Armėnai protestuoja prieš buvusio šalies lyderio siekį įsitvirtinti valdžioje

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai protestuotojų pirmadienį dalyvavo demonstracijose Armėnijos sostinėje, protestuodami prieš buvusio šalies prezidento Seržo Sargsiano siekį likti valdžioje, užėmus premjero postą.

Demonstracijų dalyviai surengė eitynes Jerevano centre ir blokavo gatves, reikšdami savo nepasitenkinimą permainomis vyriausybėje, kurios leis S. Sargsianui išsaugoti savo įtaką, šaliai pereinant prie naudos parlamentinio valdymo formos.

Kai kurie protestuotojai skandavo: „Armėnija be Seržo“ ir „Seržas yra melagis“.

„Dabartinis mūsų tikslas – neleisti Seržui Sargsianui trečią kartą tapti valstybės lyderiu be smurto ir jėgos panaudojimo“, - sakė protestuotojams vadovaujantis opozicijos lyderis Nikolas Pašinianas.

63 metų S. Sargsiano antra ir paskutinė prezidento kadencija baigėsi praėjusią savaitę.

Pirmadienį valdančioji Respublikonų partija ir vyriausybei palanki nacionalistinės pakraipos Armėnijos revoliucinė federacija (ARF), dar žinoma kaip „Dašnakcutiun“, oficialiai patvirtino S. Sargsiano kandidatūrą į vyriausybės vadovo postą, nepaisydamos protestų.

Šio Maskvai palankaus politiko kandidatūrą parlamentas turėtų patvirtinti antradienį.

Sekmadienį protestuotojų veiksmams vadovaujantis Armėnijos parlamento narys N. Pašinianas, liberaliojo opozicinio Išeities aljanso (YELQ) lyderis, paragino sostinės gyventojus organizuoti „masines pilietinio nepaklusnumo akcijas“, įskaitant gatvių ir tiltų blokavimą, metropoliteno darbo trikdymą ir pinigų iš bankų sąskaitų pasiėmimą.

Pirmadienį keli šimtai žmonės protestuodami sėdosi ir gulėsi ant asfalto, blokuodami į parlamentą ir universitetus vedančius kelius.

Kai kurie jų statė barikadas iš ketaus suoliukų ir metalinių šiukšliadėžių.

Valdžios pareigūnai sustiprino policijos pajėgas gatvėse. Protestuotojai bandė prasiveržti pro jų pastatytas užtvaras. Pareigūnai ragino protestuotojus nepažeidinėti viešosios tvarkos.

„Tokie veiksmai gali privesti prie nusikaltimų prieš piliečių gyvybę, sveikatą ir turtą“, - sakoma policijos pareiškime.

Pranešama, kad Bagramiano prospekte Jerevano centre įsiplieskė susirėmimų tarp protestuotojų ir policijos.

Masiniai protestai Jerevane prasidėjo penktadienį, kai į gatves išėjo daugiau kaip 4 tūkst. žmonių. Šeštadienį apie 100 protestuotojų, dalyvavusių demonstracijoje prieš eksprezidento pasilikimą valdžioje, buvo įsiveržę į visuomeninio radijo būstinę sostinės centre.

Valdančioji Respublikonų partija šeštadienį oficialiai patvirtino savo pirmininko S. Sargsiano kandidatūrą į šalies premjero postą.

Antradienį parlamentas rinks naują 2,9 mln. gyventojų turinčios Armėnijos premjerą, kurio rankose bus sutelkta didžiulė valdžia šaliai pereinant prie parlamentinės valdymo formos. Tikimasi, kad bus išrinktas S. Sargsianas.

Prorusiškų pažiūrų politikos veteranas Seržas Sargsianas, 2007–2008 metais jau stovėjęs prie vyriausybės vairo, neseniai užbaigė savo antrą kadenciją prezidento poste. Siekti naujos kadencijos jis nebegalėjo. Valstybės vadovo postą jis paliko praėjusį pirmadienį, kai buvo prisaikdintas naujasis prezidentas Armenas Sargsianas.

Nors A. Sargsiano ir S. Sargsiano pavardės vienodos, jie nėra giminės.

Po A. Sargsiano inauguracijos įsigaliojo 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku. 

Perėjimą prie tokio valdymo modelio inicijavo S. Sargsianas, o atitinkamoms konstitucijos pataisoms referendume pritarė 63 proc. rinkėjų.

Opozicija tvirtina, kad šios reformos tikslas buvo sudaryti sąlygas 63 metų S. Sargsianui išsaugoti valdžią palikus prezidento postą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
ko gero u spec t. darbas....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių