Liūdnos mintys stebint JAV politiką

Amerikos, iš dalies ir Europos, spaudoje tarp vasaros griaustinių, liūčių ir sausrų vyrauja tema – o kas bus su JAV Respublikonų partija ir jos į prezidentus iškeltu Donaldu Trumpu? Ar jis ištvers iki kadencijos pabaigos? Štai du komentarai – ir būtent iš dviejų jam mažiausiai priešiškų, taigi konservatyvių, žurnalistų.

Kol kas „Donaldas Trumpas ir jo kritikai puldinėja vienas kitą, nesusitelkdami į vienintelį dalyką, kuris svarbiausias: tai Jungtinių Amerikos Valstijų gerovė“, – rašė istorikas Victoras Davisas Hansonas nuosaikių konservatorių žurnale „National Review“.

Amerikos politinė sistema dar niekada nematė nieko panašaus į dabartinę opoziciją prezidentui D. Trumpui ir neįprastą jo reakciją į tai. Mes nebesame įprastiniame politiniame kraštovaizdyje.

Paprastai valdžios netekusi opozicija – šiuo atveju Demokratų partija – pateikia didžiąją dalį kritikos ir visus alternatyvius pasiūlymus tam, kad laimėtų būsimuosius rinkimus.

Tačiau vietoj to D. Trumpą apsupo visas ratas įvairių kritikų ir į jį šaudo, dažnai pataikydami tik viens į kitą ar netgi į save.

Demokratai kol kas neturi ryškių kandidatų į prezidentus ar netgi patikimus,  prieš D. Trumpą įtikinamai argumentuoti sugebančius savo partijos atstovus.

Yra vienas dalykas giriant save badyti pirštu į D. Trumpo menamą klounadą, visai kitas – pasiūlyti tokį kandidatą su savo programa, kuris įtikintų svyruojančius amerikiečius nebekartoti 2016-ųjų metų rinkimų klaidos.

Žiniasklaida  vis labiau nepasitikima ir jos reitingai net žemesni nei D. Trumpo. Žurnalistai atsisako žinias pateikti nešališkai. Kai kurie jų net paskelbė, kad D. Trumpas taip peržengė visas ribas, jog nusipelno tik absoliučiai kritiško traktavimo. Tyrimai parodė, jog didžiųjų televizijos tinklų nusistatymas dėl D. Trumpo yra perdėm neigiamas.

Šių ugnies linijų centre yra ekstravagantiškasis, kartais poliarizuojantis, bet dažnai gudrutis D. Trumpas. Tai ne statiškas taikinys. Jis tai staiga pasilenkia ir sprunka, tai rangosi ir vingiuoja, išleisdamas visokius įsakus, supurtydamas Baltųjų rūmų komandą, leisdamasis į keliones skersai išilgai Europos ir Artimųjų rytų, kur  neretai drožia geras prakalbas ir yra šiltai priimamas.

Respublikonų daugumos Kongresas dar nepopuliaresnis nei nepopuliarusis D. Trumpas. Konservatyvūs rinkėjai gal atsimins, jog D. Trumpas, priešingai visoms prognozėms, Baltuosius rūmus grąžino respublikonams, o šie, nors turėdami Kongrese aiškią daugumą tiek Atstovų Rūmuose, tiek Senate, sau palankias prognozes iššvaistė neprastumdami žadėtų įstatymų.

Donaldas Trumpas ir jo kritikai puldinėja vienas kitą, nesusitelkdami į vienintelį dalyką, kuris svarbiausias: tai Jungtinių Amerikos Valstijų gerovė.

Taip šaudymas visu ratu į visas puses ir tęsis tol, kol dar vienas liks stovėti – ar visi bus jau nugriuvę. Šioje 360 laipsnių ratu besisukančioje savižudikiškoje šūvių krušoje vienas, pats svarbiausias dalykas pamirštamas – tai Jungtinių Amerikos Valstijų gerovė.

Juk jei D. Trumpas pagerins ekonomiką, sukurs daugiau darbo vietų ir valstybės turto, pasieks energetinio nepriklausomumo ir atkurs amerikiečių atgrasomąją galią svetur, tai visas tas laukinis šaudymasis į visus galus liausis.

O jeigu ne, tai jis ir jį puolantieji vienas kitą pribaigs“, – rašė V. D. Hansonas konservatyvios minties žurnale „National Review“.

Šiaip kairiųjų liberalų pažiūroms atstovaujantys dienraščio „New York Times“ leidėjai ir redaktoriai leidžia savo puslapiuose pasisakyti ir kitų, pvz., konservatyvių pažiūrų komentatoriams. Vienas tokių yra žurnalistas Rossas Douthatas.

Jis savo straipsnyje „Tuščiavidurė dauguma“ rašė, jog „dabartinė Respublikonų partija, nors turi daugumą, elgiasi tarytum būtų atsidūrusi politinėje dykvietėje.  Tai rinkimus laimėjusi mašina, kuri visiškai nenutuokia, ką su savo įsigyta valstybine valdžia daryti.

Ją krečia tarsi opozicinės partijos tikai, nevalingi trūkčiojimai, ji nešioja atviras sumuštos koalicijos žaizdas, jos idėjos tarsi gimusios iš  subankrutavusios jėgos.

Į respublikonų partijos bandymus priimti sveikatos apsaugos įstatymo projektą vietoj dabar galiojančio B. Obamos įstatymo – ne tik skausminga žiūrėti. Tai kelia tą patį nejaukų jausmą kaip ir veršelio su dvejomis galvomis gimimas – lyg žiūrėtumei į kažką tokio, kam politikos ar gamtos dėsniai neturėtų leisti egzistuoti.

O vis dėlto tai egzistuoja. Ta pati nieko doro nuveikti nesugebanti respublikonų partija, kamuojama nuolatinio žemo lygio vidaus karo, kontroliuoja ne tik Kongresą ir Baltuosius rūmus, bet ir daugumą valstijų gubernatorų bei seimelių.

Visi dabar kalbantys respublikonų partijos kritikai – o jų daug, tai ir kairieji, ir centristai, ir konservatyvūs dešinieji – jie visi teigia, kad respublikonų partija žlugusi ir plūduriuoja“.

„Kad taip iš tiesų yra, patvirtina ir metų metais besitęsusių netikusių respublikonų veiksmų, ar tai dar prezidentaujant demokratui Barackui Obamai ir jiems, respublikonams, valdant tik Kongresą, bet porą sykių privedus prie vyriausybės uždarymo dėl nemokumo, ar tai dabar prezidentaujant D. Trumpui ir respublikonams valdant viską, bet nieko savito nepasiekiant“, – brėžė liūdną išvadą dešiniosios pakraipos komentatorius R. Douthatas kairiųjų liberalų dienraštyje „New York Times“.


Šiame straipsnyje: Donaldas TrumpasJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Baltojo putino drobulė
    Baltojo putino drobulė

    Tikslus Josifo Visarionovičiaus Džiugašvilio (1878–1953) seksualinių partnerių skaičius nėra žinomas. Šiuo metu nustatyta, kad raudonasis caras turėjo bent dvi žmonas, penkis vaikus (tris su žmonomis ir po vieną su meilužėmis) ...

  • Patarimai, kaip įmonėms efektyviai valdyti laisvas lėšas
    Patarimai, kaip įmonėms efektyviai valdyti laisvas lėšas

    Manau, didžiajai daliai sėkmingų verslų anksčiau ar vėliau iškyla dilema, ką daryti su laisvomis įmonės lėšomis? Šis klausimas ypač aktualus šiuo metu, kai globali ekonominė situacija nėra aiški. Dėl to kai kuri...

    3
  • Asmeninės Velykos
    Asmeninės Velykos

    Artėjant Velykoms, nori nenori, susimąstai apie vertybes. Ir kokių tik vertybių nesame išbandę. Paturėjome visą haremą patrauklių vertybių – pradedant joga, baigiant pozityvias būsenas skatinančiais kursais. Tačiau dažnai atsitinka t...

  • Desalomėjizacija – būtina
    Desalomėjizacija – būtina

    Nors dabar viešojoje erdvėje vis kalbama apie gynybą, sovietinio paveldo sergėtojų isterija mums visada primena, kad Lietuvoje yra ir kita visuomenės dalis, kuri geriausiu atveju, prasidėjus Kremliaus invazijai, nedarytų nieko, o blogiausiu &ndas...

    18
  • Kandidatų godos
    Kandidatų godos

    12 apaštalų – lygiai tiek sėdo valgyti Paskutinės vakarienės prieš Didžiąją išdavystę. 12 kandidatų į pretendentus (ko ne apaštalai?) siekia aukščiausio posto valstybėje, tačiau dar šiandien dalis j...

  • Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės
    Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės

    Du dešimtmečiai Europos Sąjungoje (ES) atnešė neabejotiną ekonominį progresą – didėjantį šalies konkurencingumą, augančias gyventojų pajamas ir perkamąją galią. Tačiau nemažiau svarbu įvertinti ir demografinius bei s...

    3
  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
Daugiau straipsnių