B. Browderis Latvijoje pateikė skundą dėl „Swedbank“

  • Teksto dydis:

Tarptautinės investicijų bendrovės „Hermitage Capital Management“ vadovas ir vienas steigėjų Billas Browderis (Bilas Brauderis) Latvijoje pateikė skundą dėl į pinigų plovimo iš Rusijos skandalą įklimpusio „Swedbank“, pranešė Latvijos portalas tvnet.lv, remdamasis „Reuters“ agentūra.

B. Browderio skunde Latvijos institucijoms tvirtinama, jog per „Swedbank“ padalinį Latvijoje buvo išplauta apytikriai 41 mln. JAV dolerių.

Panašių B. Browderio, kuriam Rusijos teismas 2013-aisiais už akių skyrė devynerių metų laisvės atėmimo bausmę pagal mokesčių vengimo kaltinimus, skundų dėl „Swedbank“ veiklos yra sulaukusios ir Švedijos bei Estijos institucijos. Juose nurodytos atitinkamai 176 mln. dolerių ir 117 mln. dolerių išplautų pinigų sumos.

Švedijos ekonominių nusikaltimų tarnyba šio mėnesio pradžioje pranešė netirsianti B. Browderio įtarimų dėl „Swedbank“, nusprendusi, kad nėra pagrindo manyti, jog buvo padarytas baudžiamojo persekiojimo reikalaujantis nusikaltimas. Tarnybos vertinimu, pervedimai į „Swedbank“ sąskaitas Švedijoje buvo nedideli ir sudaro tik nedidelę dalį visos įtartinų pervedimų, apie kuriuos buvo pranešta, sumos. Be to, minėti pervedimai į „Swedbank“ sąskaitas Švedijoje buvo atlikti 2006-2012 metais, todėl turėtų būti vertinami pagal tuomet galiojusias baudžiamojo kodekso nuostatas, o ne pagal sugriežtintus kovos su pinigų plovimu teisės aktus, kurie galioja nuo 2014 metų.

Švedijos visuomeninis transliuotojas SVT vasario mėnesį pranešė, kad pinigų srautai tarp „Swedbank“ ir itin plataus masto tarptautinio pinigų plovimo skandalo centre atsidūrusio „Danske Bank“ filialo Estijoje 2007-2015 metais galėjo viršyti 40 mlrd. Švedijos kronų (3,8 mlrd. eurų).

Balandžio 5-ąją dėl šio skandalo atsistatydino „Swedbank“ stebėtojų tarybos pirmininkas Larsas Idermarkas, o kovo 28 dieną „Swedbank“ direktorių taryba atleido grupės prezidentę ir vykdomąją direktorę Birgitte Bonnesen (Birgitą Bonesen).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių