Auksinėje valstijoje – žalioji karštligė

  • Teksto dydis:

Nuo sausio 1 d. turtingiausios JAV valstijos Kalifornijos valdžia legalizavo vadinamosios rekreacinės marihuanos auginimą, pardavimą ir vartojimą bei atvėrė didžiausios pasaulyje rinkos duris.

Analitikai prognozuoja tikrą žaliąją karštligę, o auksinės valstijos valdžia tikisi nemažai užsidirbti iš kanapių apmokestinimo. Vartotojai džiūgauja dėl liberalesnio vartojimo.

Pasaulinę kanapių rinką stebinti bendrovė "Arcview" skaičiuoja, kad kanapių rinkos vertė išaugs nuo 6,7 mlrd. JAV dolerių 2017 m. iki 22,6 mlrd. JAV dolerių 2021 m. Vien tik Kalifornijoje 2021 m. kanapių rinkos vertė turėtų siekti net 5,8 mlrd. dolerių, ir beveik trys ketvirtadaliai teks rekreacinei marihuanai.

Tiesa, pokyčiai nebus lengvi. Nors rekreacinės marihuanos vartojimas šiuo metu yra legalizuotas aštuoniose JAV valstijose ir sostinėje Vašingtone, niekas rinkos dydžiu neprilygsta Kalifornijai.

"Pirmieji metai ar dveji bus tikra netvarka, kadangi miestai įves  nuosavas taisykles. Be to, reikės laiko nusistovėti pasiūlai ir paklausai", – prognozavo "Arcview" vadovas Troy'us Daytonas.

Kalifornijoje nuo 1996 m. yra įteisintas kanapių vartojimas medicininiais tikslais. Pernai buvo priimtas įstatymas dėl rekreacinės marihuanos legalizavimo nuo 2018 m. sausio 1 d.

Remiantis juo, vyresni nei 21 metų asmenys Kalifornijoje gali įsigyti iki 28.5 g (vieną unciją) kanapių be recepto ir savo gyvenamojoje vietoje auginti iki šešių kanapių sodinukų. Vis dėlto kanapių nebus galima vartoti viešose vietose arba vairuojant ir arčiau nei už maždaug 300 m nuo mokyklų ar kitų vietų, kur yra vaikų. Be to, kanapėms auginti ir platinti reikės gauti savivaldybės ir valstijos leidimus.

Tokie miestai, kaip San Fransiskas, San Diegas ir San Chosė, nešvaistė laiko ir dar prieš Naujuosius išdavė licencijas kelioms specialioms vaistinėms, kurios prekiaus rekreacine marihuana.  Los Andžele vienai vaistinei vadovaujantis Jerredas Kiloh negalėjo iš karto po Naujųjų pradėti prekybos, nes vietos tarnybos prašymus licencijai gauti pradėjo priimti tik sausio 3 d.

Nors rekreacinės marihuanos vartojimas šiuo metu yra legalizuotas aštuoniose JAV valstijose ir sostinėje Vašingtone, niekas rinkos dydžiu neprilygsta Kalifornijai.

Jau dešimtmetį kanapių versle besisukantis vyras nuogąstavo, kad tuo metu, kai jo vaistinė uždaryta, šimtai kitų veikia ir siūlo kanapių už patrauklią kainą.

Maža to, J.Kiloh teigimu, šiuo metu apie 80 proc. kanapių rinkos Los Andžele yra nelegali. Verslininkas skaičiuoja, kad legaliai veikia tik 135 vaistinės.

"Arcview" skaičiuoja, kad praėjusiais metais juodoji rinka buvo vertinama 5,1 mlrd. JAV dolerių.

Los Andželo institucijos teigia jau rengiančios planą, kaip kovos su nelegalia prekyba kanapėmis. Pavyzdžiui, jau dabar policija turi teisę atjungti elektros ir vandens tiekimą nelegaliems pardavėjams.

Kai kas prognozuoja, kad kanapių augintojų ir pardavėjų išlaidos išaugs 70 proc., mat teks mokėti 15 proc. valstijos mokestį, 10 proc. pardavimo mokestį ir dar municipalinius mokesčius, kurie dar pridės iki 10 proc. Ką jau kalbėti apie licencijos gavimo išlaidas ir specialias priemones, tokias kaip kiekvieno augalo sekiklius.

"Manau, kad per ateinančius metus ar dvejus bus fiksuojamas beprotiškas kainų svyravimas", – prognozavo T.Daytonas.

Beje, kaimyninėje Nevadoje, kur rekreacinė marihuana buvo legalizuota liepą, net teko imtis skubių priemonių, kai kanapių pardavėjai susidūrė su tiesiog astronomine paklausa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUKNISTI JANKIU ,,TARCIOKAI,,,

SUKNISTI  JANKIU  ,,TARCIOKAI,,,  portretas
apspange narkosos , reikia uzdaryt sienas europoje ier lietuvoj , ir nei vieno jankio neysileist ,

Grikis

Grikis portretas
Nenusibodo tuos kvaišalus reklamuoti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių