Priviso pas mus visokių valkatų, niekur nedirbančių išlaikytinių, girtuoklių, beviltiškų alkoholikų, kurie vagia iš parduotuvių, miega krūmuose ar gatvėje ant suolų ir visiškai nesirūpina nei savo artimaisiais, nei paty...

    2
  • Niūrus 1944-ųjų ruduo
    Niūrus 1944-ųjų ruduo

    Keletą dienų kaime buvo ramu, tik girdėjosi tolimi pabūklų garsai. Pirmą rusą pamatėme po kelių dienų. Ant arklio į kiemą įjojęs kariškis pasisukiojo, pasidairė ir išjojo. ...

    2
  • Niūrus 1944-ųjų ruduo
    Niūrus 1944-ųjų ruduo

    1944-ųjų spalio pradžioje, frontui pajudėjus ties Žemaitijos riba, prasidėjo masinė Klaipėdos krašto gyventojų evakuacija. ...

    1
Daugiau straipsnių