Armėnijoje policija griežtomis priemonėmis išvaikė protestą dėl brangusios elektros

  • Teksto dydis:

Armėnijos sostinėje antradienį paryčiais riaušių policija panaudojo vandens patrankas, kad išvaikytų šimtus prieš vyriausybę protestavusių žmonių, kurie reiškė nepasitenkinimą padidėjusiomis elektros kainomis.

Pirmadienį maždaug 5 tūkst. protestuotojų dalyvavo eitynėse link prezidentūros, protestuodami prieš elektros kainų augimą ir valstybės vadovo Seržo Sargsiano vyriausybės nesugebėjimą pažaboti skurdą šioje Kaukazo valstybėje, neturinčioje priėjimo prie jūros.

Protestus, kuriuos organizavo su jokiomis politinėmis partijomis savęs nesiejantys jauni aktyvistai, išprovokavo valstybinės kainų priežiūros komisijos praeitą savaitę priimtas sprendimas nuo rugpjūčio 1-oaios padidinti elektros energijos tarifus 17–22 procentais.

Iš pradžių jokie politiniai reikalavimai nebuvo keliami, bet vėliau kai kurie demonstracijos dalyviai pareikalavo S.Sargsiano atsistatydinimo.

Pasibaigus eitynėms, keli šimtai žmonių neišsiskirstė ir surengė sėdimąjį protestą centriniame bulvare bei blokavo eismą.

Antradienį paryčiais kelios dešimtys policininkų buvo pasiųsti išvaikyti protestuotojų, prieš kuriuos buvo panaudotos guminės lazdos ir vandens patrankos.

Taip pat pranešama, kad neuniformuoti policininkai mušė žurnalistus, kurių įranga buvo sulaužyta arba konfiskuota.

Armėnijos policijos atstovas Ašotas Agaronianas sakė, kad buvo sulaikyti 237 demonstrantai. Pasak jo, per šiuos neramumus buvo sužeisti septyni demonstrantai ir 11 policininkų.

Opozicijos partija „Armėnijos nacionalinis kongresas“ antradienį per parlamento posėdį pareiškė protestą prieš demonstrantų išvaikymą ir pareikalavo paleisti visus sulaikytuosius.

Opozicinės Paveldo partijos lyderis Rafis Hovanisianas, varžęsis su S.Sargsianu per 2013 metų prezidento rinkimus, taip pat pasmerkė vyriausybę dėl griežtų veiksmų prieš protestuotojus, vadindamas juos „nacionaline gėda“.

Armėnija, turinti 3,2 mln. gyventojų, smarkiai nukentėjo dėl ekonominės krizės Rusijoje. Eksportas į Rusiją smarkiai krito, taip pat labai sumažėjo pinigų perlaidos iš toje šalyje dirbančių armėnų.

Sausį Armėnija prisijungė prie Rusijos vadovaujamos Eurazijos muitų sąjungos, o šis žingsnis dar padidino Jerevano priklausomybę nuo Maskvos.

Buvusi sovietinė Armija yra ekonomiškai izoliuota, o jos sienos su Turkija bei Azerbaidžanu uždarytos dėl tebesitęsiančių tarptautinių ginčų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių