Amerika, Europa, Australija išprašo beveik 150 Rusijos diplomatų

  • Teksto dydis:

Jungtinės Amerikos Valstijos, jų sąjungininkės Europoje ir NATO išsiuntė daugybę, beveik 150, rusų diplomatų; ir tai daroma koordinuotais veiksmais prieš Maskvą, kaltinamą šnipo apnuodijimu Anglijoje.

JAV, Kanada ir Australija

Jungtinės Valstijos išvarė 60 įtariamų rusų „šnipų“, tarnaujančių įvairiose šalies vietose ir Rusijos misijoje Jungtinėse Tautose. Taip pat uždarytas Rusijos konsulatas Siatle dėl įtariamo šnipinėjimo gretimoje Kitsapo povandeninių laivų bazėje bei „Boeing“ įmonėje.

Atkirtis Maskvai daromas „atsakant į Rusijos karinio cheminio ginklo panaudojimą Jungtinėje Karalystėje“, sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders (Sara Sanders).

Kanada išsiuntė keturis diplomatus, pavadindama nervus paralyžiuojančios medžiagos panaudojimą „niekingu, baisiu ir neapdairiu veiksmu“.
Australija irgi neatsiliko – ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas (Malkolmas Ternbulas) sako, kad per septynias dienas šalį turi palikti du Rusijos diplomatai.

NATO

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Aljansas išsiunčia septynis Rusijos diplomatus ir nepatenkino dar trijų prašymų suteikti akreditaciją.

„Tai nusiųs aiškią žinią Rusijai, kad jų nepriimtinas elgesio modelis turi kainą ir pasekmių“, – pridūrė NATO vadovas.

Europos Sąjunga

Koordinuotu atsaku į buvusio rusų šnipo apnuodijimą Anglijos mieste Solsberyje diplomatus iš savo šalių išsiunčia 17 ES valstybių, palaikydamos Didžiąją Britaniją po Europos Vadovų Tarybos praėjusią savaitę priimto sprendimo reaguoti į Rusiją koordinuotai.

„Papildomos priemonės, daugiau išsiuntimų, neatmestinos artimiausiomis dienomis ir savaitėmis“, – sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

Didžioji Britanija išvarė iš šalies 23 rusų diplomatus, o Maskva atsakė taip pat 23 britų diplomatų išsiuntimu.

Kitos ES šalys rusų diplomatų išsiuntė įvairiai: Kroatija – vieną, Čekija – tris, Danija – du, Prancūzija – keturis, Suomija – vieną, Vokietija – keturis, Vengrija – vieną, Airija – vieną, Italija – du, Estija – vieną, Latvija – vieną, Lietuva – tris, Nyderlandai – du, Lenkija – keturis, Rumunija – vieną, Ispanija – du, Švedija – vieną.

Belgija išsiųs vieną diplomatą

Belgija išsiųs iš šalies vieną rusų diplomatą dėl anksčiau šį mėnesį Didžiojoje Britanijoje įvykdyto buvusio rusų dvigubo agento apnuodijimo, antradienį pareiškė premjeras Charles'as Michelis (Šarlis Mišelis).

Belgija tapo 18-ąja Europos Sąjungos šalimi, išsiuntusia rusų diplomatų dėl tos atakos Anglijos Solsberio mieste.

Ch. Michelis taip pat patvirtino, kad Belgija „ištikimai vykdys“ Aljanso, kurio būstinė yra įsikūrusi Briuselyje, sprendimą išsiųsti septynis rusų diplomatus iš Rusijos misijos NATO.

„Susikoordinavusi su savo partneriais ES ir NATO, Belgija nusprendė išsiųsti vieną Rusijos (diplomatinės) misijos narį, akredituotą Belgijos Karalystėje“, – sakoma premjero pranešime.

„Atsižvelgus į įvykių Solsberyje rimtumą ir didelę tikimybę, kad į šią ataką buvo įsitraukusi Rusija, laikome šią priemonę visiškai pagrįsta, – sakė Ch. Michelis. – Rusijos ambasadorius bus informuotas apie šį sprendimą per 48 valandas. Minimas asmuo turės palikti Belgiją per 14 dienų.“

Už ES ribų

Albanija išsiuntė du rusų diplomatus. Makedonija – vieną. Norvegija – vieną.

Ukraina išsiuntė iš šalies 13 rusų diplomatų. Prezidentas Petro Porošenka ragino imtis dar daugiau veiksmų.

„Kitas veiksmas – būtina didinti kainą, kurią Maskva privalo sumokėti už savo tarptautinius nusikaltimus; tai turi būti asmeninės, finansinės ir ekonominės sankcijos“, – sakė P. Porošenka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Na tai lygiai tiek pat juk išsiuntė ir Rusija, kodėl nerašot apie tai ? Reikės- ir dar daugiau išsiųs ir net ambasadas uždarys. Manot, kad čia visi tik rusus smaugia, o jie, vargšeliai, tik tirta iš baimės ir nieko nedaro ? Anaiptol...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių