Ar Merkozy nutarė skirtis?

François Hollande'as, socialistų kandidatas į Prancūzijos prezidentus, Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, regis, kol kas neįdomus. O kas bus, jei jis laimės? Vokiečių spauda mano, kad A.Merkel reikėtų megzti ryšius su socialistu.

Palaikymas neišblėso?

Vokietijos kanclerės parama dabartiniam Prancūzijos prezidentui Nicolas Sarkozy net buvo sukėlusi pasipiktinimą. Esą Berlynas pernelyg kišasi į šalies kaimynės reikalus.

p>Nenuostabu, jog N.Sarkozy teko paskelbti, kad kanclerė nedalyvaus jo rinkimų kampanijos renginiuose, nes tai – Prancūzijos žmonių reikalas ir kitos šalys neturėtų į rinkimus kištis.

Tiesa, pernelyg didelio susirūpinimo tai Berlyne nesukėlė. Paklausta, kaip vertina N.Sarkozy pareiškimą, kanclerė atsakė: "Juk sakiau... Aš remiu Prancūzijos prezidento N.Sarkozy siekį tapti prezidentu", – kartojo žurnalistams A.Merkel.

Taip pat ji pažadėjo, kad "nesvarbu, kokio pobūdžio paramos reikės, ji bus suteikta". Paklausta, ar nieko keista, kad remia šalies kaimynės vadovą, A.Merkel atkirto, jog opozicinės Vokietijos socialdemokratų partijos vadovybė remia F.Hollande'ą, ir tai jos nestebina.

"Na, tai gan normalu Europoje, kai vieni remia kitus iš tos pačios politinės šeimos", – pripažino A.Merkel.

Užrūstino pareiškimas

Prieš kurį laiką sklido gandai, kad A.Merkel neva ragino kitas ES valstybes ignoruoti kairiųjų pažiūrų F.Hollande'ą. Apie tai rašė "Der Spiegel".

Esą vokiečius užrūstino socialisto ne vietoje išsakytas pareiškimas, kad Prancūzija, jam tapus prezidentu, bandys persiderėti dėl finansinio stabilumo pakto, kurį pasirašė ES valstybės.

"Aš ketinu persiderėti, pagerinti jį ir tada ratifikuoti", – kalbėjo F.Hollande'as. Jis ne sykį pabrėžė, kad toks stabilumo paktas, koks buvo pasirašytas, nebus veiksmingas. Esą paktas turėtų apimti nedarbo ir ekonomikos augimo problemas.

Supykusi A.Merkel net atsisakė F.Hollande'o asmeniško kvietimo susitikti, nors su N.Sarkozy pažadėjo susimatyti prieš rinkimus.

Ignoruoti neapsimoka

Dabar yra gandų, kad N.Sarkozy atsidūrė atstumtojo pusėje. Priežastis – gan paprasta. Jei socialistas laimės, reikės dirbti su juo, todėl ignoruoti politiko tarsi ir negalima.

Prancūzijoje atliktos apklausos pastaruoju metu – gan palankios N.Sarkozy, tačiau socialistų kandidatas per antrąjį turą, regis, laimėtų. Taigi, Berlyne, kaip rašo įtakingas vokiečių leidinys "Der Spiegel", suvokta, kad ir F.Hollande'as gali tapti Prancūzijos prezidentu, tad ligšiolinė kanclerės politika gali atsirūgti.

F.Hollande'o štabo nariai patvirtino, kad pagaliau sulaukė Berlyno dėmesio. Tiesa, čia pat socialistai pridūrė, kad kontaktai – neoficialaus lygio.

"Oficialių kontaktų nėra, – sakė Jeanas Marcas Ayrault, Socialistų partijos lyderis Nacionalinėje Prancūzijos asamblėjoje. – Patarėjai tik apsikeitė žinutėmis." Vis dėlto politikas pridūrė, kad toks Berlyno posūkis – protingas žingsnis.

"Jei F.Hollande'as bus išrinktas Prancūzijos žmonių, jis turės mandatą. Jie tai kanceliarijoje žino. Protinga ruoštis pokyčiams, nei tokią galimybę atmesti", – sakė socialistas.

Taip pat jis pridūrė, kad Vokietijos laikysena F.Hollande'o atžvilgiu pernelyg jo stovyklos nejaudina. Socialistų kandidatas buvo šiltai sutiktas Lenkijoje ir Italijoje.

"Manau, kad žmonės Berlyne yra atsargesni nei kitur. Artimi Merkel žmonės laikosi kietos linijos. Kiti pragmatiškesni", – sakė J.Ayrault. Čia pat jis pridūrė, kad Berlynas neturėtų tikėtis, kad F.Hollande'as bus lengvas kąsnis.

"Mes turime sąrašą norų ir reikalavimų ir juos padėsime ant stalo", –- žadėjo socialistų lyderis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių