Didysis Driežas stebi tave

XXI a. simbolį – socialinį tinklalapį "Facebook" krečia neramumai. Neseniai įsižiebęs skandalas drebina visą išmaniųjų jaunuolių, jų sektantų ir asmenukių ("selfie") su vadinamosiomis ančiuko lūpomis ("duck face") pasaulį.

Pasirodo, kažkokia politinės konsultacijos firma "Cambridge Analytica", besispecializuojanti duomenų gavybos, rinkimo bei analizės srityse, sugebėjo surinkti informaciją apie 50 milijonų "Facebook" vartotojų. Maža to, kompanija, pasinaudodama kažkokio Aleksandro Kogano (1985) sukurta programa, sugebėjo sukurti visų šių vartotojų psichologinius profilius.

O baisiausia tai, jog kompanija sugebėjo panaudoti šią informaciją Donaldo Trumpo pergalei rinkimuose pasiekti. Trumpai tariant, technologinė revoliucija suvalgė savo išmaniuosius vaikus. "Facebook" siela Markas Zuckerbergas (1984) kratosi atsakomybės dėl šios politinės išdaigos, bandydamas savo firmą pateikti ne kaip nusikaltimo bendrininką, o kaip auką. Jis žada imtis priemonių ir, jeigu reikės, net liudyti JAV kongreso tyrime.

Deja, "Cambridge Analytica" yra ne vienintelė kompanija, užsiimanti svetimų duomenų rinkimu ir analize, kurią su "Facebook" sieja glaudūs ryšiai. Sąmokslo teoretikų bendruomenėse (kurios 9,9 iš 10 atvejų yra atvirai prokremliškos), kuriančiose pasakojimus apie sionistų-masonų ir driežažmogių sąmokslą prieš paprastą žmogų, jau seniai sklando legenda apie "Facebook" gimimą. Pasak šitų teoretikų, šis socialinis tinklas, kaip ir visas internetas, Holivudo filmai bei roko muzika, yra vadinamojo "Naujojo pasaulio įsakymo" ("New World Order") dalis, t. y. masonų ir nušvitusiųjų ("Illuminati") priemonės žmonių masėms kontroliuoti.

Deja, "Cambridge Analytica" yra ne vienintelė kompanija, užsiimanti svetimų duomenų rinkimu ir analize, kurią su "Facebook" sieja glaudūs ryšiai.

Įdomu, kad šios teorijos taip pat platinamos "Facebook" tinkle. Jose pasakojama apie verslininką ir milijonierių Peterį Thielį (1967), kuris padėjo gimti "Facebook" kompanijai. Savo turtą P.Thielis susikrovė sukurdamas internetinę pinigų mokėjimo sistemą "PayPal". 2004 m. rugpjūtį šis žmogus suteikė vieną pirmųjų stambių išorinių finansinių injekcijų (500 tūkst. dolerių) ką tik gimusiai, dar ne itin madingai, bet jau daug potencialo rodančiai bendrovei – "Facebook".

Vis dėlto, sąmokslo teoretikus labiausiai jaudina kita P.Thielio kompanija "Palantir Technologies". Tai – privati IT įmonė, dideliu mastu renkanti ir analizuojanti įvairius duomenis internete. Ją sudaro du padaliniai – "Palantir Gotham" ir "Palantir Metropolis". Pirmasis bendradarbiauja su JAV vyriausybės tarnybomis (CŽV, FTB ir kt.) tam, kad padėtų užkirsti kelią teroro aktams bei kitoms nacionalinį saugumą keliančioms grėsmėms. Pvz., 2009 ir 2010 metais, naudojantis "Palantir" paslaugomis, pavyko atskleisti vadinamąjį "GhostNet" – Kinijos tarnyboms priklausantį šnipinėjimo tinklą, nusitaikiusį į daugiau nei 1 200 kompiuterių, kurie buvo per šimto valstybių teritorijose. Tarp taikinių – NATO, įvairių ambasadų bei Dalai Lamos biuro kompiuteriai.

"Palantir Metropolis" daugiausia specializuojasi ekonomikos ir verslo srityse. Sakoma, jog ši firma ne tik renka bei analizuoja duomenis, bet ir remdamasi jais prognozuoja kitus tiriamųjų žingsnius. Sąmokslo teoretikai teigia, jog prie "Palantir Technologies" įkūrimo svariai prisidėjo CŽV, o tai esą įrodymas, kad JAV vyriausybė, Vakarų galingieji, masonai-sionistai, driežažmogiai, Holivudo žvaigždės ir "Facebook" eina išvien. Iš to daroma galutinė išvada, jog Vakaruose nėra jokios demokratijos, todėl tuojau pat reikia išstoti iš NATO bei ES, pulti ant kelių maldaujant Kremliaus atleidimo, o paskui, norint gauti išganymą, visus metus eiti į Filipo Kirkorovo koncertus.

Vis dėlto, reikėtų konstatuoti, jog visuose kliedesiuose yra šlakelis tiesos. Taip, internete yra kaupiami jūsų duomenys. Kiekvienas jūsų žingsnis, kiekvienas užklydimas į tamsiausius interneto užkampius, kiekviena jūsų parašyta nešvankybė ir t. t. gali būti užfiksuota ir suvesta į vieną visumą, išvedant bendrus apie jus kažką pasakančius vardiklius. Vėliau šią informaciją galima parduoti arba atiduoti tretiesiems asmenims. Pastarieji gali ją įvairiausiai panaudoti – tiek brukdami jums teoriškai aktualių prekių reklamą ir agituodami jus balsuoti už kurią nors politinę jėgą, tiek šantažuodami jus.

Visa tai jau vyksta. Dirbtinis intelektas, algoritmai, nulių bei vienetų ir kitų skaičių sekos jus lydi kiekviename žingsnyje, fiksuoja ir iš to daro tam tikras išvadas. Štai tinklalapyje "Youtube" paklausius porą "The Beatles" dainų, jums labai greitai bus pasiūlyta dar daugiau šių atlikėjų kūrybos, mat algoritmas padarys išvadą, jog jums patinka "The Beatles" ir nesuvoks prielaidos, jog jūs galbūt norite paklausyti tik porą tų konkrečių, vienintelių dainų.

O jeigu paklausysite dar ir po vieną "The Rolling Stones" bei "Led Zeppelin" dainą, algoritmas supras, kad jums patinka XX a. 7-ojo dešimtmečio pabaigos roko muzika ir užbombarduos jus pasiūlymais iš minėtos epochos. Bet tai tik ledkalnio viršūnė.

Kitas faktas, susijęs su "Cambridge Analytica" veikla, rodo, kad žmonės patys laisvai, to nesuvokdami, atiduoda savo asmens duomenis į neaiškių asmenų rankas. Kaip? Ogi per įvairias apklausas ir įvairiausius paikus testus, pvz., "Į kurį "Sostų karų" veikėją tu panašiausias?" Nors vartotojams tai – tik kvaila pramoga, šie testai, kaip ir Oksfordo testas, naudojamas scientologų, neretai atskleidžia daug pačios intymiausios informacijos apie jus, kuri bet kada gali būti panaudota tiek prieš jus, tiek kišant jums įvairias prekes bei paslaugas ar bandant jums įpiršti kokį nors politiką.

Viskas skamba šiurpiai, tačiau realybė gerokai pozityvesnė nei atrodo. Geroji naujiena yra ta, kad galutinis sprendimas vis dar priklauso pačiam žmogui, net jeigu jis pats to nesuvokia. Kiekvienas individas formaliai vis dar yra laisvas. Jis gali nesiklausyti jam brukamų dainų, nepirkti siūlomų prekių ir nebalsuoti už nepatinkančią partiją, net jeigu algoritmas nusprendė, jog būtent ši geriausiai atitinka jūsų interesus. Tiesiog reikia pradėti mąstyti savo galva ir aklai nepasikliauti technologijomis bei madomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to actui

to actui portretas
Prie ko cia actas, jeigu valstybe gyvena is ES pasalpu, o salyje pelnus renka svetimu valstybiu kompanijos, o valdzia is dziaugsmo katucius ploja - mat tos gerosios kompanijos idarbina vietinius aborigenus.

darius

darius portretas
Faktas, kad Lietuva ir kitas 14 TSRS respubliku uzjurio masonai gavo dovanai ant lekstutes Gorbaciovo deka - nesate dabar jiems pelnus galvodami, kad esate laisvi.

Dočys

Dočys portretas
Norėdami suprasti reikalo esmę, pasiskaitykite ,,Siono išminčių protokolus", nekreipdami dėmesio į skandavimą, jok jie yra klastotė!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Strateginė migla
    Strateginė migla

    Agresija prieš kaimynus, tarptautinės teisės ignoravimu Maskva išvadavo Vakarų sąjungininkus nuo vidinio poreikio laikytis tam tikro komunikacijos etiketo. Auklėjimas laisvojo pasaulio atstovams trukdo nusileisti iki Rusijos nebeprezidento D...

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    17
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
Daugiau straipsnių