Afganistano Talibanui sunkiai sekasi išrinkti A. Mansouro įpėdinį

  • Teksto dydis:

Afganistano Talibanui sunkiai sekasi rinkti nukauto vyriausiojo vado mulos Akhtaro Mansouro (Achtaro Mansuro) įpėdinį, antradienį pranešė šaltiniai, pasak kurių, du pagrindiniai pretendentai pasitraukė iš kovos dėl lyderio posto.

Mullah Yakoubas (Mula Jakubas), Talibano įkūrėjo Mullah Omaro (Mula Omaro) sūnus ir Sirajuddinas Haqqani (Siradžudinas Hakanis), nenumaldomas JAV pajėgų priešininkas, buvo laikomi realiausiais pretendentais pakeisti A.Mansourą, kuris žuvo šeštadienį per JAV bepiločio lėktuvo smūgį Pakistane.

„Yakoubas atsisako imtis šių pareigų sakydamas, kad yra per jaunas“, – vienas aukšto rango Talibano šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP Pakistano šiaurės vakaruose.

„Mansouro pavaduotojas ir Haqqani klano operacijų vadovas Sirajuddinas Haqqani taip pat atsisakė dėl asmeninių priežasčių“, – sakė jis.

Tokia įvykių eiga apsunkins darbą Talibano aukščiausiajai tarybai, kuri nuo šeštadienio rengia neeilinius susirinkimus neskelbiamoje vietoje Pakistane, ieškodama judėjimo vienybę galinčio užtikrinti lyderio.

„Jeigu Talibanas nori vienybės savo judėjime, vienintelis Yakoubas gali suvienyti visas grupuotes ir gali būti visų priimtas“, – sakė Talibano ekspertas Rahimullah Yousafzai (Rahimula Jusafzaijus) naujienų agentūrai AFP.

„Tai jauna, neprieštaringa ir vienijanti asmenybė, judėjimo įkūrėjo Mullah Omaro sūnus..., o S.Haqqani paskyrimas būtų didžiulė provokacija JAV“, – pridūrė jis.

Talibano kovotojai oficialiai dar nepatvirtino A.Mansouro žūties, kuri sukėlė sumaištį susiskaldžiusiame judėjime, praėjus devyniems mėnesiams po ankstesnės nuožmios kovos lyderio dėl lyderio posto po Mullah Omaro mirties.

„Pagrindinis iššūkis yra apsaugoti Talibano judėjimą nuo dar didesnio susiskaldymo“, – kitas Talibano šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, kad aukščiausiosios tarybos nariai nuolat keičia savo susitikimų vietą, siekdami išvengti galimų oro pajėgų smūgių.

„Susitarimui dėl lyderio posto pasiekti prireiks laiko“, – sakė jis.

Kitas kandidatas į vadovo postą yra mula Abdul Ghani Baradaras (Abdul Gani Baradaras), buvęs judėjimo lyderio pavaduotojas, kuris, sakoma, palaiko artimus ryšius su Pakistano kariškiais.

2010 metais jis kalėjo Pakistane, bet buvo paleistas 2013 metų rugsėjo mėnesį, siekiant paspartinti Afganistano taikos procesą. Nuo to laiko jis gyvena namų arešte, sako Pakistano pareigūnai.

Dar vienas kandidatas yra mula Adbul Qayyum Zakiras (Abdul Kajumas Zakiras), kuris laikomas vienu smarkiausių ir labiausiai atsidavusių judėjimo lyderių.

Praėjusių metų liepą, kai A.Mansouras buvo oficialiai išrinktas judėjimo vadovu, daugelis aukšto rango vadų atsisakė jį pripažinti, sakydami, kad jo rinkimų procesas buvo skubotas ir šališkas, be to, jis buvo kaltinamas tuo, kad dvejus metus saugojo Mullah Omaro mirties paslaptį.

Tokios sudėtingos naujo Afganistano Talibano vado paieškos gali dar labiau suskaldyti Talibaną, kuris pirmąjį skilimą patyrė pernai.

„Talibano judėjimas išgyvena labai svarbų etapą. Mums reikia taikintojo, ne kariautojo“, – sakė vienas Talibano šaltinių, cituodamas kai kuriuos judėjimo aukšto rango atstovus, dalyvavusius aukščiausiosios tarybos susitikime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių