Atokvėpio nuo skandalų D. Trumpas ieško Paryžiuje

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį atvyko į Paryžių, tačiau jo nepaleidžia gilėjantis ir netgi jo vyresnįjį sūnų jau įtraukęs skandalas dėl galimo Rusijos kišimosi į praėjusių metų rinkimus.

D. Trumpas bus pompastiško Bastilijos paėmimo dienos parado garbės svečias. Prieš Prancūzijos nacionalinės dienos minėjimo iškilmes jis dar lankysis Invalidų rūmuose, kur palaidotas Prancūzijos imperatorius Napoleonas Bonaparte'as (Napoleonas Bonapartas), ir vakarieniaus Eiffelio (Eifelio) bokšte įsikūrusiame restorane, įvertintame „Michelin“ žvaigždute.

D. Trumpas ir neseniai išrinktas Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) stebės karių paradą Eliziejaus Laukuose bei pažymės JAV įsitraukimo į Pirmąjį pasaulinį karą Prancūzijos pusėje 100 metų sukaktį.

Prieš išvykdamas į Europą D. Trumpas trečiadienį dar bandė ginti savo vyriausiąjį sūnų Donaldą jaunesnįjį. Jis gyrė sūnų, paskelbusį savo susirašinėjimą elektroniniais laiškais su viena rusų teisininke, už „skaidrumą“ ir dar kartą politine „raganų medžiokle“ pavadino skandalą dėl respublikono komandos galimo susimokymo su Maskva, kad jo naudai būtų paveikti 2016 metų rinkimai.

39-erių metų E. Macronas, prieš šešias savaites Versalio rūmuose priėmęs Rusijos vadovą Vladimirą Putiną, tikisi istorija ir Prancūzijos didybe sužavėti nenuspėjamąjį D. Trumpą.

Londone, Berlyne, Briuselyje ir Paryžiuje Europos lyderiai svarsto, kaip geriausia būtų dirbti su JAV prezidentu, kurio nacionalistinė politika „Pirmiausia – Amerika“ jau sujaukė transatlantinius santykius.

E. Macronas su naujuoju Baltųjų rūmų šeimininku tikisi sukurti tokius ryšius, kad jis galėtų daryti įtaką JAV politikai ar bent jau išvengti įtemptų situacijų tarp Europos Sąjungos ir Vašingtono.

Visgi tarp abiejų partnerių tvyro įtampa dėl požiūrio į klimato kaitą ir prekybą.

D. Trumpas pernai atvirai kritikavo Bendriją, o kovą, per pirmąjį susitikimą su Vokietijos kanclere Angela Merkel, respublikonas netgi nepaspaudė jai rankos.

„Labai sudėtinga žaisti šachmatais su žmogumi, kurio strategija yra visiška paslaptis, o vienintelis pastovus dalykas yra jo siekis užtikrinti nacionalinį Amerikos interesą, – naujienų agentūrai AFP sakė užsienio reikalų ekspertas Bertrand'as Badie (Bertranas Badi) iš Paryžiaus universiteto „Sciences Po“. – Įsivaizduoti, kad galite pakeisti jo nuomonę dėl kažko, yra tiesiog beprotiška.“

Macronas – Trumpo priešingybė

Per JAV ir Prancūzijos lyderių derybas daugiausiai dėmesio veikiausiai bus skiriama bendrai kovai su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) Irake ir Sirijoje. Amerikiečių ir prancūzų kariai tame regione bendradarbiauja jau ilgą laiką.

Be kita ko, E. Macronas su žmona Brigitte (Bridžit) ir D.Trumpas su sutuoktine Melania (Melanija) drauge vakarieniaus Eiffelio (Eifelio) bokšte įsikūrusiame restorane ir mėgausis nuostabia Paryžiaus panorama.

D. Trumpas ir E. Macronas yra itin skirtingi; jų požiūriai nesutampa dėl daugybės dalykų: pradedant globalizacija, baigiant imigracija.

Šiemet per Prancūzijos prezidento rinkimų kampaniją E.Macronas netgi buvo pavadintas „Antitrumpu“, kitaip tariant, D. Trumpo priešingybe.

Maža to, įvertinus didžiulį jų amžiaus skirtumą – 71 metų D. Trumpas yra beveik dvigubai vyresnis už Prancūzijos lyderį – galima manyti, kad jiedu nė neturi jokių bendrų pomėgių.

Praėjusį mėnesį E. Macronas kritikavo D. Trumpo sprendimą trauktis iš Paryžiaus klimato susitarimo ir panaudojo prieš respublikoną jo paties šūkį.

„Padarykime mūsų planetą vėl didžią“, – tąkart pareiškė jis. Šis jo pareiškimas itin priminė D. Trumpo kampanijos šūkį „Padarykime Ameriką vėl didžią“.

Ketvirtadienį E. Macronas regioniniam laikraščiui „Ouest-France“ sakė, kad Paryžius ir Vašingtonas turi „esminį sąlyčio tašką: kovoti su terorizmu ir apsaugoti savo svarbiausius interesus“.

Visgi jis taip pat apgailestavo dėl „protekcionistinės tendencijos, (kuri) vėl iškilo Jungtinėse Valstijose“.

„Noriu apginti laisvą ir teisingą prekybą“, – pridūrė prezidentas.

Tuo metu šaltiniai iš Prancūzijos prezidentūros tikina, kad dvišaliai santykiai su JAV yra puikūs, nepaisant didelio atgarsio sulaukusio E. Macrono smarkaus rankos paspaudimo D. Trumpui, kai gegužę jiedu pirmąkart susitiko NATO viršūnių susitikimo kuluaruose.

„Santykiai yra puikūs“, – pareiškė vienas E. Macrono komandos narys.

Pragmatiškas požiūris

Manuelis Lafont’as Rapnouil (Manuelis Lafonas Rapnuji) iš strateginių studijų centro „European Council on Foreign Relations“ teigė, kad E. Macronas neturi kito pasirinkimo kaip tik pamėginti užmegzti ryšius su JAV prezidentu.

„Kad ir ką manote, Jungtinės Valstijos tebėra Jungtinės Valstijos, ir mums jų reikia dėl daugybės klausimų. Negalite tiesiog pasakyti „ten yra D. Trumpas, taigi palaukime, kol jo nebebus“, – sakė jis AFP. – Net jei labai sudėtinga dirbti su tokiu nenuspėjamu (žmogumi) kaip jis, turite pamėginti išgelbėti tai, ką galite.“

Saugumą per iškilmes užtikrins 11 tūkst. policijos pareigūnų. Prancūzijoje tebegalioja nepaprastoji padėtis, įvesta po 2015 metų lapkričio teroro atakų Paryžiuje, kai IS džihadistai keliose sostinės vietose nužudė iš viso 130 žmonių.

Liepos pradžioje policija pateikė kaltinimus vienam 23-ejų metų vyrui, įtariamam kraštutinių dešiniųjų aktyvistui, planavus nužudyti E. Macroną per Bastilijos paėmimo dienos paradą.

D. Trumpas į Prancūziją atvyko pirmųjų Nicą sukrėtusio teroro akto metinių išvakarėse. Praėjusių metų liepos 14-ąją tunisietis Nicos mieste nužudė 86 žmones, kai sunkvežimiu įsirėžė į Bastilijos paėmimo dieną švenčiančią minią. Už šią ataką atsakomybę taip pat prisiėmė IS.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių