Aušvico mirties stovykloje grupė apsinuoginusių žmonių paskerdė avį

  • Teksto dydis:

Prie buvusios Aušvico-Birkenau nacių koncentracijos stovyklos vartų penktadienį 14 vyrų ir moterų paskerdė avį ir nusimetė savo drabužius, pranešė Lenkijos muziejus.

Po to maždaug 20-27 metų asmenys, kurių tapatybės, pilietybės ir motyvai nenustatyti, grandinėmis prisirakino prie stovyklos vartų su garsiuoju užrašu „Arbeit macht frei“ (Darbas išlaisvina), nurodoma pranešime.

Pasak vietos žiniasklaidos, grupelė savo veiksmus filmavo iš skraidyklės.

Netrukus įsikišo pietiniame Osvencimo mieste esančio muziejaus apsaugininkai. Policija pranešė, kad visi akcijos dalyviai buvo sulaikyti.

„Šie asmenys bus nuvežti į policijos būstinę apklausai. Įvykio vietoje tebėra daug policijos pareigūnų“, – sakė vietos policijos atstovė Malgorzata Jurecka (Malgožata Jurecka) naujienų agentūrai AFP.

Apie įvykį planuojama pranešti prokuratūrai, pridūrė ji.

„Pirmą kartą Aušvice vyksta kas nors panašaus, – sakė muziejaus direktorius Piotras Cywinskis (Piotras Cyvinskis). – Neturiu supratimo, kokie buvo jų motyvai“.

Aušvico-Birkenau koncentracijos stovykla atsirado per Antrąjį pasaulinį karą, nacistinei Vokietijai okupavus Lenkiją.

Ši stovykla tapo nacistinės Vokietijos vykdyto žydų genocido simboliu. 1940–1945 metais stovykloje buvo nužudyta apie milijonas šios tautybės žmonių.

Lenkijos vyriausiasis rabinas Michaelis Schudrichas (Michaelis Šudrichas) sakė, kad nepaisant akcijoje dalyvavusios grupės motyvų, jos veiksmai buvo nepriimtini.

„Bet koks Aušvico panaudojimas politiniams pareiškimams, net Aušvico panaudojimas moraliniams pareiškimams, nėra tai, kaip Aušvicas turi būti prisimenamas“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Vokiečiai Aušvicą panaudojo siekdami išnaikinti žydus. Bet kurie renginiai čia yra nužudytų Aušvice žydų, lenkų, sovietų karo belaisvių, romų ir kitų atminimo išniekinimas“, – pridūrė jis.

Daugiau kaip 100 tūkst. ne žydų, tarp kurių buvo lenkų, romų, sovietų karo belaisvių ir pasipriešinimo naciams judėjimo kovotojų, buvo nužudyta šioje mirties stovykloje, nurodo muziejus.

Apie 232 tūkst. Aušvico aukų buvo vaikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
VIETOJE TO BAISAUS PASTATO[JI SUNAIKINTI BUTINA] TURETU PASTATYTI ATMINTIES NUZUDYTIEMS OBELISKA!! KAD FASHISTINIAI PALIKUONYS NEDRYSTU ARTINTIS [NOT FOR DOYCHLANDIECIAMS]

...

... portretas
JEI ta avis buvo juoda, tai... brrr kas tuomet jų laukia ;(

Smalsu

Smalsu portretas
Ar bent suvalgė tą avį, ar tiesiog pasityčiojo ir paliko pūt?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių