Neaiškios žinios iš Miuncheno

Aną savaitgalį Miunchene vyko tradicinė didžiųjų pasaulio galybių atstovų saugumo konferencija, o šios savaitės pradžioje tarptautinė spauda vertino jos rezultatus. Čia nuomonės labai skyrėsi.

Pavyzdžiui, dienraščiui „Nürnberger Nachrichten“ atrodė, kad „ši konferencija buvo grynas nusivylimas. Jos rengėjai mielai lepinasi didžiųjų spindesy, tačiau kaip tik jų šįkart akivaizdžiai pristigo.

Neatvyko nei Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas, nei jo kolega Rusijoje Vladimiras Putinas, nei Kinijos prezidentas Xi Jinpingas“, skundėsi Niurnbergo laikraštis.

Tačiau Hanoverio „Allgemeine“ čia nematė jokios bėdos. „Pasaulyje vis didėjant neprognozuojamumui, vis labiau trūkstant skaidrumo ir negalint numatyti įvykių bei poslinkių eigos, kaip niekada anksčiau svarbu, kad valstybių vairininkai, diplomatai, mokslininkai iš viso pasaulio susieitų ir vieni su kitais komunikuotų.

Juk per šaltąjį karą ne paskutinėje vietoje veiksmingi kontaktai, puoselėjami žemesniame nei aukščiausių valstybės vadovų lygyje, buvo tai, kas leido stebėti ir sumažinti atominio karo pavojų“, – teigė Hanoverio dienraštis.

Apie „vis labiau nenumatomą ir krizių kankinamą pasaulį“ užsiminė ir nacionalinis, Berlyne ir Hamburge leidžiamas dienraštis „Welt“. Jo žodžiais, „nepadeda tai, kad ekonomiškai galingiausia Europos valstybė leidžia sau prabangą net pusę metų apsieiti be veiksmingus sprendimus priimti galinčios vyriausybės.

Miunchene buvo aiškiai jaučiamas pasaulio bendrijos nusistebėjimas Vokietija, kuriai atrodo rūpi tik ji pati“.

Heseno žemės Fuldos miesto dienraštis „Fuldaer Zeitung“ atkreipė dėmesį į užsienio reikalų ministro Sigmaro Gabrielio žodžius, kad Vokietija yra „vegetarė mėsėdžių pasaulyje, kuriai netgi trūksta operatyvių peilių ir šakučių. Miunchene daug kalbėta apie grėsmes, tačiau jokių realių sprendimų joms sumažinti nerasta. Jeigu tai nepasikeis, tai vegetarams gali greitai ateiti laikas pasodinti paskutinę obelaitę“.

Anot Švabijos dienraščio „Heilbronner Stimme“, dėl konferencijos „vėl gali pasidžiaugti vienas tarptautinis žaidėjas, kuris nesėdėjo kartu su kitais prie politinių derybų stalo – tai ginklų pramonė. Nėra jokios alternatyvos tam, kad būtų sustiprinta karinė plotmė, apsiginklavimas, net ir Vokietijoje“.

Freiburgo laikraščio „Badische“ žodžiais, „retai kada tonai tarptautiniame susitikime buvo tokie suirzę, retai kada veikėjai tokie kurti proto balsams, o ir proto balsai retai kada buvo tokie silpni“.

„Tarp svarbiausiųjų klausimų Miunchene buvo Europos Sąjungos gynybos politikos stiprinimas, – teigė Oslo dienraštis „Aftenposten“. – O pagrindinė priežastis, kodėl čia reikia stiprinti Europos vaidmenį, yra nesaugumo pojūtis, kylantis būtent iš D. Trumpo. Juk niekas nežino, ko tikrai rimtu atveju dar vertos NATO saugumo garantijos.“

Prahos dienraštis „Pravo“ klausė: „Ką Europai daryti, jei ji nebegalės taip stipriai pasikliauti Jungtinėmis Amerikos Valstijomis?“ Ir atsakė, jog kelias į strateginį Europos savarankiškumą ir patikimą karinę stiprybę yra erškėčiais klotas ir brangus.

„Be to, šiandien Europos Sąjunga stovi prieš dar vieną itin sunkų klausimą: ką daryti su Rusija, kuri vėl yra įtakinga žaidėja Artimuosiuose Rytuose? O kur dar Kinija, kurios modelis darosi įdomus Azijai, Afrikai, Artimiesiems Rytams ir Lotynų Amerikai?

Ir visa tai tokioje situacijoje, kurioje vakarietiškas modelis nešamas į karstą. Čia ir yra didžiausioji grėsmė“, – darė išvadą Čekijos sostinės laikraštis.

Maskvos dienraštis „Nezavisimaja gazeta“ pastebėjo, kad ir Rusija, ir Vakarai vykdo labai neefektyvią užsienio politiką. Abi pusės norėtų viena su kita derėtis, tačiau niekas nežino, kaip tai turėtų vykti. Abi šalys siekia dialogo, tačiau kiekviena tik laikydamasi savų sąlygų.

„Tai neatveria galimybės dvišaliams susitarimams. O Miuncheno konferencija šiuo atžvilgiu nieko nepakeitė“, – rašė Maskvos nepriklausomas laikraštis.

„Europa turi skirti daugiau pinigų gynybai“, – pažymėjo ir Stambulo dienraštis „Sabah“. „Nors Europos Sąjunga nėra alternatyva NATO, ji vis tiek privalo išsiugdyti savo gynybos pajėgas“, – rašė Turkijos laikraštis.

Miuncheno saugumo konferencijoje per daug žvanginta ginklais, įsitikinęs anglakalbis Teherano laikraštis „Iran Daily“. Jis juokingu šmeižtu pavadino Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Donaldo Trumpo šalininkų propagandą, kad Iranas esąs terorizmo ramstis.

„Juk Irano islamiškoji respublika stovi pačiose pirmosiose kovos su teroristais Irake ir Sirijoje linijose. Todėl negalima nekreipti dėmesio į šią šmeižimo kampaniją didžiausioje pasaulio saugumo konferencijoje.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareikalavo, kad švelnindama globalinius konfliktus  Europa užimtų kitą nei Jungtinių Amerikos Valstijų kursą. Ateityje Europos lauks sunkūs sprendimai. Europiečiams reikės stipriau nei ligi šiol reaguoti į Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų karą kurstančią politiką“, – rašė Irano sostinės dienraštis.

Mykolo Drungos užsienio spaudos apžvalga skambėjo per LRT RADIJĄ.


Šiame straipsnyje: Mykolas DrungaMiunchenasNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

po

po portretas
tokio imperiju /cirko/ kas daro itampa pasaulyje ir daro su ginklais savo /tvarka/ betkur dalindami svetimus plotus ir miestus savo chebrai......?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Šiuolaikinis folkloras
    Šiuolaikinis folkloras

    Gyvenimas kėsinasi perrašyti folklorą. Patarlę „Davė Dievas dantis, duos ir duonos“ jau reikėtų pakeisti: „Atėmė Dievas dantis, atims ir duoną“. Jokių metaforų įžvelgti nereikia – pakaks suvokti tiesmukai. Nete...

    1
  • Mobingo skvernai
    Mobingo skvernai

    Faktas. Pravieniškių kalėjimo pareigūnai kurstė sunkius nusikaltimus padariusius nuteistuosius pabėgti. Tačiau tie neskubėjo: spyriojosi, branginosi. O ko tikėtis iš piktadarių? Prižiūrėtojai buvo atkaklūs: siūlė pinigų, be to, pa...

    1
  • L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms
    L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms

    Baudas iš gyventojų rinko drąsiai, o dabar net paaiškėjus, kad tai darė neteisėtai, pinigų grąžinti neplanuoja. ...

    1
  • Metamorfozės. Koba
    Metamorfozės. Koba

    Josifo Visarionovičiaus Džiugašvilio (1878–1953) vaikystės ir paauglystės laikais dabartinės Gruzijos (Sakartvelo) valstybės žemės buvo gili Romanovų imperijos provincija, kurioje ko nors pasiekti norintis žmogus būdavo verčiamas atsis...

    7
  • Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos
    Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos

    Gerbiamas Kretingos rajono savivaldybės mere Antanai Kalniau, sveikinu ir kviečiu arbatos puodeliui. ...

    23
  • „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“
    „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“

    Lietuva atšventė 34-uosius atkurtos Nepriklausomybės, Laisvės metus. Per kelis dešimtmečius ėjome nelengvu Lietuvos keliu. Buvo sunku, nors ir dabar ne visiems yra lengva socialiai gyventi, įsitvirtinti mūsų gražioje tėvynėje. ...

    2
  • Linkėjimai iš Kremliaus
    Linkėjimai iš Kremliaus

    Senų gerų įpročių atsikratyti sunku, o neretai ir iš viso neįmanoma. Tai liudija pastarasis brutalus išpuolis Vilniuje prieš didžiausio Kremliaus priešo A. Navalno (kuris toks liko net miręs) bendražygį L. Volkovą. Užpuo...

    2
  • Šventos dviprasmybės
    Šventos dviprasmybės

    Popiežiaus Pranciškaus valdoma katalikų bažnyčia išjudino Kubos ir JAV santykius. Ne be pirmojo popiežiaus iš Lotynų Amerikos pastangų prie derybų stalo sėdo ketvirtį milijono gyvybių nusinešusio konflikto Kolumbijoje pus...

    5
  • Būtis – lyg telefono kopija
    Būtis – lyg telefono kopija

    Praėjusią savaitę įvyko tragedija, lėmusi atominį sąmyšį šalyje: dingo socialiniai tinklai „Facebook“, „Messenger“ ir „Instagram“. Kuriam laikui. ...

    8
  • Išaugti vardai
    Išaugti vardai

    Pasikeisti vardą kai kur pasaulyje – nesunku, tai jokia keistenybė. Amazonijos čiabuviai tiki, kad vardas auga kartu su žmogumi, todėl jį reikia keisti kas septynerius metus. Izraelyje vardą galima pasikeisti įvykus svarbiam pokyčiui gyvenime, t...

    4
Daugiau straipsnių