Baltarusijos lyderis sako svarstantis galimybę paleisti iš kalėjimo opozicijos lyderį

  • Teksto dydis:

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aleksandras Lukašenka antradienį pareiškė, kad svarsto galimybę paleisti anksčiau laiko į laisvę kalinamą opozicijos lyderį ir buvusį savo varžovą valstybės vadovo rinkimuose Nikolajų Statkevičių.

„Neketinu kalbėti užuolankomis. Šis klausimas yra darbotvarkėje. Tik aš galiu tai nuspręsti“, - sakė A.Lukašenka žurnalistams interviu, kurį tiesiogiai transliavo vietos žiniasklaidos priemonės.

N.Statkevičius, kuriam dabar 58 metai, 2010-aisiais buvo nuteistas kalėti šešerius metus griežtojo režimo kalėjime. Opozicijos lyderis vienutėje jau atliko beveik visą jam skirtą bausmę, tačiau jo kalinimas gali būti pratęstas už kalėjimo taisyklių pažeidimus.

A.Lukašenka konkrečiai neatsakė, kada N.Statkevičius gali būti paleistas, tačiau netiesiogiai užsiminė, jog tai galėtų įvykti per ateinančius du mėnesius.

„Jei (aš nuspręsiu) jį paleisti, tuomet tai įvyks iki rinkimų“, - sakė Baltarusijos lyderis, turėdamas galvoje spalio 11 dieną numatytus prezidento rinkimus, kurie turėtų atverti kelią A.Lukašenkai pratęsti savo du dešimtmečius trunkantį valdymą.

„Sužinosite tai artimoje ateityje“, - pridūrė jis.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ yra pripažinusi N.Statkevičių politiniu kaliniu, o Vakarų šalių pareigūnai reguliariai ragina Minską jį paleisti.

Jis laikomas už grotų nuo tada, kai buvo apkaltintas organizavęs gatvių protestus prieš ginčijamą A.Lukašenkos pergalę 2010 metų rinkimuose.

N.Statkevičius kandidatavo tuose rinkimuose, tačiau surinko vos vieną procentą balsų.

2005-2007 metais N.Statkevičius dukart buvo pasiųstas į kalėjimą už tai, kad organizavo protestus prieš A.Lukašenkos sprendimą panaikinti draudimą tam pačiam asmeniui prezidento pareigas eiti ne daugiau dviejų kadencijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių