Atsakas „Juodajam penktadieniui“: minima Pasipriešinimo pirkiniams diena

Šeštadienį Europoje minima Pasipriešinimo pirkiniams diena, kurios tikslas - skatinti susimąstyti apie priklausomybę nuo prekių ir visą dieną nieko nepirkti.

Aplinkosaugininkai ir tvaraus vartojimo šalininkai tądien ragina, užuot įsigijus naujų daiktų, susitaisyti ar atnaujinti sulūžusius bei pabodusius daiktus, kviečiama mainytis ar atiduoti atsibodusius drabužius, kurie dar gali kam nors praversti.

Kaip teigiama socialinio verslo „Textale“ pranešime, kuo daugiau perkama, tuo daugiau gaminama prastos kokybės daiktų, kurie jau po pusmečio tampa atliekomis.

Tuo metu nevyriausybinių organizacijų asociacija „Litdea“ teigia, kad kasmet yra išmetama apie 50 mln. tonų elektros atliekų. Tai yra beveik 4 milijonai dviaukščių autobusų senos kompiuterinės technikos, televizorių, virtuvės technikos, kurių eilė tęsiasi iki Mėnulio daugiau nei tris kartus. Taip pat kasmet išmetama 7,2 mln. tonų maisto ir daugiau nei pusė jo - tinkamo valgyti. Tuo metu 1 iš 7 žmonių visame pasaulyje maisto stokoja.

Žmonės per minutę nuperka milijonus plastikinių butelių. Dauguma šio plastiko patenka į vandenyną.

Lapkričio 17 dieną Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Europos valstybių, prasidėjo Europos atliekų mažinimo savaitė. Šiemet didžiausias dėmesys sutelktas kovai su augančia aplinkos tarša vienkartinio plastiko gaminiais.

Savaitei skirtų renginių tikslas - skatinti žmones vengti atliekų susidarymo, mažinti kenksmingų medžiagų kiekį produktuose ir medžiagose, daiktus naudoti pakartotinai ar pailginti jų naudojimo laiką.

Šios iniciatyvos yra atsakas „Juodajam penktadieniui“ - sumanymui, atsiradusiam Jungtinėse Amerikos Valstijose, kai prekybininkai skelbia masinius išpardavimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viva

Viva portretas
Klaipedoje nepasiteisino neapsipirkimo diena, visi kaip isproteje i Akropoli grudosi

Absurdas-

Absurdas-  portretas
Dar galiu pridėt- už kokio mėnesio ar dviejų, kainos ir taip “nukris”, tada gali pirkt ta pati šlamštą ir pigiau, ir dar gali pagalvot ar to REIKIA!!!

Absurdas-

Absurdas- portretas
Prekeivos iki to “juodo penktadienio” kainas kelia beprotiškai, o kai reikia-“sumažina”... tas pats is JAV, ir visur kitur. Kad tik savo šlamštą “prastumt”. Bet tie asilai pamiršo, kad ne visi yra priedurniai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių