2023 metais priverstinai perkeltųjų asmenų skaičius pasiekė 76 mln., skelbia stebėtojas

  • Teksto dydis:

Dėl vykstančių konfliktų Sudane ir Gazos Ruože praėjusių metų pabaigoje priverstinai perkeltųjų asmenų padaugėjo iki rekordinio skaičiaus – 75,9 mln., antradienį pranešė nevyriausybinė stebėsenos organizacija.

Nevyriausybinės organizacijos „Internal Displacement Monitoring Centre“ (IDMC) duomenimis, 2023 metų pabaigoje šis skaičius buvo rekordiškai didelis. Priduriama, kad per pastaruosius penkerius metus šalies viduje perkeltųjų asmenų skaičius padidėjo daugiau kaip 50 procentų.

2022-aisiais šis skaičius siekė 71,1 milijono.

Pabėgėliai – tai žmonės, kurie persikelia į kitą šalį, o vidinis perkėlimas susijęs su priverstiniu žmonių judėjimu valstybės, kurioje jie gyvena, viduje.

IDMC metinėje ataskaitoje nurodoma, kad 68,3 mln. žmonių visame pasaulyje buvo perkelti dėl konfliktų ir smurto, o 7,7 mln. – dėl nelaimių.

Per pastaruosius penkerius metus dėl konfliktų šalies viduje perkeltųjų asmenų skaičius padidėjo 22,6 milijono. Didžiausi skaičiai buvo 2022-aisiais ir 2023-iaisiais.

IDMC skaičiavimais, Sudane gyvena 9,1 mln. šalies viduje perkeltųjų asmenų – tai didžiausias perkeltųjų asmenų skaičius vienoje šalyje nuo 2008-ųjų, kai buvo pradėti registruoti duomenys. Beveik pusė visų perkeltųjų asmenų gyvena Užsachario Afrikoje.

„Per pastaruosius dvejus metus pastebėjome, kad dėl konfliktų ir smurto iš namų bėga vis daugiau žmonių, net ir tuose regionuose, kuriuose padėtis gerėjo“, – sakė IDMC direktorė Alexandra Bilak (Aleksandra Bilak).

„Konfliktai ir po jų likę sugriovimai neleidžia milijonams žmonių atkurti savo gyvenimo, dažnai ilgiems metams“, – pridūrė ji.

Skaudus sprendimas

IDMC taip pat registruoja kiekvieną naują priverstinį asmens judėjimą, mat tokių persikėlimų šalies viduje gali būti ne vienas.

Karai Sudane, Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR) ir palestiniečių teritorijose praėjusiais metais sudarė beveik du trečdalius naujo žmonių judėjimo dėl ginkluotų konfliktų.

Iki praėjusių metų pabaigos Gazos Ruože 1,7 mln. palestiniečių buvo priversti palikti savo namus. Karas palestiniečių anklave prasidėjo po spalio 7 dienos islamistų grupuotės „Hamas“ išpuolio pietų Izraelyje.

Praėjusiais metais dėl smurto Sudane buvo 6 mln. priverstinio persikėlimo atvejų – daugiau nei per ankstesnius 14 metų kartu sudėjus.

Tai antras pagal dydį priverstinio judėjimo atvejų skaičius per vienerius metus po to, kai 2022 metais, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją, priverstinio judėjimo atvejų skaičius Ukrainoje siekė 16,9 milijono.

Trečdalis iš 26,4 mln. priverstinių persikėlimo dėl stichinių nelaimių atvejų buvo Kinijoje ir Turkijoje.

IDMC 1998 metais įkūrė Norvegijos pabėgėlių taryba (Norwegian Refugee Council, NRC).

„Dar niekada nefiksavome, kad tiek daug žmonių būtų priversti palikti savo namus ir bendruomenes. Tai – skaudus nuosprendis konfliktų prevencijos ir taikos kūrimo nesėkmėms“, – sakė NRC vadovas Janas Egelandas (Janas Ėgelandas).

„Negalima leisti, kad ir toliau trūktų apsaugos ir pagalbos milijonams žmonių“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių