Ar Amerika sutiks dalytis pasauline scena?

  • Teksto dydis:

Jungtinės Amerikos Valstijos jau ilgą laiką leidžiasi žemyn. Žinoma, ateityje Amerika bus turtingesnė, tačiau, kadangi tokios šalys kaip Kinija ir Indija ir tokie regionai kaip Afrika auga sparčiau, Amerikai priklausanti pasaulio turto dalis atitinkamai mažės. Taip pat sumažės ir Amerikai priklausanti pasaulio karinės galios proporcija, Amerikos užsienio politikai skirtame žurnale „The National Interest“ teigia apžvalgininkas Michaelas Lindas.

Tarptautinių santykių srityje sąvoka „viršenybė“ gali būti vartojama turint galvoje arba poliškumą (t. y. šaliai priklausančios pasaulio ekonominių ir karinių išteklių proporcijos reikšmę), arba hegemoniją (išskirtinę šalies padėtį nepriklausomoje tarptautinėje bendruomenėje). Nesvarbu, ar apibrėžiama kaip poliškumas, ar kaip hegemonija, Amerikos viršenybė artėja prie pabaigos. Rytojaus pasaulis turės daug polių – ne du ir ne tris.

Prognozuojamas Kinijos ir Indijos kilimą

Idėjų kalvių, investicinių bankų ir konsultavimo bendrovių pateikiamos nacionalinių BVP proporcijų prognozės dėl vieno punkto sutampa: 2050 m. pasaulyje bus trys ekonominiai poliai – Kinija, Jungtinės Valstijos ir Europa. Gali būti ir ketvirtas – Indija, jei šios šalies ekonomika ir toliau sparčiai ir tvariai augs. Bendrovės „PricewaterhouseCoopers“ ataskaitoje „The World in 2050“ (liet. pasaulis 2050-aisiais) Kinijai prognozuojama 20 proc., Jungtinėms Valstijoms ir Indijai – po 14 proc., o Europai – vos 12 proc. pasaulio BVP pagal perkamosios galios paritetą.

Bendrovės „Economist Intelligence Unit“ 2015 m. ataskaitoje pateikiamos panašios įžvalgos ir nurodoma: „Iki 2030 m. pagrindinės pasaulio ekonomikos bus JAV, Kinija ir Indija. Dviejų pastarųjų šalių ekonomikos augimas bus toks spartus, kad iki 2050 m. kiekviena iš jų bus turtingesnė už toliau išsirikiavusias penkias – Indoneziją, Vokietiją, Japoniją, Braziliją ir Jungtinę Karalystę kartu sudėjus“.

Kaip pastebi M. Lindas, dėl Jungtinės Karalystės „Brexit“ reikalų, taip pat dėl stiprėjančių nacionalizmo ir populizmo apraiškų Europoje elitinis projektas sukurti federacinę Europą, kuri pasaulinėje politikoje atliktų supergalios vaidmenį, praktiškai žlugo. Europa bus turtingas, tačiau susiskaidęs prekybinis blokas, apsuptas tokių galiūnių kaip Jungtinės Valstijos, Kinija ir galbūt Indija.

„Amerikos amžius“ – į pabaigą

Laikotarpį nuo 1914 iki 2014 m. galima nedvejojant pavadinti „Amerikos amžiumi“. Pirmojo pasaulinio karo metais Jungtinių Valstijų bendrasis vidaus produktas pranoko visos Britų imperijos BVP. Maždaug po šimto metų, 2014-aisiais, amerikietiškąjį BVP pralenkė Kinija.

Pasak M. Lindo, panašu, kad po šimtą metų trukusio štilio, kai su Amerikos turtais ir galia iš esmės negalėjo varžytis nė viena valstybė, pagaliau atsirado lygiavertė konkurentė – Kinija. Nors Kinijoje pajamos vienam gyventojui vis dar gerokai mažesnės negu JAV, Kinija ne tik pirmauja pasaulyje pagal perkamosios galios paritetą, bet ir yra didžiausia pasaulio gamintoja: joje pagaminama 52 proc. pasaulio televizorių, 75 proc. mobiliųjų telefonų ir 87 proc. asmeninių kompiuterių. Kinijos automobilių pramonė taip pat didžiausia pasaulyje – ji dukart viršija atitinkamą JAV rodiklį. Kinija valdo daugiausia pasaulio užsienio valiutos atsargų. JAV – 76 valstybių pagrindinis prekybos partneris, Kinija – 124-ių. Kuo daugiau turto, tuo didesnė galia. Šiuo metu pagal išlaidas gynybos srityje Kinija yra antra po Amerikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kam skamba varpai---

kam  skamba  varpai---  portretas
misios ateina jankiams ,ju globolistinei LGBT vaivorrikstinei kosmopolitinei a lia politic.....ir su prisigamintais iskrypusiais debilais ji riedes y dugna su pagreiciu, kaip lietuva siom dienom einnti su jankiais koja kojon ir vygdanti ju nurodymus...

Anonimas

Anonimas portretas
bet juk sneka eina ne apie gyventoju skaiciu ir remiamasi gegemonija....keris su lavrovu praleidzia po 12 valandu derybose........ar dar kazka panasaus esate girdeja?????!!!!!kada baiksis jankiu gegemonija,pasaulis taps sunkiai valdomas,tai ir gerai ir blogai......asmeniskai as nekenciu ju politikos.......jankiai ira demonu politika.kur RF lindo kol jankiai neperzenge ribos su ukraina???????????kodel lt spauda neraso kokia tikrove ukrainoje dabar???????sirija taskas nuo kurio prasides nauja era.......kada sneka apie krimo totorius,nenorom pagalvoji apie usa ,o kur indenai????!!!!!!!!amerikonai,kas jie?????genetishkai,istoriskai?????????

Atsakymas

Atsakymas portretas
RF įtaka po truputi vis mažės. Kinijoj ir Indijoj yra po milijardą gyventojų. JAV amžiaus gale tikėtina bus virš 400 mln. RF amžiaus gale bus apie 130 mln. jei ne mažiau dar.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių