Artėjant pratyboms „Zapad“ Lenkijoje lankysis NATO generalinis sekretorius

  • Teksto dydis:

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį lankysis Lenkijoje dislokuotame JAV vadovaujamame Aljanso batalione.

Šis jo vizitas įvyks rytiniame Aljanso sparne vis labiau nerimaujant dėl kitą mėnesį Baltarusijoje vyksiančių rusų ir baltarusių karinių pratybų „Zapad 2017“.

J. Stoltenbergas ketvirtadienį Varšuvoje susitiks su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda), o kitą dieną jis vyks į šalies šiaurėje esantį Ožyšą, kur veikia NATO bazė, antradienį vietos žiniasklaidai sakė Lenkijos gynybos viceministras Tomaszas Szatkowskis (Tomašas Šatkovskis).

Ožyše esantis tarptautinis batalionas yra vienas iš keturių šį pavasarį rytiniame Aljanso sparne dislokuotų batalionų Lenkijoje ir Baltijos šalyse. Jie buvo dislokuoti pagal NATO sustiprinto buvimo priešakinėse pozicijose programą, atsakant į dažnas Rusijos karines pratybas netoli regiono po 2014-aisiais jos įvykdytos Krymo aneksijos.

Ožyšo bazė įsikūrusi apie 100 km nuo Karaliaučiaus ir yra netoli Suvalkų koridoriaus, strategiškai svarbios Baltijos šalių saugumui teritorijos.

Suvalkų koridoriumi vadinamas maždaug 65 kilometrų ilgio Lietuvos ir Lenkijos pasienio ruožas, iš Vakarų besiribojantis su Karaliaučiumi, o iš Rytų – su Baltarusija.

Putinas norėtų išmėginti NATO... ir turbūt geriausia teritorija jo bandymui būtų Baltijos šalys.

Anot ekspertų, tai yra Aljanso rytinio sparno Achilo kulnas, nes konflikto atveju Suvalkų koridoriaus užgrobimas užtvertų NATO sąjungininkams sausumos kelią iki Baltijos šalių.

Baltijos šalyse jau kelis mėnesius tvyro nerimas dėl rudenį gretimoje Baltarusijoje vyksiančių pratybų „Zapad 2017“.

Birželį Lietuvos gynybos ministras Raimundas Karoblis perspėjo, kad Maskva pratybomis gali pasinaudoti kaip priedanga dislokuoti karių prie rytinio NATO sparno.

„(Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas norėtų išmėginti NATO... ir turbūt geriausia teritorija jo bandymui būtų Baltijos šalys“, – sakė ministras naujienų agentūrai AFP.

Jo teigimu, Lietuvos vyriausybės skaičiavimais, pratybose dalyvaus 100 tūkst. rusų karių, nors Lenkijos žiniasklaida, cituodama oficialią Maskvos pateiktą informaciją, skelbia, kad jų bus apie 12 700.

Maskva stebėti pratybų pakvietė visų trijų Baltijos šalių atstovus.

Liepą J.Stoltenbergas sakė, kad Rusijos pareigūnai Aljansui pateikė informacijos apie „Zapad 2017“, bet jis negalėjo tais duomenimis pasidalyti viešai.

Jis pridūrė, kad Aljansas „atvirai“ derėjosi su Maskva dėl to, kaip išvengti pavojingų nesusipratimų, susijusių su tokiais klausimais kaip pratybos.

„Jungtinių Valstijų armijai Lenkija tapo svorio centru viskam, ką atliekame atgrasymo srityje“, – žurnalistams Varšuvoje praėjusią savaitę sakė JAV sausumos pajėgų Europoje vadas generolas Benjaminas Hodgesas (Bendžaminas Hodžesas).


Šiame straipsnyje: Jensas StoltenbergasNATOZapad

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių