Savivaldybės išsuka saugiklius

Valdiškas turtas yra valdomas neefektyviai. Tai daug kas pabrėžė ir prieš rinkimus, ir po jų. Ar ši valdžia pradėjo tvarkytis? Iš dalies – taip. Pertvarkomi "Lietuvos geležinkeliai", valstybės įmonėms uždrausti vidaus sandoriai, t. y. praktika, kai valdiška įmonė prekes ar paslaugas be konkurso perka iš sau pačiai priklausančios įmonės. Visi pirkimai turi būti vykdomi viešojo konkurso būdu, kad būtų aišku, jog pardavėjas pasirinktas dėl to, kad siūlo geriausias sąlygas, o ne dėl kokių nors kitų priežasčių.

Primena sovietmetį

Paskelbta valstybės valdomo turto ataskaita rodo, kad valstybė turi daug turto, bet ne su visu sugeba tvarkytis ūkiškai. Vien centrinė valdžia turi pastatų, kurie užima 10,5 mln. kv. m. Lietuvos laisvosios rinkos instituto skaičiavimais, savivaldybės turi dar 11 mln. kvadratų. Kartu šis plotas prilygsta dviem Anykščių miesto teritorijoms!

Galiausiai premjero pašmaikštavimas, kad 27-ais nepriklausomybės metais vis dar turime valdiškų poilsiaviečių, valdiškų buitinio gyventojų aptarnavimo įmonių ar nieko bendro su valstybės funkcijomis neturinčių valdiškų įmonių, yra labai taiklus.

Reikėtų pridurti, kad 27-ais nepriklausomybės metais turime savivaldybėms priklausančių vandens parkų, pirčių, knygų parduotuvių, vaistinių. Ir jei galvojate, kad šiuos Tarybų Lietuvos rudimentus rasite tik kokiame nors kaimelyje, klystate. Valdiškų knygų parduotuvių yra ir didmiesčiuose, kur jų tikrai netrūksta.

Ar galima tikėtis pokyčių, kad problemos bus ne tik įvardytos, bet ir sprendžiamos? Kyla rimtų abejonių. Ir štai dėl ko.

Valdiški versliukai

Tuo pat metu, kai premjeras kritikuoja neūkiškumą, Seimas neūkiškumą įteisina. Neseniai jis atmetė net Prezidentės veto ir savivaldybių įmonėms leido užsiimti vidaus sandoriais, t. y. pirkti iš savo įmonių bet ką už bet kiek, be jokių konkursų ar viešumo. Savivaldybių įmonėms yra leidžiama tai, kas valstybės įmonėms yra draudžiama. Kodėl? Gal savivaldybių įmonės yra skaidrumo pavyzdžiai? Jose nėra švogerizmo? Jose eiti vadovaujančias pareigas neįdarbinami partijai nusipelnę žmonės?

O dabar Seimo Savivaldybių (ir Valstybės valdymo) komitetas strimgalviais puola ir toliau išsukti saugiklius nevaržomai kurtis valdiškiems versliukams.

Gal savivaldybių įmonės yra skaidrumo pavyzdžiai? Jose nėra švogerizmo?

Prieš gerą pusmetį buvo priimti įstatymai, kad savivaldybei, prieš pradedant naują ūkinę veiklą, reikia gauti leidimą iš Konkurencijos tarybos. Paprastai tariant, gali pasitaikyti situacijų, kai niekas kitas, tik savivaldybės įmonė sutinka suteikti, pavyzdžiui, pavėžėjimo paslaugą. Bet lygiai taip pat gali būti situacijų, kai kažkas didmiestyje tiesiog užsinori įsteigti dar vieną valdišką taksi įmonę. Kaip atskirti, kada tikrai yra poreikis steigti valdišką įmonę, o kada tai yra tik užgaida, ar dar blogiau – korupcija? Puiki priemonė – saugiklis, t. y. privaloma pasitikrinimo procedūra, kurią atlieka Konkurencijos taryba. Būtent tai dabar yra įteisinta įstatymuose.

Bet Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas užsimojo šį saugiklį išmesti. Logika? Iš aiškinamojo rašto galima suvokti, esą savivaldybėms neaišku, kokias įmones jie galės steigti, o kokių – ne. Į tokį argumentą yra bent du atsakymai.

Nėra aiškių taisyklių

Pirma, Konkurencijos tarybos leidimas tam ir skirtas – aiškiai ir objektyviai išsiaiškinti, ar reikia dar vieno valdiško verslo, ar ne.

Antra, įstatymų nesupratimas neatleidžia nuo atsakomybės. Įsivaizduojate, koks triukšmas kiltų, jei privatus verslas pareikalautų tuoj pat panaikinti kokį nors įstatymą, nes verslas jo nesupranta? Arba jei mokesčių mokėtojas pareikštų, kad mokesčių jis nemokės, nes nesupranta pajamų mokesčio įstatymo? Nors, tiesą pasakius, toks mokesčių mokėtojo reikalavimas būtų daug labiau pagrįstas, nes mokesčių mokėtojas išlaiko valdžią, ir gali reikalauti, kad bent taisyklės būtų surašytos aiškiai.

Jei savivaldybių įmonėms bus išsukti saugikliai, kaip mokesčių mokėtojai bus apsaugoti nuo to, kad jų pinigus švaistys politikai užsimanę "pažaisti" verslą? Kaip Seimo komitetas siūlo apsisaugoti nuo dar vieno valdiško taksi didmiestyje? Niekaip. Jei dabar prieš steigiant taksi įmonę reikėtų gauti Konkurencijos tarybos leidimą, tai komitetas siūlo, nebent savanoriškai pasikonsultuoti.

Žinutė savivaldybėms maždaug tokia: steikite, ką norite, o jei kas prisikabins, – eikite į teismą prieš Konkurencijos tarybą ir įrodykite, kad valdiško verslo labai reikėjo. Kol porą metų vyks teismo procesas, spėsite sužlugdyti konkurentus, o kartu ir verslą "pažaisite". Blogiausiu atveju – panaikinsite savo pačių įsteigtą įmonę, ir tiek. Bet netrukus vėl galėsite sugalvoti ką nors naujo.

Tarsi feodalai

Būtent dėl tokio požiūrio kai kurie savivaldos atstovai užsitarnavo feodalų pravardes. Ką daro šis Seimas, kad feodalizmas būtų išguitas? Jei ir daro, tai kol kas į priešingą pusę.

Dar blogiau, kad viskas daroma strimgalviais. Įstatymo projektas registruotas gegužės 31 d., Seimui pateiktas birželio 13 d., svarstymas plenariniame posėdyje – jau birželio 22 d. Pavydėtinas greitis. O, kad tokiu greičiu būtų sprendžiami mokesčių mokėtojų klausimai, ar naikinamos kliūtys investicijoms pritraukti.

Prieš rinkimus dalis žmonių patikėjo, kad nauja šluota gali iššluoti užpelkėjusį valstybės turto valdymo neūkiškumą. Tuos žmones nuvilti būtų strateginė politinė klaida. O leisti valdiškiems verslams nežabotai plėstis – strateginė ekonominė klaida.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ojo

Ojo portretas
Kitaip ir būt negali? Kiek visokių komisijų buvo prikurta per 27 metus ir kas? Kaip korupcija klestėjo taip ir klęsti,juk su valdiškais tai yra mokėtoju pinigais bizni daryti papraščiau, niekuom nerizikuoji ir konkurentų neturi, ojei pasitaikys, savivaldybės klierikai pašalins.

nuostabu!

nuostabu! portretas
Kas yra Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI)? LLRI yra privati, pelno nesiekianti, nepolitinė organizacija, įsteigta 1990 metais. http://www.llri.lt/apie-mus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Baltojo putino drobulė
    Baltojo putino drobulė

    Tikslus Josifo Visarionovičiaus Džiugašvilio (1878–1953) seksualinių partnerių skaičius nėra žinomas. Šiuo metu nustatyta, kad raudonasis caras turėjo bent dvi žmonas, penkis vaikus (tris su žmonomis ir po vieną su meilužėmis) ...

  • Patarimai, kaip įmonėms efektyviai valdyti laisvas lėšas
    Patarimai, kaip įmonėms efektyviai valdyti laisvas lėšas

    Manau, didžiajai daliai sėkmingų verslų anksčiau ar vėliau iškyla dilema, ką daryti su laisvomis įmonės lėšomis? Šis klausimas ypač aktualus šiuo metu, kai globali ekonominė situacija nėra aiški. Dėl to kai kuri...

    3
  • Asmeninės Velykos
    Asmeninės Velykos

    Artėjant Velykoms, nori nenori, susimąstai apie vertybes. Ir kokių tik vertybių nesame išbandę. Paturėjome visą haremą patrauklių vertybių – pradedant joga, baigiant pozityvias būsenas skatinančiais kursais. Tačiau dažnai atsitinka t...

  • Desalomėjizacija – būtina
    Desalomėjizacija – būtina

    Nors dabar viešojoje erdvėje vis kalbama apie gynybą, sovietinio paveldo sergėtojų isterija mums visada primena, kad Lietuvoje yra ir kita visuomenės dalis, kuri geriausiu atveju, prasidėjus Kremliaus invazijai, nedarytų nieko, o blogiausiu &ndas...

    18
  • Kandidatų godos
    Kandidatų godos

    12 apaštalų – lygiai tiek sėdo valgyti Paskutinės vakarienės prieš Didžiąją išdavystę. 12 kandidatų į pretendentus (ko ne apaštalai?) siekia aukščiausio posto valstybėje, tačiau dar šiandien dalis j...

  • Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės
    Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės

    Du dešimtmečiai Europos Sąjungoje (ES) atnešė neabejotiną ekonominį progresą – didėjantį šalies konkurencingumą, augančias gyventojų pajamas ir perkamąją galią. Tačiau nemažiau svarbu įvertinti ir demografinius bei s...

    3
  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
Daugiau straipsnių