Atėnai ir Skopjė pasirašė istorinį susitarimą dėl Makedonijos pavadinimo keitimo

  • Teksto dydis:

Graikija ir Makedonija sekmadienį pasirašė sutartį, kuri, jei bus ratifikuota, išspręs daugiau nei porą dešimtmečių trunkantį ginčą dėl Makedonijos pavadinimo.

Graikijos ministras pirmininkas Alexis Cipras ir jo kolega iš Makedonijos Zoranas Zajevas, kartu su Jungtinių Tautų ir Europos Sąjungos pareigūnais, dalyvavo sutarties pasirašymo ceremonijoje.

„Tai yra drąsus, istorinis ir reikalingas žingsnis mūsų žmonėms. Mes esame čia tam, kad išgydytume laiko padarytas žaizdas, atvertume taikos, brolybės ir augimo mūsų šalims, Balkanams ir Europai, kelią“, – sakė A. Cipras.

„Vėl atėjo laikas Balkanuose dainuoti laimingas dainas“, – teigė Graikijos premjeras, prieš sutartį pasirašant valstybių užsienio reikalų ministrams.

Pasirašymo ceremonijai šalys pasirinko Psaradeso miestelį, esantį netoli Prespos ežero. Vieta pasirinkta simboliškai, nes miestelis yra prie pat Graikijos, Makedonijos ir Albanijos sienų.

Z. Zajevas į ceremoniją, kur jį pasitiko A. Cipras, atvyko laivu.

Siekdama neleisti protestuotojams patekti į Psaradesą, policija užtvėrė visus įvažiavimus į miestelį. Planuojama, kad Makedonijos nacionalistų protestas vyks maždaug už 40 kilometrų nuo sutarties pasirašymo vietos.

Pagal susitarimą, Makedonijos pavadinimas bus pakeistas į Šiaurės Makedoniją.

Sutarties pasirašyme taip pat dalyvavo Jungtinių Tautų politinių reikalų generalinė sekretorė Rosemary DiCarlo (Rouzmeri Dikarlo) bei ES bendrijos plėtros komisaras Johannesas Hahnas.

Ledus ginče pralaužė Z. Zaevo išrinkimas 2017 metais. Jis premjero poste pakeitė nacionalistą Nikolą Grujevskį.

Graikija ilgą laiką ginčijo kaimynės teisę naudoti Makedonijos pavadinimą, nes tai esą gali reikšti teritorines pretenzijas į Graikijos istorinį šiaurinį regioną, irgi vadinamą Makedonija.

Dėl šio ginčo Graikija praeityje blokavo Makedonijos narystę NATO. Nesutarimas dėl Graikijos taip pat sunkina ir Makedonijos ambicijas prisijungti prie ES.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių