Vietoj cirko – lupikavimas?

  • Teksto dydis:

Neseniai su šeima lankiausi Klaipėdoje viešinčiame cirke. Pati auginu dvi dukras. Vienai – šešeri, kitai – pusantrų.

Kad geriau mažosios matytų pasirodymą, bilietus pirkau pirmoje eilėje. Vienas kainavo 12 eurų. Tikrai nemaža suma. Nors tolimesnėse eilėse taip pat buvo ne ką pigesni – 8–10 eurų.

Jei konvertuotum bilietų į cirko pasirodymą kainas į litus, gerai pagalvotum, ar gali leisti sau su vaikais tokiame vaidinime apsilankyti.

Nors tikėjomės puikiai matyti pasirodymą, juolab kad puikų vaizdą žadėjo ir bilietų pardavėjai, realybė buvo kita. Teko "džiaugtis" artistų nugaromis ir užpakaliais.

Žinoma, stebint akrobatų pasirodymą sėdėjimo vietos rūpesčių nesukėlė, bet klouno, kurio labiausiai laukė vaikai, ir mago visiškai nebuvo matyti. Tad beliko žiūrėti į nugaras.

Bet net ne vietos, kurias gavome, sukėlė daugiausia minčių. Ir net ne patys pasirodymai. Jie nelabai skyrėsi nuo kitų cirko pasirodymų. Ko nors stebuklingo, išskirtinio, kvapą gniaužiančio nepamatėme.

Labiausiai šokiravo verslo noras pasipinigauti iš vaikų. Gal tuo stebėtis ir nereikėtų. Juk tai pats paprasčiausias būdas uždirbti.

Vaikai greitai užsinori vieno ar kito daikto, skanėsto, o tėvai pildo jų pageidavimus.

Pateiksiu kelis pavyzdžius, kodėl susidarė toks įspūdis, ir daugiau nereikės nieko aiškinti.

Kaip ir kiekviename cirke, prieš pasirodymus siūloma įsigyti skanėstų, balionų, šviečiančių žaisliukų. Kiekvieną vaiką labai vilioja tokie dalykai. Juk ir išvyka nepaprasta.

Būtent tuo, panašu, ir siekia pasinaudoti, uždirbti cirkininkai.

Kainos pribloškia, nors tikrai nesu ta, kuri bumba dėl kainų, gaili pramogoms ar vaikams.

Cirko palapinėje už mažytį maišelį spragėsių prašoma 3, didesnę dėžutę – 5 eurų. Pastarosios tikrai ne tokios kaip kino teatre. Kelis kartus mažesnės. Cukraus vata kainuoja 3 eurus.

Pats paprasčiausias balionas, iš kurio išlankstytas šuo ar kitas žvėrelis – 3 eurai. Kitų, kur kas didesnių, kainos jau net neklausiau. Pakako ir to, ką išgirdau.

O juk realiai tas balionas, iš kurio išlankstomi žvėreliai, kainuoja vos kelis ar keliolika centų. Ir jis tikrai nebuvo užpildytas helio dujomis, kad kiltų į orą. Buvo ir didesnių balionų.

Kiek jie kainavo, nesivertė liežuvis klausti.

Elementari šviečianti apyrankė buvo ikainota 3 eurais. Net neįsivaizduoju, kiek kainavo tie dideli šviečiantys kardai ar kiti niekučiai.

Norintieji galėjo įsiamžinti ir su cirko krokodilu ar smaugliu. Už tokią galimybę "laimingi" tėvai turėjo pakloti 5 eurus.

Net nuotraukos negauni, nes ją turi pasidaryti savo fotoaparatu ar telefonu.

Ir visai aš apsidžiaugiau, kad mano didžiajai dukrytei ropliai ne prie širdies, o mažoji dar apskritai nelabai supranta. Pavyko sutaupyti 5 eurus.

Kai konvertuoji cirko kainas į litus, plaukai pradeda stotis piestu. Kas iš mūsų būtų mokėjęs 20 litų už kukurūzų spragėsių dėžutę ar 10 litų už porciją cukraus vatos?

Bet žmonės pirko. Ir cukraus vatos, ir kukurūzų spragėsių, ir šviečiančių kardų, ir kitų niekučių. Pirko, nors gal įprastai to ir nedarytų.

Pirko dėl vaikų, nes juk natūralu, kad šie nori. Nori ir pasmaližiauti, ir žaisliukų, nors gal šių reikia ir tik šiai minutei. Juk ir mes norėjome, o ir visi tėvai nori, kad išvyką į cirką mažyliai prisimintų lydimi gerų emocijų.

Gal kiti baiminasi, kad ko nors nenupirkus mažylis gali prapliupti raudoti minioje žmonių. Juk mums dažnai taip svarbu, ką pagalvos aplinkiniai, kad ir visiškai nepažįstami žmonės.

Suprantu, kad visi norime uždirbti, kad cirko artistų gyvenimas tikrai sudėtingas ir ne kiekvienas jį ištvertų, bet šlykštu, kai taip norima pasipelnyti iš vaikų.

Manau, kad protingumo principu reikia vadovautis visose gyvenimo situacijose. Paklausti savęs, ar pats mokėtum tokias sumas už niekučius ir spragėsius?

Nereikia būti gobšuoliams. Gal tada ir pati cirko arena bus pilnesnė.

Panašu, kad ateina laikas, o gal jau net atėjo, kai vidutines pajamas gaunančios šeimos nebegalės kur nors išeiti pramogauti. Jei turi du vaikus, tai be 50 eurų geriau net kojos iš namų nekelti.

Visiškas išprotėjimas.

Vaidilė



NAUJAUSI KOMENTARAI

qrs

qrs portretas
Skubekit nuvest vaikucius i mini ZOO,prie klaipedos,kol gamtos apsauga jo nesuniokojo,dar galite pamatyti peledas/labai grazus pauksciai.Ta savininka valdzios pareigunai smaugia kiek galedami,po metu kitu gali uzsidaryt.

Neringa

Neringa portretas
Jei norite vaikam parodyti gyvunus gal ijunkit jiems animal planet o ne veskit i cirka ir rodykit kankinamus gyvunus Ijunkit Discovery kanala parodykite kaip baigiam sunaikint savo planeta Tikrai bus pigiau ir daugiau naudos

ciocė

ciocė portretas
Kada valdininkėlis, išdavęs leidimą pažliugusioje pievoje apsistoti ir viską suniokioti cirkui, išgrėbliuos griovius ir iš naujo užsės žolę.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

  • Anoniminiai laiškai neįbaugins
    Anoniminiai laiškai neįbaugins

    Vos tik laikraštis išspausdino mano pastebėjimus „Liko gumbuoti stagarai“ („Klaipėda“, 2024 03 19), tuoj prasidėjo reakcija. Kai kas puolė piktintis „Karšto telefono“ skiltyje, kai kas šaipyti...

    2
  • Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė
    Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė

    Nors buvo sakoma, kad Klaipėdoje vadinamoji šviesoforizacija baigsis, tačiau, manau, uostamiesčio vairuotojai jau pastebėjo, jog šis ydingas procesas vis tiek nesibaigia. ...

  • Per laidotuves – fejerverkai
    Per laidotuves – fejerverkai

    Šių metų kovo 8 d. Lietuvos žiniasklaidoje buvo skelbiama žinia, kad Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, sudeginta 12 nacionalinių vėliavų, kurios iš anksto buvo iškabintos Kovo 11 d. proga. ...

  • Marazmatikų parlamentarizmas veikia
    Marazmatikų parlamentarizmas veikia

    Rusijos Dūma pagrasino Vokietijai dėl „Taurus“ sparnuotųjų raketų tiekimo Ukrainai. Esą įvykiai gali lemti Vokietijos įsitraukimą į karą, todėl Bundestagas turi tam pasipriešinti, sakoma paskelbtame Dūmos kreipimesi. Vokietija 1...

  • Liko gumbuoti stagarai
    Liko gumbuoti stagarai

    Pagaliau K. Donelaičio skveras buvo apvalytas nuo tų supuvusių medžių, kurie kėsinosi į žmonių gyvybes. Iš Liepų gatvės pusės dabar matyti ir pats nemirtingas klasikas. Vasarą jo nebeužgoš šakos ir lapai, ir visas tas vaizdas...

    5
  • Kriminalinės mobilizacijos „paniatkės“
    Kriminalinės mobilizacijos „paniatkės“

    Kažin ar pasaulyje yra dar viena civilizuota valstybė, kur žudikai, prievartautojai, plėšikai, kyšininkai nebaudžiami? ...

  • Kaip Auksūdžio kaimas tapo aukso vertės
    Kaip Auksūdžio kaimas tapo aukso vertės

    Mažytis Vakarų Lietuvos Auksūdžio kaimas Darbėnų seniūnijoje bene labiausiai išgarsino naujausias atsinaujinančios energetikos elektrolizės technologijas, kurios naudojamos metanoliui ir vandeniliui gaminti. ...

    12
  • Reikia sunkiųjų darbų kalėjimo
    Reikia sunkiųjų darbų kalėjimo

    Priviso pas mus visokių valkatų, niekur nedirbančių išlaikytinių, girtuoklių, beviltiškų alkoholikų, kurie vagia iš parduotuvių, miega krūmuose ar gatvėje ant suolų ir visiškai nesirūpina nei savo artimaisiais, nei paty...

    2
  • Niūrus 1944-ųjų ruduo
    Niūrus 1944-ųjų ruduo

    Keletą dienų kaime buvo ramu, tik girdėjosi tolimi pabūklų garsai. Pirmą rusą pamatėme po kelių dienų. Ant arklio į kiemą įjojęs kariškis pasisukiojo, pasidairė ir išjojo. ...

    2
  • Niūrus 1944-ųjų ruduo
    Niūrus 1944-ųjų ruduo

    1944-ųjų spalio pradžioje, frontui pajudėjus ties Žemaitijos riba, prasidėjo masinė Klaipėdos krašto gyventojų evakuacija. ...

    1
Daugiau straipsnių