Baltieji rūmai įtūžo Kremliui paskelbus D. Trumpo ir S. Lavrovo nuotraukas

  • Teksto dydis:

Donaldo Trumpo administracija ketvirtadienį pakliuvo į nepatogią padėtį, kai Kremlius netikėtai paskelbė nuotraukas iš JAV prezidento ir Rusijos diplomatijos vadovo susitikimo, vykusio už uždarų durų.

Rusijos valstybinės naujienų agentūros TASS paskelbtose nuotraukose, vėliau išplatintose pasaulio žiniasklaidos, plačiai besišypsantis Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) matomas per susitikimą Ovaliajame kabinete spaudžiantis rankas rusų užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui ir Rusijos ambasadoriui Vašingtone Sergejui Kisliakui.

Pats trečiadienį įvykusio susitikimo faktas laikomas dideliu Kremliaus diplomatiniu laimėjimu: jis įvyko praėjus vos keliems mėnesiams nuo JAV priimto sprendimo paskelbti sankcijas Rusijai už numanomą kišimąsi į 2016-ųjų prezidento rinkimus.

Diplomatijos veteranai kėlė klausimų, kodėl D.Trumpas sutiko priimti šiuos diplomatus ir suteikė jiems retą garbę, labiau derančią valstybių vadovams, juolab kad šie pareigūnai atstovauja šaliai, dėl kurios Jungtinėse Valstijose yra kilęs didelis politinis skandalas.

JAV administracijos susitikimus Baltuosiuose rūmuose dažnai laiko savotiška politine valiuta. Tokios aukšto lygio derybos suteikia galimybę panaudoti spaudimo svertus arba susitarti dėl nuolaidų.

Kremliaus paskelbtos nuotraukos dar labiau sustiprino įspūdį, kad Rusija laimėjo diplomatinę pergalę ir kad D.Trumpo Baltieji rūmai tapo sumanios manipuliacijos taikiniu.

„Sveikinu, kolegos, gavus šias nuotraukas! Itin sėkmingas ėjimas“, – ironiškai sakė buvęs JAV ambasadorius Maskvoje Michaelas McFaulas (Maiklas Makfolas).

Vis dėlto Baltieji rūmai stengėsi parodyti, kad ši kritika jiems nė motais.

D.Trumpui „reikėjo susitikti su užsienio reikalų ministru“, sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders (Sara Hakabi Sanders).

„Mėginimai jį užsipulti už tai, kad jis atlieka savo darbą... Galbūt jiems reikėtų daugiau laiko skirti saviems darbams – tuomet mums nebūtų iškilę visų šių problemų, su kuriomis susiduriame“, – pridūrė ji.

Vis dėlto kalbėdami privačiai Baltųjų rūmų pareigūnai neslėpė pykčio dėl, anot jų, išduoto pasitikėjimo.

Kibernetinės grėsmės

Pareigūnai sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas reikalavo šio susitikimo po neseniai Maskvoje įvykusių jo tiesioginių derybų su JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu (Reksu Tilersonu).

Baltiesiems rūmams buvo pasakyta, kad susitikime dalyvaus oficialus Rusijos fotografas. Kremliaus pareigūnai leido suprasti, kad bus padaryta nuotraukų, įamžinančių istorijos faktą, bet nebūtinai skelbiamų viešai.

„Dalyvavo mūsų oficialus fotografas ir jų oficialus fotografas – štai ir viskas“, – po šio susitikimo sakė vienas padėjėjas.

Tačiau kai valstybinė žiniasklaida išplatino šias nuotraukas visam pasauliui, Baltieji rūmai piktinosi, kad Maskva juos suklaidino.

Du pareigūnai pripažino, kad jiems nebuvo pasakyta, jog šios nuotraukos bus viešai paskelbtos.

Be to, Nacionalinio saugumo agentūros direktorius admirolas Mike'as Rogersas ketvirtadienį buvo priekabiai klausinėjamas Senato žvalgybos komitete apie potencialią kibernetinio saugumo grėsmę, susijusią su leidimu Rusijos fotografams patekti į Ovalųjį kabinetą.

M.Rogersas pripažino, kad prieš susitikimą su juo šis klausimas nebuvo aptartas.

Šios Ovaliajame kabinete padarytos nuotraukos buvo paskelbtos D.Trumpui itin neparankiu metu, kai ypač pagilėjo įtarimai dėl jo esą pernelyg glaudžių ryšių su V.Putino vyriausybe.

JAV pareigūnai atlieka kelis tyrimus dėl prielaidos, kad D.Trumpo rinkimų kampanija buvo susimokiusi su Kremliumi sužlugdyti demokratų kandidatės Hillary Clinton (Hilari Klinton) pastangas tapti prezidente.

Kelios valandos prieš susitikimą su S.Lavrovu D.Trumpas netikėtai atleido Federalinių tyrimų biuro (FTB) direktorių Jamesą Comey (Džeimsą Komį), atsakingą už tyrimą dėl galimo D.Trumpo rinkimų štabo slaptų susitarimų su Rusija.

Dar vienas akibrokštas amerikiečiams buvo ambasadoriaus S.Kisliako dalyvavimas minėtame susitikime. Būtent kai kurių D.Trumpo artimų padėjėjų kontaktai su šiuo diplomatu paskatino iškelti nepatogių klausimų dėl prezidento komandos ryšių su Rusijos vyriausybe.

Buvęs D.Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Michaelas Flynnas (Maiklas Flinas) neteko posto, kai paaiškėjo, kad jis tinkamai neinformavo apie savo susitikimus su S.Kisliaku. Dėl šio skandalo Rusijos ambasadoriaus pavardė tapo itin dažnai minima.

„Be šio dėmesio galėčiau ir apseiti“, – S.Kisliakas neseniai sakė naujienų agentūrai AFP.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pas Obama tas rusu ambasadorius lankesi 2009-2016m 22 kartus !!! ar kas nors apie tai rase? Tyla, dvigubi standartai . Atrodos prie Obamos uzgrobe rusai Kryma ,bet jokios kritikos liberalu vadukui. Dvigubi standartai arba kaip sakoma Fakenews!

vartotojas

vartotojas portretas
virsuje :)

kaunietis

kaunietis portretas
tai kurgi ta nuotrauka?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių