Rusija prieš rinkimus nurodė uždaryti stebėtojų organizaciją

  • Teksto dydis:

Rusijoje trečiadienį buvo nurodyta uždaryti nepriklausomą rinkimus stebinčią organizaciją „Golos“ dėl prieštaringai vertinamo nevyriausybinių organizacijų įstatymo pažeidimo likus mažiau nei dviem mėnesiams iki nacionalinių rinkimų.

Maskvos teismas patenkino Rusijos teisingumo ministerijos prašymą, kuriame buvo teigiama, kad „Golos“ nesilaiko įstatymo ir dalyvavo politinėje veikloje, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

„Mes, akivaizdu, apskųsime šį sprendimą“, – agentūrai sakė „Golos“ teisininkas Maksimas Krupskis, kuris pridūrė, kad likvidavimo įsakymas yra neteisėtas.

„Ministerija šiuos pažeidimus aptiko 2015 metų rugsėjį ir nurodė mums juos ištaisyti iki lapkričio 20-osios, – sakė jis. – Taigi, įstatymas nebuvo pažeistas.“

Balandžio mėnesį „Golos“ pranešė, kad gavo 1,2 mln. rublių (16 500 eurų) baudą už prieštaringai vertinamo įstatymo, pagal kurį tam tikros nevyriausybinės organizacijos turi pristatinėti kaip „užsienio agentai“, pažeidimo.

Dabartinė sankcija, kaip manoma, yra didžiausia, kada nors paskirta Rusijos organizacijoms dėl šio įstatymo pažeidimo. Ji paskirta prieš rugsėjį įvyksiančius parlamento rinkimus.

Nevyriausybinės organizacijos sako, kad šis įstatymas, kuriuo finansavimą iš užsienio gaunančių ir politinėje veikloje dalyvaujančių organizacijų reikalaujama registruotis „užsienio agentais“, joms kenkia ir kad juo siekiama suvaržyti pilietinę visuomenę.

Daugelis organizacijų jo nesilaikė, o „Golos“, kuri vietos valdžios ir nacionalinius rinkimus stebėjo pasitelkusi Vakarų pinigų pagalbą, 2013 metais nutraukė savo veiklą.

Jos lyderiai įsteigė kitą asociaciją panašiu pavadinimu, kad toliau gintų rinkėjų teises, tik – be jokių lėšų iš užsienio.

Anksčiau „Golos“ yra atskleidęs daugybę pažeidimų, taip pat – per 2011 metų rinkimus, kuriuos laimėjo valdančioji partija, ir 2012-ųjų prezidento rinkimus, per kuriuos Vladimiras Putinas sugrįžo į Kremlių.

Šio rugsėjo parlamento rinkimai vyks šaliai išgyvenant ekonominę krizę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių