B. Obama giria Nigerijos prezidentą, pripažinusį pralaimėjimą rinkimuose

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pagyrė Nigerijos prezidentą Goodlucką Jonathaną (Gudluką Džonataną) už pralaimėjimo pripažinimą rinkimuose, kurie, pasak jo, parodė „Nigerijos atsidavimą demokratijos principams“.

„Prezidentas Jonathanas savo šalies interesus iškėlė aukščiau kitų, pripažindamas rinkimų rezultatus ir pasveikindamas išrinktąjį prezidentą (Muhammadu) Buhari su pergale“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Muhammadu Buhari (Muhamadus Buharis) laimėjo Nigerijos prezidento rinkimus, surinkęs 2,57 mln. daugiau balsų negu kadenciją baigiantis šalies vadovas G.Jonathanas.

„Tikiuosi bendradarbiauti su prezidentu G.Jonathanu likusią jo kadencijos dalį ir dėkoju jam už daugybę metų tarnybos bei valstybišką elgesį šiuo kritiniu metu“, – sakė B.Obama.

Nigerijoje didėjant nepasitenkinimui dėl saugumo, korupcijos ir ekonomikos nuosmukio, kai smarkiai sumažėjo pajamos už parduodamą naftą, rinkėjai masiškai balsavo, nujausdami precedento neturinčią pokyčių galimybę.

„Kelios paskutinės dienos pasauliui parodė Nigerijos atsidavimo demokratiniams principams stiprumą“, – tvirtino B.Obama.

„Aktyviai dalyvaudami, o kartais net visą dieną stovėdami eilėse, kad galėtų atiduoti savo balsus, Nigerijos gyventojai kartu priėmė taikų sprendimą dėl savo šalies ateities“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Po įnirtingos rinkimų kampanijos, kurioje nė vienas iš kandidatų neišvengė emocingų proveržių savo kalbose, M.Buhari pranešė, kad ketina netrukus susitikti su G.Jonathanu ir sudaryti darbų planą pereinamuoju laikotarpiu.

„Raginu išrinktąjį prezidentą Buhari ir prezideną Jonathaną pakartoti raginimus savo šalininkams gerbti rinkimų rezultatus, susitelkti ties šalies suvienijimu ir kartu vesti Nigeriją taikiu pereinamuoju laikotarpiu“, - sakė B. Obama.

M.Buhari, 72 metų buvęs armijos generolas, kuris 9-ajame dešimtmetyje vadovavo griežtam kariniam režimui, po balsavimo paskelbė, kad rinkimai parodė šalies „tikėjimą demokratija“.

B.Obama taip pat gyrė Nepriklausomą nacionalinę rinkimų komisiją (NNRK) ir jos pirmininką, kuris, pasak jo, „nusipelnė ypatingo pripažinimo už tai, ką tarptautiniai stebėtojai pavadino iš esmės taikiais ir tvarkingais rinkimais“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių