Albanijoje tūkstančiai protestuotojų buvo apsupę parlamento pastatą

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai Albanijos opoziciją palaikančių protestuotojų ketvirtadienį apsupo parlamento pastatą, reikalaudami, kad atsistatydintų korupcija ir ryšiais su organizuotu nusikalstamumu kaltinama vyriausybė.

Albanijos sostinės Tiranos centre esantį parlamentą nuo protestuotojų saugojo spygliuotos vielos ritiniai ir policijos pareigūnai. Ketvirtadienį parlamento posėdis buvo atšauktas.

Lulzimo Basha (Lulzimo Bašos) vadovaujamos opozicinės centro dešiniųjų Demokratinės partijos įstatymų leidėjai pasirašė atsistatydinimo iš parlamento raštus ir reikalauja pirmalaikių rinkimų.

Opozicijos šalininkų minia susirinko priešais parlamento pastatą su antivyriausybiniais plakatais ir lozungais.

„Mes dabar vadovausime pilietinei, taikiai ir demokratinei kovai, kad sugrąžintume legitimumą ir  demokratiją Albanijai“, – L. Basha sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“ prieš demonstraciją.

Valdantieji socialistai 140 vietų parlamente turi 74 mandatus.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) ir plėtros komisaras Johannesas Hahnas (Johanesas Hanas) anksčiau sukritikavo opozicijos parlamentarų sprendimą atsisakyti mandatų ir sakė, kad toks žingsnis duotų priešingų rezultatų. Pasak jų, šie įstatymų leidėjai „eina prieš Albanijos piliečių demokratišką pasirinkimą ir kelia grėsmę pažangai, kuria šalis padarė kelyje į Europos Sąjungą“.

Vėliau šiais metais Albanija tiksi pradėti derybas dėl narystės ES.

JAV ambasada Tiranoje paragino opozicijos šalininkus „taikiai naudotis savo susirinkimų laisve ir susilaikyti nuo smurto“, o vyriausybę – „išsaugoti santūrumą“.

Praeitą šeštadienį Albanijos sostinėje opozicijos šalininkai bandė prasiveržti į socialistų premjero į kairiajai Socialistų partijai atstovaujančio premjero Edi Ramos (Edžio Ramos) biurą. Policija prieš juos panaudojo ašarines dujas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių