A. Abromavičius reformas Ukrainoje pradėjo nuo energetikos ir žemės ūkio

  • Teksto dydis:

Ukrainos ekonomikos ministru beveik du mėnesius dirbantis lietuvis verslininkas Aivaras Abromavičius sako, kad jam jau pavyko pradėti kai kurias reformas žemės ūkio ir energetikos srityse - dėl jų į valstybės biudžetą bus grąžintos milijardinės sumos. A.Abromavičius teigia, kad kovoti su korumpuota sistema yra sudėtinga, tačiau jis tikisi, jog numatomos didelės ir skubios struktūrinės ir verslo reguliavimo pertvarkos duos vaisių.

„Pasakysiu tiesiai - valdininkų tarpe tokio didelio noro reformų kaip ir nėra. Daugiausia reformų nori visuomenė, verslo srities atstovai, kadangi gana sunku vykdyti verslą šioje šalyje, visuomenė yra nusivylusi ganėtinai, aukšta tolerancija, kas link korupcijos, dėl to reformos pribrendo, ir Tarptautinis valiutos fondas, žinoma, savo sprendimuose labai atsižvelgs, kokiu keliu reformų juda Ukraina - pagrindinės reformos, kurias mes planuojame, yra energetinės, susijusios su sektoriaus pertvarkymu, suskaldymu didžiausios įmonės „Naftogaz“ į transportavimo ir saugyklos verslus“, - interviu LRT televizijos laidai „Pasaulio panorama“, kurios ištrauką šią savaitę skelbė LRT radijas, sakė A.Abromavičius.

Jis pasakojo, kad Ukrainos verslas tikisi didelių pokyčių, bet dėl akivaizdžių priežasčių jie nėra tokie greiti, kaip norėtųsi. A.Abromavičius kaip pavyzdį nurodė vyriausybės sprendimą pakeisti grūdų sertifikavimo tvarką bei supaprastinti fitosanitarinių sertifikatų išdavimo tvarką laivais gabenamiems kroviniams. Tai, anot Ukrainos ministro, grąžins valstybei milijardus Ukrainos grivinų.

„Vakar Vyriausybės posėdyje priimtas nutarimas, kuris rimtai pagerina, supaprastina verslo sąlygas keliuose sektoriuose, pagrinde žemės ūkio. Pavyzdžiui, anksčiau reikėdavo gauti karantino sertifikatą, kad pervežtum grūdus iš vieno srities rajono į kitą, nes jie skaitėsi atskiros karantino zonos. ES yra viena karantino zona,. Valstybė išduodavo licencijas įmonėms, kuris turėjo galimybę išduoti sertifikatus beveik už dyką, o toliau jau tos įmonės išduodavo sertifikatus už 23 grivinas už toną. Panaikinus šitai, mes grąžinome sektoriui apie 1 mlrd. grivinų. Lygiai taip pat grąžinome 1 mlrd. grivinų žemės ūkiui, supaprastindami procedūrą uostuose išdavimo fitosanitarinių sertifikatų - anksčiau užtrukdavo 5 dienas, laivai nenorėdavo tiek stovėti, dėl to atsirasdavo muitinės agentai, kurie už tam tikrą mokestį pagreitindavo procedūrą. Dabar mes tą korupcinį elementą panaikinome ir gana didelis kiekis sugrįš į sektorių“, - kalbėjo A.Abromavičius.

Anot jo, Ukrainos valstybės valdymo sistema yra labai nedinamiška, įsisenėjusi: „Vis dėlto per 20 metrų korupcija įsišaknijusi labai giliai ir jeigu pakeitėme žmones į naujus veidus pačiame viršutiniame valstybės valdymo sluoksnyje, tai nereiškia, kad tas vidutinis sluoksnis, kuris persisunkęs korupcija, kad jis pasiruošęs greitai keistis. Bet tai nėra priežastis nedaryti pokyčių“.

Jo teigimu, šalyje pertvarkomos įvairios reguliavimo institucijos, kurios trukdo verslui, o valstybinių įmonių valdymo reformą atlikti jam padeda buvęs Lietuvos ūkio ministro patarėjas Adomas Audickas.

A.Abromavičius, be kita ko, žada drastiškai mažinti valdininkų skaičių jo vadovaujamoje ministerijoje.

„Visuomenė pozityviai nusiteikusi tiek mano ketinimų atžvilgiu, tiek valstybinio aparato mažinimo atžvilgiu. Kas dėl pačių valdininkų, žinoma jie nenoriai mažinasi, bet jeigu viską gražiai paaiškinti, kad bus mažinamas darbuotojų kiekis, o visiems likusiems bus keliamas atlyginimas, kad pagrindinis tikslas - kad valdininkai gaus tinką atlyginimą, kuris bus labiau panašus į privataus sektoriaus darbuotojų - dabar jie gauna 300 dolerių, bet su dabartiniu kursu, sakyčiau, dar mažiau. Žinoma, kokybiškų žmonių už tokį atlyginimą gauti sunku, mano ministerijoje tik centriniame aparate dirba 1300 žmonių (...) - esu nusprendęs, kad pirmame etape darbuotojų skaičius bus mažinamas 50 proc. - mažinsime funkcijas, departamentų kiekį (...). Nematau stipraus pasipriešinimo, jis, žinoma, bus, bet mes esame tam pasiruošę“, - kalbėjo A.Abromavičius.

A.Abromavičius ministru paskirtas gruodžio pradžioje, kai naujosios Vyriausybės sudėčiai pritarė Aukščiausioji Rada. Jam buvo suteikta Ukrainos pilietybė.

A.Abromavičius nuo 2002-ųjų iki paskyrimo Ukrainos vyriausybės nariu buvo investicijų valdymo bendrovės „East Capital“ padalinio Kijeve vadovas. Ukrainoje jis gyvena ir dirba apie 20 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių