„al Jazeera“ žurnalistams – trejų metų įkalinimo bausmė

  • Teksto dydis:

Egipto teismas šeštadienį skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę trims televizijos „al Jazeera“ žurnalistams, nepaisant tarptautinių pastangų, kad jie būtų paleisti.

Du iš jų, kanadietis Mohamedas Fahmy (Mohamedas Fahmis) ir egiptietis prodiuseris Baheras Mohamedas nuosprendį išklausė teismo salėje, o latvių kilmės australas žurnalistas Peteris Greste (Piteris Grestė), deportuotas į Australiją anksčiau šiais metais, buvo nuteistas už akių.

Netrukus P.Greste pareiškė, kad Egipto teismo sprendimas skirti trejų metų laisvės atėmimo bausmę jam ir jo dviem bendradarbiams iš palydovinės televizijos „al Jazeera“ yra „piktinantis“, ir pažadėjo prieš jį kovoti.

„Tai mane tiesiog sugniuždė“, – P.Greste sakė interviu „al Jazeera“; jį Australijos nacionalinis transliuotojas ABC parodė vos tik buvo paskelbtas nuosprendis. Žurnalistas taip pat išreiškė palaikymą savo kolegoms.

„Man sunku apsakyti, kaip smarkiai tai mane prislėgė“, – aiškino jis.

P.Greste sakė visuomet įtaręs, kad jie gali būti nuteisti dėl politinių priežasčių byloje, sulaukusioje didelio tarptautinio susidomėjimo.

Tačiau jis sakė, kad teismas galėjo apsiriboti laisvės atėmimo bausme, kuri apimtų žurnalistų arešto laikotarpį.

„Mes nepadarėme nieko bloga. Prokurorai nepateikė jokių įrodymų, kad mes padarėme kažką netinkama, todėl būti nuteistiems kaip teroristams be jokių įrodymų, atvirai kalbant, mus piktina“, – pabrėžė P.Greste.

„Turime toliau kovoti“, – pridūrė jis.

P.Greste sakė manantis, kad negali pateikti apeliacijos, nes negali asmeniškai stoti prieš teismą Egipte, todėl dabar ketina pasitarti su savo advokatu dėl būsimų veiksmų.

„Naudosimės visomis kitomis mūsų turimomis teisinėmis priemonėmis“, – pažymėjo jis.

Ši byla pradėta nagrinėti 2013 metų gruodį, kai Egipto saugumo pajėgos surengė reidą vieno prabangaus viešbučio apartamentuose, kuriais tuo metu naudojosi palydovinė televizija „al Jazeera“, kurdama reportažus šioje šalyje.

Pareigūnai suėmė P.Greste, M.Fahmy ir B.Mohamedą, kurie vėliau buvo apkaltinti bendradarbiavimu su nuversto islamiškų pažiūrų prezidento Mohamedo Morsi (Mohamedo Mursio) judėjimu „Musulmonų brolija“, paskelbtu Egipte teroristine organizacija. Žurnalistai taip pat kaltinti suklastotų vaizdo įrašų platinimu, siekdami pakenkti Egipto nacionaliniam saugumui.

Veikiamas didelio diplomatinio spaudimo, Egiptas vasarį deportavo P.Greste į Australiją, nors kaltinimai žurnalistui nebuvo panaikinti. M.Fahmy ir B.Mohamedas vėliau buvo paleisti už užstatą.

Praėjusiais metais teismas jiems skyrė 7–10 metų įkalinimą, bet apeliacinis teismas sausį nurodė bylą nagrinėti iš naujo, nurodydamas, kad nutartis nebuvo pagrįsta įrodymais.

Palydovinė naujienų televizija „al Jazeera“ šeštadienį pasmerkė Egipto teismo skirtą trejų metų įkalinimo bausmę trims jos žurnalistams, sakydama, kad toks sprendimas yra „sąmoninga ataka prieš žiniasklaidos laisvę“.

Katare įsikūrusio transliuotojo pranešime, paskelbtame praėjus kelioms minutėms po to, kai Kairo teismas paviešino savo sprendimą, sakoma, kad jis „kertasi su logika ir laisve“ ir kad „al Jazeera“ nenurims, kol jos visi darbuotojai „bus paleisti“.

„Al Jazeera“ anglų kalba transliuojančio kanalo direktoriaus pareigas einantis Gilesas Trendle'as (Džailsas Trendlas) pridūrė, kad teismo nuosprendis yra „negarbingas, pasibjaurėtinas, o mes esame sukrėsti“.


Šiame straipsnyje: al JazeeraEgiptasžurnalistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
pas mus kitaip? tik randami pasiteisinimai jei sedo tai matosi buvo nelojalus ir tai zvalgybos darbas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių