Telemundo presenta. Yerushalayim

Advento proga geopolitinio serialo scenarijaus autoriai žiūrovams pateikė net du netikėtus posūkius, kurie galbūt net nustelbs dabar madingus "Sostų karus" ("Game of Thrones", 2011) ir privers laukti naujų serijų. Kalbame apie Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimą diskvalifikuoti Rusiją iš 2018-ųjų žiemos olimpinių žaidynių Pietų Korėjoje ir Donaldo Trumpo siekį oficialiai pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir perkelti ten JAV ambasadą.

Kalbant apie pirmąjį variantą, viskas yra aišku. Sprendimas vienareikšmiškai pozityvus, o štai dėl antrojo atvejo – bėda. D.Trumpo sprendimas sveikinimų sulaukė tik pačiame Izraelyje, o tiek musulmoniškų šalių galvos, tiek Vakarų politikai išreiškė nepritarimą šiam JAV prezidento žingsniui.

Daugeliui kyla klausimas: "Kodėl D.Trumpas tam ryžosi?" Juk šis sprendimas, iš pirmo žvilgsnio, neabejotinai paskatins smurtą bei chaosą ir taip neramiame Artimųjų Rytų regione? Jis vienu smūgiu sugriaus visą JAV sukurtą taikdarės įvaizdį. Ką kaimynai pasakys? Ir ką mums šioje situacijoje daryti? Kaip elgtis? Sveikinti JAV lyderio sprendimą? Tylėti? Prisidėti prie Europos politikų išreiškiamo nepritarimo? Ar bandyti užimti tarpinę poziciją?

Daug kas sako, jog dėl visko kaltas D.Trumpo žentas, t. y. tas pats, kuris buvo susitikęs su "rusų teisininke" dėl kompromituojančios informacijos apie Hillary Clinton. Esą jis – žydas, atvedė Ivanką Trump į judaizmą, o šie šeimos ryšiai daro neabejotiną įtaką paties D.Trumpo sprendimams.

Vis dėlto čia būtina suvokti, jog visa tai tik nereikšmingos detalės. Bet jeigu esate Siono išminčių protokolų teorijos gerbėjas ir susijaudinate nuo pasakojimų, kaip raudonieji semitų tautybės partizanai pjaustė naciams galvas bei lytinius organus, tada tam tikrų istorijos veikėjų tautybė ir religija jums dažniausiai padeda atsakyti į visus kylančius klausimus.

Tačiau, norint įžvelgti visą komplikuotos situacijos esmę ir priimti teisingą strateginį sprendimą, to neužtenka. Žmonės, siekdami paaiškinti politikų veiksmus, didelį dėmesį skiria tautybei, religijai ar socialiniam sluoksniui. Taip, tai svarbu, bet žvelgiant per "realpolitik" prizmę, tai yra klijai, sutvirtinantys politinės schemos detales, o ne pačios detalės. Kad suvoktume aplinkybes ir tinkamai įvertintume D.Trumpo sprendimą, pažvelkime į situaciją per serialo, o tiksliau – per muilo operos prizmę.

Šioje geopolitinėje muilo operoje egzistuoja meilės stačiakampis gretasienis, kurio keturis kampus sieja kelių rūšių ryšiai – nuo lengvabūdiškų meilės žaidimų iki neapykantos ir rimtų romantinių santykių. Vieną jo kampą sudaro Donaldas, kuris siekia tapti JAV prezidentu. Donaldas atvirai flirtuoja su Kremliumi, "netyčia" prie jo prisiliesdamas (tą jis darė rinkimų metu). Tuo pat metu Donaldas rimtai puoselėja santykius su Izraeliu. Žmogui, norinčiam tapti JAV prezidentu, būtina palaikyti gerus santykius su semitų bendruomene, nes labai daug turtingų ir įtakingų žmonių yra žydai. Judėjų lobistai JAV politinėje scenoje itin aktyvūs, o pačioje JAV yra keli milijonai semitų, kurie – ne tik JAV patriotai, bet rūpinasi ir priešų apsuptu Izraeliu.

JAV ir Izraelis yra labai svarbūs partneriai bei sąjungininkai ir, būkime teisingi, Palestinos bei Izraelio konflikte JAV visada de facto teikė pirmenybę Izraeliui, net kai prezidentas būdavo demokratas. Tiek šaltojo karo metu, tiek dabar Artimieji Rytai yra geopolitinio šachmatų lošimo lenta, kur žaidžia JAV ir SSRS/Rusija.

Izraelis, nepaisant to, kad tarp komunistų ir NKVD/KGB darbuotojų buvo daug žydų, visada šioje šachmatų lentoje buvo JAV figūra. Bėda ta, kad JAV svarbi ir kai kurių musulmoniškų šalių parama bei partnerystė. Situaciją gerina tai, jog musulmonai sunitai ir šiitai konfliktuoja tarpusavyje, bet grįžkime prie meilės keturkampio. Kremlius nejaučia nuoširdžios neapykantos Izraeliui, tačiau visada siekdamas savo politinių tikslų ir taikydamas "skaldyk ir valdyk" metodiką, pragmatiškai išnaudojo antisemitizmą. Tai – vulgarus, bet galingas ir universalus ginklas.

SSRS antisemitizmo kortą išnaudojo tiek šmeiždami įvairius asmenis (jie net popiežių buvo apkaltinę bendradarbiavus su naciais), tiek skatindami antisemitines nuotaikas priešiškose valstybėse. Kalbant apie Palestinos ir Izraelio konfliktą, reikia konstatuoti faktą jog už Palestinos visada stovėjo Rusija. Palestina visada buvo SSRS/Rusijos bokštas ir žirgas viename, kurį ji išnaudojo įvarydama pleištą regione ir kitur.

Įrodymai? Legendinė palestiniečių terorizmo figūra ir kairiojo teroristo Karloso (Šakalo) globėjas Wadie Haddadas (1927–1978) buvo labai vertinamas KGB agentas, pravarde Nacionalistas, kuris tarpininkavo tarp sovietų ir palestiniečių ginkluotės ir kitais paramos klausimais.

Informacinio teroro laikais Rusijai (kaip ir praeityje SSRS) yra labai svarbu pasėti nepasitikėjimą ir priešiškumą Vakarų bendruomenių viduje tarp skirtingų socialinių grupių, kurios išorinės agresijos atveju galėtų solidarizuotis. Ir čia prieiname prie ketvirtojo meilės kampo – antiglobalistų radikalų. Kremlius remia šiuos veikėjus – tiek kairiuosius, tiek dešiniuosius.

Antiglobalistai nuoširdžiai žavisi Kremliumi, bet ir per JAV prezidento rinkimus stengėsi užmegzti ilgesnį nei įprastai akių kontaktą su D.Trumpu bei jo akivaizdoje pasitaisyti plaukus.

Antiglobalistai nuoširdžiai nekenčia tiek pačių žydų, tiek Izraelio (kodėl, atskira tema). Rinkimų kampanijos metu D.Trumpas antiglobalistams taip pat atsakydavo dažna šypsena ir pamirksėjimu.

Ir čia, žvelgdami į visą mozaiką, turime suklusti, nes kažkas yra ne taip. Visoje šioje istorijoje nėra logiško ryšio, mat D.Trumpas negali puoselėti rimtų santykių tuo pat metu ir su Izraeliu, ir su antiglobalistais bei Kremliumi. Kažkas šioje istorijoje kažką apgaudinėja. Sprendimas dėl Jeruzalės tarsi ir pateikė atsakymą, kas ką šiame seriale myli ir kas ką apgavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

E_R

E_R portretas
Broniukui ir visems kitiems: klumpe 2017 gruodžio mėn. 17 d. Artejant sventem, darosi baisu keliauti. Terorizmo akto gresme tyko is visu kampu. Tai is dideles "meiles" tarp musulmonu ir europieciu (tiksliau: krykscionys). O oficiali priezastis bus - zydai, ju izraelis ir ju jeruzale... Ir abi puses sutiks su tuo. Zydai vienyja euroidijotus ir muslikus. Zydai - bendras ju priesas ir bendras pavydo objektas.

masonas

masonas portretas
Kas gali apgauti subotnika? NIEKAS! Aciu subotnikui uz pastaba.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Šiuolaikinis folkloras
    Šiuolaikinis folkloras

    Gyvenimas kėsinasi perrašyti folklorą. Patarlę „Davė Dievas dantis, duos ir duonos“ jau reikėtų pakeisti: „Atėmė Dievas dantis, atims ir duoną“. Jokių metaforų įžvelgti nereikia – pakaks suvokti tiesmukai. Nete...

    1
  • Mobingo skvernai
    Mobingo skvernai

    Faktas. Pravieniškių kalėjimo pareigūnai kurstė sunkius nusikaltimus padariusius nuteistuosius pabėgti. Tačiau tie neskubėjo: spyriojosi, branginosi. O ko tikėtis iš piktadarių? Prižiūrėtojai buvo atkaklūs: siūlė pinigų, be to, pa...

    1
  • L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms
    L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms

    Baudas iš gyventojų rinko drąsiai, o dabar net paaiškėjus, kad tai darė neteisėtai, pinigų grąžinti neplanuoja. ...

    1
  • Metamorfozės. Koba
    Metamorfozės. Koba

    Josifo Visarionovičiaus Džiugašvilio (1878–1953) vaikystės ir paauglystės laikais dabartinės Gruzijos (Sakartvelo) valstybės žemės buvo gili Romanovų imperijos provincija, kurioje ko nors pasiekti norintis žmogus būdavo verčiamas atsis...

    7
  • Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos
    Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos

    Gerbiamas Kretingos rajono savivaldybės mere Antanai Kalniau, sveikinu ir kviečiu arbatos puodeliui. ...

    23
  • „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“
    „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“

    Lietuva atšventė 34-uosius atkurtos Nepriklausomybės, Laisvės metus. Per kelis dešimtmečius ėjome nelengvu Lietuvos keliu. Buvo sunku, nors ir dabar ne visiems yra lengva socialiai gyventi, įsitvirtinti mūsų gražioje tėvynėje. ...

    2
  • Linkėjimai iš Kremliaus
    Linkėjimai iš Kremliaus

    Senų gerų įpročių atsikratyti sunku, o neretai ir iš viso neįmanoma. Tai liudija pastarasis brutalus išpuolis Vilniuje prieš didžiausio Kremliaus priešo A. Navalno (kuris toks liko net miręs) bendražygį L. Volkovą. Užpuo...

    2
  • Šventos dviprasmybės
    Šventos dviprasmybės

    Popiežiaus Pranciškaus valdoma katalikų bažnyčia išjudino Kubos ir JAV santykius. Ne be pirmojo popiežiaus iš Lotynų Amerikos pastangų prie derybų stalo sėdo ketvirtį milijono gyvybių nusinešusio konflikto Kolumbijoje pus...

    5
  • Būtis – lyg telefono kopija
    Būtis – lyg telefono kopija

    Praėjusią savaitę įvyko tragedija, lėmusi atominį sąmyšį šalyje: dingo socialiniai tinklai „Facebook“, „Messenger“ ir „Instagram“. Kuriam laikui. ...

    8
  • Išaugti vardai
    Išaugti vardai

    Pasikeisti vardą kai kur pasaulyje – nesunku, tai jokia keistenybė. Amazonijos čiabuviai tiki, kad vardas auga kartu su žmogumi, todėl jį reikia keisti kas septynerius metus. Izraelyje vardą galima pasikeisti įvykus svarbiam pokyčiui gyvenime, t...

    4
Daugiau straipsnių