Ukraina – beužsimezganti sėkmės istorija?

„Europos Sąjungos rankos gal ir užimtos Donaldu Trumpu bei „Brexitu“, tačiau tyliai ir kukliai geri dalykai ima reikštis ne kur kitur, bet Ukrainoje“, – rašo strateginių tyrimų instituto „Stratfor“ svetainėje liberalas seras Grahamas Watsonas, nuo 1994 iki 2014 m. Europos Parlamento, o dabar Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto narys.

„Gerus ženklus Ukrainoje regi ir proeuropietiškai iki kaulo čiulpų nusiteikęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, – tęsia Gr. Watsonas, – už tai jis ir priėmė savo kolegą Ukrainoje Petro Porošenką kaip vieną iš pirmųjų Paryžiuje apsilankiusių užsienio valstybių vadovų.

Prieš trejus metus, tuoj po Maidano revoliucijos, situacija Ukrainoje atrodė siaubingai. Rusija aneksavo Krymą ir užėmė kitus rytinius šalies regionus. O rusų remiamos kariaunos nukovė keleivinį lėktuvą, nužudydamos beveik 300 civilių žmonių.

Ukrainos ekonomika aižėjo, o jos demokratinės institucijos trupėjo. Kai Kijeve lankiausi 2014 m. rugsėjį, dar vienas valstybinis krachas rytiniame Europos Sąjungos pasienyje atrodė labai tikėtinas.

Šiandien padėtis kitokia. Nors okupuotose Donecko ir Luhansko srityse vis dar pratrūksta kovos, tolesnės destabilizacijos už šių sričių  rizika ženkliai sumažėjo po Minsko sutarčių 2014–2015 pasirašymo, o Maskva vis labiau jaučia kainą, kurią už besitęsiantį konfliktą reikia mokėti Rusijai.

Tuo tarpu Ukrainos ūkis pradėjo žengti atsigavimo keliu. Po gniuždančio sumažėjimo net 16 procentų per 2014–2015-uosius, Ukrainos bendrasis vidaus produktas ūgtelėjo dviem  ir trimis dešimtadaliais procento pernai ir pagal prognozes ūkio augimas gali pasiekti tris su puse procento 2018 m. ir keturis procentus 2019-aisiais.

Griežtų, tačiau būtinų reformų ėmėsi finansų ministrai Natalija Jaresko ir jos įpėdinis Oleksandras Danyliukas.

Čikagoje gimusi N. Jaresko 2015 m. sausį užtikrino Ukrainai pradinį 40 milijardų dolerių paramos paketą iš tarptautinių partnerių grupės, įskaitant Tarptautinį valiutos fondą ir Europos Sąjungą, o vėliau tais metais restruktūravo Ukrainos tarptautinį įsiskolinimą.

O O. Danyliukas sėkmingai žengė jos pėdomis, neleido Ukrainai išslysti iš kurso ir užtikrino dar dviejų paramos dalių išmokėjimą – tai pirmas toks atvejis Ukrainos istorijoje, kai šaliai iš karto buvo atlaisvintos dvi paramos paketo dalys.

Apskritai O. Danyliukas – tai tylus Ukrainos ekonomikos reformų įgyvendintojas, bet toks efektyvus, kad Europos Sąjunga įsipareigojo dar dviem 500 milijonų eurų finansų paramos valstybei išmokėjimams.

Taigi, iki šiol Ukraina jau sulaukė keturiais išmokėjimais beveik 8,5 milijardo dolerių paramos iš viso 17,5 milijardo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paketo – sulaukė dėl to, kad Ukrainos vyriausybė pradėjo sėkmingai vykdyti ūkio reformas.

Be to, ji rado technologinių sprendimų korupcijai mažinti tiek suvaldydama viešuosius pirkimus, tiek užtikrindama pareigūnų pajamų ir turtų skaidrumą.

Tam, kad sulauktų penktojo TVF paramos išmokėjimo ir sėkmingai grįžtų į finansų rinkas vėliau šiais metais, Ukrainos valdžia dar turi priimti įstatymus dėl žemės reformos ir pensijų reformos.

Šitoks sąlygų patenkinimas iš Ukrainos vyriausybės pusės mainais į dosnias paramos lengvatas iš Europos Sąjungos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Tarptautinio valiutos fondo pusės – šis rimbo ir pažadų, rykštės ir meduolio metodas, atrodo, ėmė veikti.

Per trejus metus nuo Maidano revoliucijos jie pertvarkė savo šalį labiau nei per visus 23 savo nepriklausomo egzistavimo metus prieš tai.

Šitaip artimai su savo pagrindiniais tarptautiniais partneriais Vakaruose bendradarbiaudami, ukrainiečiai dabar pradėjo reformas į priekį varyti patys. Per trejus metus nuo Maidano revoliucijos jie pertvarkė savo šalį labiau nei per visus 23 savo nepriklausomo egzistavimo metus prieš tai.

Bet ir Ukrainos tarptautinių rėmėjų trejetas šiandien atrodo visai kitaip. Senosios transatlantinės konstantos pradingo.

JAV prezidentu tapus D. Trumpui, Vašingtono prioritetai pakito. Amerikos politika Ukrainos atžvilgiu tapo chaotiška, ji prarado kryptį, nuoseklumą, principinį įsipareigojimą. Šiame kontekste Europos Sąjunga turėtų pakelti savo ambicijas.

Tam jau yra geras pagrindas. Ukrainos ūkio sugrįžimas iš smukimo į augimą savaime yra europinės sėkmės istorija. Savo veiksmais Europos Sąjunga palaikė 45 milijonus gyventojų turinčios ir su trimis Europos Sąjungos narėmis besiribojančios šalies stabilizavimąsi.

O tai savo ruožtu užkirto kelią masiniam iš Ukrainos emigravimui, sutvirtino jos sienas ir neleido jos bėdoms išvirsti į didžiulę humanitarinę krizę.

Europos Sąjunga teigia, kad stabili, klestinti, demokratiška Ukraina būtinai reikalinga pačiai Europos Sąjungai. Dėl to jai jau dabar svarbu žodžius palydėti dar intensyvesniais darbais ir pinigais tam, kad padėtų Kijevo valdžiai tęsti reformas ir padrąsintų Ukrainos žmonių pastangas grįžti į Europos kelią ir jame pasilikti.

Tam reikės dar labiau pažaboti korupciją, sumažinti oligarchų įtaką, reformuoti teisėtvarką ir sustiprinti teisės valdžią.

Ukraina jau įgyvendino nemažai ekonomikos ir pinigų reformų, jas reikia papildyti ir dar platesne politikos reforma.

Nepaliko jokių abejonių Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakydama, kad dabar tai Europos Sąjungos užduotis vadovauti savo pačios žemynui, atsakyti į Rusijos agresiją bei jai pasipriešinti ir tapti pastovumo, stabilumo versme.

„Ukrainos tykūs pasekimai šia linkme duoda vilčių ateičiai“, – baigė savo pasisakymą strateginių tyrimų instituto „Stratfor“ svetainėje britas seras Gr. Wilsonas.


Šiame straipsnyje: Ukraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nekreipkite dėmesio

Nekreipkite dėmesio portretas
Tie Chi chi chi ir cha cha cha yra mano kaimynai. Jie gyvena kartu. Pederastai ir pedofilai kaip retą. Tai yra vyras ir žmona. Šeima kaip dabar mėgstama sakyti. Tik nežinau kuris vyras, o kuris žmona. Tikriausiai, tai du viename. Už prostitutės magnolijos ir komunistinės kolaborantės liaupses jiems duoda atčiulpti pediko iš URM-kiauliasnukio šliosą ir išlaižyti prostitutės magnolijos išangę. Jų tėvai ir seneliai buvo idėjiniai komunistai. Verkė ir alpo visa šeima kai Stalinas mirė. Dabar persivertė į kitas įdėjęs, kad tik kuo arčiau lovio.

cha cha cha

cha cha cha  portretas
Puikus tas Anonimas-RUSAS. Tikras savo šefo Putino mokinys. Abu - vagys, abu - moraliniai degradai, tik skirtingo kalibro: kaip dramblys ir musė..Vienas vagia milijardus iš savo tėvynainių rusų, kitas, dėl protinio neįgalumo, tik kitų komentatorių mintis, jų vardu viešai skelbdamas jas kaip savas. Tikras degradavęs, šlapimo nelaikantis genijus. Šis rusų mafijos boso Putino subinlaižys, patiriantis orgazmą masturbuodamasis prieš jo portretą, akivaizdus Kremliaus propagandos produktas.

Chi chi chi

Chi chi chi portretas
Pražūtingas Kremliaus propagandos neigiamas poveikis Putino subinlaižių psichikai: vienas jau pusę metų, kaip katė su pūsle, laksto po visus komentarus su APKALTA, o anonimas-RUSAS, apart šlapimo nelaikymo bėdų, dar ir čiulpiku tapo.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

  • Šiuolaikinis folkloras
    Šiuolaikinis folkloras

    Gyvenimas kėsinasi perrašyti folklorą. Patarlę „Davė Dievas dantis, duos ir duonos“ jau reikėtų pakeisti: „Atėmė Dievas dantis, atims ir duoną“. Jokių metaforų įžvelgti nereikia – pakaks suvokti tiesmukai. Nete...

    1
  • Mobingo skvernai
    Mobingo skvernai

    Faktas. Pravieniškių kalėjimo pareigūnai kurstė sunkius nusikaltimus padariusius nuteistuosius pabėgti. Tačiau tie neskubėjo: spyriojosi, branginosi. O ko tikėtis iš piktadarių? Prižiūrėtojai buvo atkaklūs: siūlė pinigų, be to, pa...

    1
  • L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms
    L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms

    Baudas iš gyventojų rinko drąsiai, o dabar net paaiškėjus, kad tai darė neteisėtai, pinigų grąžinti neplanuoja. ...

    1
  • Metamorfozės. Koba
    Metamorfozės. Koba

    Josifo Visarionovičiaus Džiugašvilio (1878–1953) vaikystės ir paauglystės laikais dabartinės Gruzijos (Sakartvelo) valstybės žemės buvo gili Romanovų imperijos provincija, kurioje ko nors pasiekti norintis žmogus būdavo verčiamas atsis...

    7
  • Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos
    Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos

    Gerbiamas Kretingos rajono savivaldybės mere Antanai Kalniau, sveikinu ir kviečiu arbatos puodeliui. ...

    23
  • „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“
    „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“

    Lietuva atšventė 34-uosius atkurtos Nepriklausomybės, Laisvės metus. Per kelis dešimtmečius ėjome nelengvu Lietuvos keliu. Buvo sunku, nors ir dabar ne visiems yra lengva socialiai gyventi, įsitvirtinti mūsų gražioje tėvynėje. ...

    2
  • Linkėjimai iš Kremliaus
    Linkėjimai iš Kremliaus

    Senų gerų įpročių atsikratyti sunku, o neretai ir iš viso neįmanoma. Tai liudija pastarasis brutalus išpuolis Vilniuje prieš didžiausio Kremliaus priešo A. Navalno (kuris toks liko net miręs) bendražygį L. Volkovą. Užpuo...

    2
  • Šventos dviprasmybės
    Šventos dviprasmybės

    Popiežiaus Pranciškaus valdoma katalikų bažnyčia išjudino Kubos ir JAV santykius. Ne be pirmojo popiežiaus iš Lotynų Amerikos pastangų prie derybų stalo sėdo ketvirtį milijono gyvybių nusinešusio konflikto Kolumbijoje pus...

    5
  • Būtis – lyg telefono kopija
    Būtis – lyg telefono kopija

    Praėjusią savaitę įvyko tragedija, lėmusi atominį sąmyšį šalyje: dingo socialiniai tinklai „Facebook“, „Messenger“ ir „Instagram“. Kuriam laikui. ...

    8
  • Išaugti vardai
    Išaugti vardai

    Pasikeisti vardą kai kur pasaulyje – nesunku, tai jokia keistenybė. Amazonijos čiabuviai tiki, kad vardas auga kartu su žmogumi, todėl jį reikia keisti kas septynerius metus. Izraelyje vardą galima pasikeisti įvykus svarbiam pokyčiui gyvenime, t...

    4
Daugiau straipsnių