B. Netanyahu: planuojama sutartis su Iranu leis Teheranui kurti branduolinius ginklus

  • Teksto dydis:

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjamnias Netanjahus) pareiškė antradienį, kad vyksta derybos dėl sandorio tarp pasaulio galybių ir Irano leisti Teheranui laisvai kurti branduolinį ginklą.

Aistringai kreipdamasis į JAV Kongresą, kai tuo pačiu metu valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) dalyvauja derybose Šveicarijoje su savo Irano kolega, B.Netanyahu priekaištavo Iranui, kad šis kelia pasaulinę grėsmę.

„Tas sandoris netrukdys Iranui kurti branduolinį ginklą“, – sakė jis, parodydamas esąs visiškai priešingos nuomonės negu JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), kuris tikisi diplomatiniu sutarimu apmalšinti Irano ambicijas.

„Tai tik būtų garantija, kad Iranas gaus tuos ginklus, daug jų, – sakė jis. – Kadangi Irano branduolinė programa liktų iš esmės nepakitusi, Irano proveržis būtų labai greitas“.

Maždaug 50 demokratų šiame renginyje nebuvo, bet gerokai daugiau įstatymų leidėjų iš abiejų pusių dalyvavo, ir B.Netanyahų pasitiko audringais plojimais stovėdami.

„Aš žinau, kad mano kalba vertinama gana prieštaringai, aš labai apgailestauju, kad kai kas mano, jog aš esu čia kaip politikas“, – sakė jis.

„Niekada neturėjau tokių ketinimų. Noriu padėkoti jums, demokratai ir respublikonai, dėl jūsų bendros paramos Izraeliui metai iš metų, dešimtmečius po dešimtmečių“, – sakė jis.

„Mes visi vertiname tai, ką prezidentas Obama padarė Izraeliui“, – pridūrė jis ir paminėjo glaudų abiejų šalių bendradarbiavimą saugumo srityje.

Tačiau, nors kalbą jis pradėjo šiltai, bet joje buvo ir siūlomo sandorio su Iranu smerkimo; jis priminė apie Irano lyderių grasinimus „sunaikinti“ Izraelį ir „agresiją“ prieš kaimynus Artimuosiuose Rytuose.

„Taigi, matote, mano draugai, šioje sutartyje esama dviejų didelių nuolaidų. Viena jų – palikti (ramybėje) Iraną su savo didelio masto branduoline programa, antra – atšaukti ribojimus tai programai maždaug per dešimtmetį“, – aiškino Izraelio premjeras.

„Štai kodėl ši sutartis yra bloga. Ji neblokuoja Irano kelio (branduolinės) bombos link. Ji atveria Iranui kelią šios bombos link“, – pabrėžė B.Netanyahu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių