Atstovų Rūmai pritarė naujoms sankcijoms Rusijai, Iranui ir Šiaurės Korėjai

  • Teksto dydis:

JAV Atstovų Rūmai antradienį pritarė naujoms griežtoms sankcijoms Irano, Šiaurės Korėjos ir Maskvos atžvilgiu, tačiau dėl Rusijai numatytų apribojimų baiminasi nukentėti europiečiai, vykdantys verslą šioje šalyje.

Be kita ko, sankcijų Kremliui pakete numatyti ir apribojimai prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) galioms panaikinti šias nuobaudas.

Už įstatymo projektą, dėl kurio derėtasi ištisas savaites, balsavo 419 Atstovų Rūmų narių, prieš jį – trys. Atstovų rūmų pirmininkas Paulas Ryanas (Polas Rajanas) po balsavimo sakė, kad šis paketas „sugriežtins sąlygas mūsų pavojingiausiems priešininkams, kad amerikiečiai būtų saugūs“

Dabar įstatymo projektas keliauja į Senatą. JAV senatoriai sankcijoms pritaria, tačiau diskutuoja, ar verta į paketą įtraukti ir nuobaudas Pchenjanui.

Minėtas projektas buvo galutinai parengtas praėjusį savaitgalį Kongreso nariams susitarus dėl kompromiso. Daugiausia dėmesio jame skiriama sankcijoms Rusijai, kuri baudžiama dėl kišimosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus ir Krymo pusiasalio aneksijos.

„Valdant Vladimirui Putinui, Rusija įsiveržė į savo kaimynę Ukrainą, užėmė dalį jos teritorijos ir destabilizuoja jos vyriausybę“, – sakė Atstovų Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininkas Edas Royce'as (Edas Roisas), o jo žodžius palydėjo įstatymų leidėjų plojimai.

„Rusija, palikta be priežiūros, tikrai tęs savo agresiją“, – pridūrė jis.

Visgi šis įstatymas gali turėti neigiamos įtakos europiečių kompanijoms, prisidedančioms prie Rusijos energetikos sektoriaus vystymo.

Kaip ir minėta, sankcijos taip pat bus taikomos Iranui bei jo Islamo revoliucinei gvardijai, kaltinamai terorizmo rėmimu, ir Šiaurės Korėjai, kurią norima nubausti už raketų bandymus.

Pagrindinėje to įstatymo dalyje numatyta, kad prezidentui pamėginus sušvelninti ar nutraukti Rusijai taikomas sankcijas, tam turėtų pritarti ir Kongresas.

D.Trumpas jau yra sulaukęs kaltinimų, kad jo administracija tikino Maskvą, kad sankcijos, įvestos besibaigiant eksprezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) kadencijai, gali būti panaikintos prie JAV vairo stojus respublikonui.

Iš pradžių D.Trumpas neigiamai vertino šį įstatymą, be kai jam beveik vienbalsiai pritarė tiek demokratai, tiek respublikonai, prezidentas buvo priverstas pakeisti savo nuomonę. Vis dėlto Baltieji rūmai tiesiai nepasakė, ar prezidentas pasirašytų tokį teisės aktą.

„Jis išnagrinės tą įstatymą ir pažiūrės, kaip atrodo galutinis produktas“, – pirmadienį žurnalistams sakė Vašingtono atstovė Sarah Huckabee Sanders (Sara Hakabi Sanders).

Trukdys siekti geresnių santykių

JAV Atstovų Rūmų antradienį priimtas naujų griežtų sankcijų paketas Maskvai yra „rimtas žingsnis“, pakenksiantis galimybėms pagerinti dvišalius santykius, trečiadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas.

„Tai, kas įvyko, peržengia sveiko proto ribas“, – teigė diplomatas valstybinei naujienų agentūrai TASS.

„Šio įstatymo autoriai ir šalininkai žengia labai rimtą žingsnį galimybių normalizuoti santykius su Rusija sunaikinimo link“, – pridūrė jis.

Tačiau kol kas Maskva atrodo nelinkusi ko nors imtis – ji laukia D. Trumpo sprendimo dėl to sankcijų paketo.

„Nepasiduodame emocijoms“, – pareiškė S. Riabkovas.

„Dirbsime ir ieškosime būdų judėti pirmyn; sistemingai ir nuosekliai ieškome būdų rasti kompromisus sprendžiant klausimus, svarbius tiek Rusijai, tiek JAV“, – pridūrė viceministras.

Europos Sąjungos grasinimai

Europos Sąjunga trečiadienį pareiškė atsakysianti „per kelias dienas“ į JAV Atstovų Rūmų balsavimą.

„JAV įstatymas gali turėti nenumatytų vienašališkų padarinių, kurie gali paveikti ES energetikos saugumo interesus“, – pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) po EK aukšto rango pareigūnų pasitarimo šiuo klausimu Briuselyje.

„Štai kodėl Komisija šiandien priėjo išvados, kad, jeigu į mūsų susirūpinimą nebus tinkamai atsižvelgta, mes esame pasirengę veikti atitinkamai jau per kelias dienas“, – pridūrė jis, pakartodamas perspėjimą, reikštą gegužę po derybų su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

Tirs poveikį Europos bendrovėms

Vokietija sakė studijuosianti naują JAV sankcijų Rusijai paketą, kuriam pritarė Atstovų Rūmai ir kuris sukėlė susirūpinimą dėl galimo poveikio Europos bendrovėms.

Vokietija ir Austrija pastarosiomis savaitėmis kritikavo planuojamas sankcijas ir sakė, kad jos gali paveikti Europos firmas, dalyvaujančias Rusijos gamtinių dujų tiekime vamzdynais.

Vokietijos atstovė Ulrike Demmer (Ulrikė Demer) trečiadienį sakė, kad Vokietija iš principo nepritaria „sankcijoms su eksteritorialiu poveikiu“. Ji pridūrė, kad Europos Sąjungai ir Jungtinėms Valstijoms svarbu toliau glaudžiai koordinuoti sankcijas Rusijai ir kad atsižvelgdama į tai Vokietija „detaliai išstudijuos dabar patvirtintą įstatymo projektą“.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Martinas Schaeferis (Martinas Šėferis) sakė, kad JAV negali nurodinėti Europos bendrovėms, kaip elgtis versle su trečiosiomis šalimis, bet pridūrė, kad minimas įstatymo projektas yra patobulintas, palyginti su pradiniu pasiūlymu.

Kremlius dar neįvertino

Maskva, liepos 26 d. (AFP-BNS) – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prieš nuspręsdamas, ar atsakyti, palauks kol naujos Maskvai JAV paskirtos sankcijos įsigalios, trečiadienį pranešė Kremlius, Atstovų Rūmams pritarus sankcijoms.

„Kol kas kalbame tik apie įstatymo projektą, taigi konkrečių vertinimų dar neturime“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, pridurdamas, kad „reikės palaukti kol įsigalios įstatymas“.


Šiame straipsnyje: JAVsankcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tuo liūdniau pačioms JAV.

bandytų gaujos valdo šalį

bandytų gaujos valdo šalį portretas
Šizofrėnikų šalis..........baisi šalis......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių