Kaip dar išvis važiuoja mūsų valstybė?

Begalinis valstietiško Seimo rimtumas vis įstumia į juodojo humoro glėbį. Kad ir kaip tam priešintųsi vidurvasaris, vis tenka grįžti prie šauniojo kareivio Šveiko. Kaip yra žinoma iš Hašeko romano, išėjęs iš beprotnamio Šveikas stebėjosi, kodėl ten įkišti žmonės yra tuo labai nepatenkinti.

Šveiko manymu, beprotnamyje tvyranti absoliuti laisvė. Ten galima pliku užpakaliu šliaužioti ant grindų, staugti šakalu ir taukšti viską, kas tik ant seilės užeina, kaip kokiam parlamente.

Mokslinė verygizacija jau įrodė, kad Lietuva išgeria daugiausia ugninio vandens pasaulyje, o net 120 proc. lietuvių yra alkoholikai. Tobulam idiotui Šveikui tai neabejotinai patiktų.

Jei Šveikas būtų ne knygos herojus, o gyvas padaras, vakar jam tikrai būtų nepataisomai patikę  klausytis Seimo debatų dėl urėdų. Ypač tada, kai valstiečių teologė A.Širinskienė pareiškė, kad nusišalinti nuo balsavimo dėl urėdijų reformos turėtų visi, kurių artimieji dirba urėdijose, prekiauja mediena ar yra su šia veikla susijusių bendrovių akcininkai.

Žodžio kišenėje niekada neieškantis kareivis Šveikas iškart būtų pridėjęs savo litaniją, kad pas juos Budejovicuose buvo analogiškas atvejis.

– Ženkite penkis žingsnius pirmyn ir penkis atgal, – paliepė Šveikui daktaras.  Šveikas žengė dešimt.

– Aš gi jums liepiau, – tarė daktaras. – Žengti penkis žingsnius.

– Man negaila poros žingsnių viršaus, – atsakė Šveikas.

Lieka tik apgailestauti, kad garbusis Seimas nepritarė tokiai Seimo teologės išminčiai. Seimūnės brolis vairuoja miškavežį? Automatiškai nusišalini. Dėdė žiemą kerta mišką, o kitąkart ir sodina? Motinos sugyventinis dirba lentpjūvėj, senelis naktimis – urėdijos sargu, o mamytė yra to pastato valytoja?

Juk pasakyta – visi turi nusišalinti! Taip vienas po kito Seimo salę prieš balsavimą palieka maždaug 135 tautos išrinktieji. Balsuoti lieka Karbauskis, jo teologė, alkoholio ministras ir dar trys valstiečiai, kurių visų giminės niekur nedirba, o kai kurie iš jų augo miške kaip Mauglis.

Geras filmas būtų išėjęs. Geresnis ir už „Naisių vasarą“. Įsivaizduojate, kaip nevilties apimtas grąžo rankas seimūnas, kad jis nekaltas, nes ta jo pusseserė, kuri pernai atsodino mišką Tauragės urėdijoje, praėjusią savaitę emigravo į Norvegiją silkėms galvų kapoti?

Jei partijos lyderis savo žmonos ir sūnų nesugeba iš Ispanijos susigrąžinti, kaip jo valdžia šitiek emigrantų gali sustabdyti?

Čia prieitų Šveikas, o gal tik Seimo teologė ir paaiškintų jaunam ir naujam Seimo nariui, kad Kristus taip pat buvo nekaltas, bet vis tiek jį nukryžiavo. „Kam dabar rūpi nekaltas žmogus?“, tokiu užmušančiu suktu klausimu paprastai užbaigdavo savo tiradą apie nekaltumą Šveikas.

Prieš Seimo rinkimus valstiečiai davė mums partijos programą. Partijos programa žadėjo smarkiai sustabdyti emigraciją. Partijos lyderis – grąžinti politikos svorio centrą į Seimą. Po rinkimų Vyriausybė pasiūlė ministrų profesionalų programą, kurioje 212 kartų pakartojo žodį „sieksime“, 179 kartus „skatinsime“, 60 „užtikrinsime“ ir tik 27 „įgyvendinsime”.

Programa nieko nesužavėjo. Tada Vyriausybės sukūrė priemonių planą. Koks rezultatas?

Šįmet jau emigravo 31 tūkst. žmonių – 10 tūkst. daugiau nei pernai. Jei partijos lyderis savo žmonos ir sūnų nesugeba iš Ispanijos susigrąžinti, kaip jo valdžia šitiek emigrantų gali sustabdyti?

Ši valdžia juda nuo vienos miglos prie kitos. Naisių festivalis, ir tas susimovė. Pasirodo, geria, rupžūžės, ir Karbauskio panosėje. Tiek rovė neišrovė. Kieno apskritai yra ta profesionalų Vyriausybė? Ar ji valstiečių daugumos?

Kaip kada. Bet dažniausiai Vyriausybė yra sau, o Seimo dauguma – irgi sau. Abu – savotiškai. Įspūdis, kad politikos svorio centras, kurį R.Karbauskis baudėsi sugrąžinti į Seimą, nešamas iš Vyriausybės pakeliui įkrito į kanalizacijos šulinį.

Kur pažvelgsi, visi atskirai. Kaip dar išvis važiuoja ta mūsų valstybė? Arklys pats kelią žino? Jei taip, tai arklys žino tik kelią iš smuklės iki namų. Pareina ir sustoja. Na, bent jau taip turėtų būti, jei svarstytume logiškai. Tik kas mums ta logika, jei mes šventai įtikėję, kad užtektų 40-čia sumažinti Seimo narių skaičių ir iškart visi pinigais aptektume?



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar būtų galima ėjimą palyginti

dar būtų galima ėjimą palyginti portretas
kaip lietuvio ėjimą su rusu, kuomet bendrame kelyje, rusas bando parodyti savotišką pranašumą prieš lietuvį, lietuviško teksto suvokime :), rusas prašo: - parodyk priekį, lietuvis klausia: - gal užpakalis tiks? rusas labai įsižeidžia: - kaip čia su manimi kalbi? Ir suprask žmogau :) , jog ne veltui sakoma, kad "ruso be butelio nesuprasi" ;)

ji ne važiuoja - ji eina

ji ne važiuoja - ji eina portretas
kaip aklas su kurčiu, vienas nusako kryptį, kitas parodo kelią...

pakankama dauguma

pakankama dauguma portretas
...sekmingai MIEGA 27 metus ir pvz. nuo netolimu skandinavu nutolome /prasme,atsilikome/ kosminiais atstumais...
VISI KOMENTARAI 13

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
  • Mažu apsiginsim
    Mažu apsiginsim

    Jonas buvo neramus, vaikščiojo palei sieną, rankoje laikė kačergą. Beveik naują ir iš gero metalo. Tačiau atsirado problema ir Jonui teko svarstyti: kuo geriau gintis – kačerga ar automatu. Žinoma, kad pastaruoju. Bet vėl problema...

    4
  • Velnio sėkla televizijoje
    Velnio sėkla televizijoje

    Likus keliems mėnesiams iki Jekaterinos Svanidzės (1885–1907) mirties, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) nuvyko į Antrojo reicho (1871–1918) miestą Štutgartą, kuriame turėjo vykti Septintasis (1907 m. rugp...

    8
Daugiau straipsnių