Baltieji rūmai: Rusija aiškiai kišosi į JAV prezidento rinkimus

  • Teksto dydis:

Rusija aiškiai kišosi į JAV prezidento rinkimus 2016 metais, bet nepaveikė jų rezultatų, antradienį pareiškė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders).

„Visiškai akivaizdu, kad Rusija kišosi į rinkimus. Taip pat aišku, jog tai niekaip nepaveikė rinkimų rezultatų. Be to, aišku, kad (Donaldo) Trumpo (Donaldo Trampo) aplinka jokiais būdais nebuvo susimokiusi su Rusija“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai.

Pasak S. Sanders, JAV prezidentas jau ne kartą yra tai minėjęs.

Tęs kovą su Rusijos kibernetinėmis atakomis

JAV administracija ir toliau kovos su galimomis Rusijos rengiamomis kibernetinėmis atakomis, antradienį pareiškė Baltųjų rūmų atstovė S.Sanders.

„JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo administracija leido suprasti, kad kišimasis į mūsų rinkimus turės pasekmių, ir mes tęsime atsaką į rusų kibernetines atakas“, – sakė ji žurnalistams.

JAV prezidentas jo administracija leido suprasti, kad kišimasis į mūsų rinkimus turės pasekmių, ir mes tęsime atsaką į rusų kibernetines atakas.

S. Sanders priminė apie praėjusią savaitę JAV paskelbtą dokumentą, kuriuo 13 rusų kaltinami vykdę slaptą kampaniją ir siekę paveikti 2016-ųjų prezidento rinkimų rezultatus.

„Ir toliau darysime panašius dalykus“, – pareiškė ji.

JAV specialusis prokuroras Robertas Muelleris (Robertas Miuleris), tiriantis Maskvos kišimąsi į 2016 metų Amerikos prezidento rinkimus, penktadienį apkaltino 13 Rusijos piliečių vadovavus slaptai kampanijai, turėjusiai pakreipti balsavimo rezultatus Kremliui palankia linkme.

Kaltinamajame akte apžvelgiama 2014 metais pradėta įspūdinga operacija, kurios tikslas – aštrinti JAV visuomenės susiskaldymą, paveikti Amerikos politiką ir 2016-ųjų prezidento rinkimus.

Dokumente tvirtinama, kad Rusijos žiniasklaidoje „Putino virėju“ vadinamas verslininkas Jevgenijus Prigožinas ir jo valdomos bendrovės teikė finansavimą Interneto tyrimų agentūra pavadintai įstaigai, vadinamajam „trolių fabrikui“, iš kurio per netikras socialinių tinklų paskyras buvo platinamos tendencingos žinutės.

J. Prigožinui priklauso keli restoranai ir bendrovė, tiekusi maistą Kremliuje vykstantiems priėmimams. Jis ne kartą buvo nufotografuotas su prezidentu.

Verslininkas atmetė jam keliamus kaltinimus ir valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ tvirtino: „Visai neliūdžiu dėl to, kad atsidūriau šiame sąraše. Jei jie nori matyti velnią – tegul.“

Į minėtą sąrašą taip pat įtraukti Rusijos piliečiai Michailas Bystrovas, Michailas Burčikas, Aleksandra Krylova, Ana Bogačiova, Sergejus Polozovas, Marija Bovda, Robertas Bovda, Vadimas Podkopajevas, Glebas Vasilčenka, Irina Kaverzina, Vladimiras Venkovas bei Džeichunas Aslanovas.

Šie asmenys kaltinami rengę „sąmokslą prieš JAV sukčiavimo tikslais“, „sąmokslą sukčiavimo tikslais panaudojant elektronines priemones duomenų perdavimui ir bankinėms machinacijoms“ bei „pagrobus asmeninių duomenų sunkinančiomis aplinkybėmis“.

Kaltinamajame akte taip pat minimi trys juridiniai asmenys: Interneto tyrimų agentūra, J. Prigožinui priklausanti kompanija „Concord Management and Consulting“ bei su šiuo veikėju susijusi įmonė „Concord-Catering“.

Paragino ir „Facebook“ bei „Google“

JAV Valstybės departamentas antradienį paragino privačias amerikiečių kompanijas, tarp jų – interneto milžines „Facebook“ ir „Google“, užkirsti kelią galimam Rusijos kišimuisi į šių metų lapkritį Jungtinėse Valstijose vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus.

„Tai nėra vien JAV vyriausybės požiūris, privatusis sektorius irgi turi ką nors daryti. Mūsų galimybės kažką padaryti yra ribotos: nereguliuojame „Facebook“, nereguliuojame „Google“. Kai kurios iš tų privačių kompanijų turi pasiūlyti iniciatyvų ir būti gerais Amerikos piliečiais, kad padėtų mums užkirsti tam kelią“, – žurnalistams apie galimą Rusijos kišimąsį į artėjančius rinkimus sakė JAV Valstybės departamento atstovė Heather Nauert (Heter Noert).

Ji pridūrė, kad į šias pastangas yra įsitraukęs Federalinis tyrimų biuras ir Krašto saugumo departamentas.

"Be to, (valstybės) sekretorius prašė Kongreso ir su juo kalbėjosi apie naujo biuro, kuris rūpintųsi kibernetine veikla, įkūrimą Valstybės departamente, - sakė H. Nauert. - Tikslas ... - įkurti kibernetinį biurą, kuriam vadovautų kuris nors sekretoriaus pavaduotojas. Taigi, mes didiname (žalingo) kibernetinio aktyvumo ir kovos su juo svarbą."

Prisipažino melavęs

Advokatas, susijęs su buvusiu JAV prezidento rinkimų kampanijos patarėju, antradienį prisipažino melavęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentams.

Kaltės pripažinimo pareiškimą Alexas van der Zwaanas (Aleksas van der Zvanas) padarė įsibėgėjant tyrimui dėl Rusijos kišimosi į rinkimo procesą.

Plačius įgaliojimus turinti specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) tyrėjų komanda apkaltino A. van der Zwaaną sąmoningai melavus apie savo kontaktus su Richardu Gatesu (Ričardu Geitsu) – buvusiu D. Trumpo rinkimų kampanijos aukšto rango padėjėju.

R. Gatesas yra kaltinimas pinigų plovimu ir kitais mokestiniais nusikaltimais, susijusiais su jo veikla Ukrainoje.

Tarptautinėje advokatų kontoroje „Skadden“ Londone dirbančiam A. van der Zwaanui taip pat pareikšti kaltinimai melavus apie savo kontaktus su kitu neįvardijamu asmeniu.

Specialiojo prokuroro biuras nurodė, kad nuosprendis A. van der Zwaanui bus paskelbtas balandžio 3 dieną.

Kol kas pateikta nedaug informacijos apie A. van der Zwaano ryšius su D. Trumpo rinkimų kampanija. Tačiau žinoma, kad jis, kaip savo advokatų kontoros atstovas, 2012 metais dirbo Ukrainos vyriausybei vykstant buvusios ministrės pirmininkės Julijos Tymošenko teismo procesui dėl korupcijos.

Tuo laikotarpiu T. Gatesas ir buvęs D. Trumpo rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas (Polas Manafortas) dirbo prorusiškam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui, kuris 2014 metais neteko posto per visuomenės sukilimą.

Kaip rodo Ukrainos vyriausybės dokumentai, R. Gatesui ir P. Manafortui buvo sumokėti milijonai dolerių už darbą V. Janukovyčiui, apie kurį nebuvo pranešta.

R. Muelleris yra pareiškęs P. Manafortui kaltinimus dėl pinigų plovimo ir kitų mokestinių nusikaltimų. Penktadienį R. Muellerio komanda paskelbė radusi įrodymų dėl P. Manaforto bankinio sukčiavimo, neįtraukto į pirmąjį kaltinamąjį aktą.

R. Muelleriui pavesta išsiaiškinti, ar D. Trumpo rinkimų komanda buvo susimokiusi su Rusija, kaltinama kišimusi į 2016-ųjų prezidento rinkimų kampaniją. Penktadienį specialusis prokuroras netikėtai pareiškė kaltinimus 13 Rusijos piliečių dėl kišimosi į JAV politiką. R. Muelleris taip pat tiria, ar D. Trumpas mėgino trukdyti jo tyrimui. Baltieji rūmai ne kartą atmetė kaltinimus nusižengus įstatymus.

Maskva: JAV ir Rusijos santykius bus sunku pataisyti

Rusijos užsienio reikalų viceministras trečiadienį pareiškė, kad bus „labai sunku“ pataisyti JAV ir Rusijos santykius, kurie smarkiai pašlijo dėl kaltinimų Maskvai kišusis į JAV rinkimų procesą bei jos vaidmens Sirijos ir Ukrainos krizėse.

Paradoksalu tai, kad amerikiečiai daro žingsnius, kurių tikslas – kištis į mūsų vidaus reikalus, didinti įtampą dvišaliuose santykiuose artėjant prezidento rinkimams.

Šiuo metu santykiai tarp šalių yra prasčiausi nuo Šaltojo karo laikų.

Viceministras Sergejus Riabkovas apkaltino Jungtines Valstijas, esą šios mėgina kištis į Rusijos vidaus reikalus prieš ateinantį mėnesį vyksiančius valstybės vadovo rinkimus. Tai jis pareiškė po to, kai Vašingtonas pareiškė kaltinimus 13 rusų dėl kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

„Paradoksalu tai, kad amerikiečiai daro žingsnius, kurių tikslas – kištis į mūsų vidaus reikalus, didinti įtampą dvišaliuose santykiuose artėjant prezidento rinkimams“, – sakė S. Riabkovas naujienų agentūrai „Interfax“.

„Ir tuo pat metu jie toliau nepagrįstai, be jokių įrodymų priekaištauja mums dėl to, esą mes kišamės į jų rinkimų procesą“, – aiškino jis trečiadienį žurnalistams Maskvoje.

„Suprantama, kad į visa tai Maskvoje žiūrima su apgailestavimu“, – pažymėjo viceministras ir pridūrė: „Pakeisti esamą santykių su Jungtinėmis Valstijomis būklę bus labai sunku“.

Buvusių Šaltojo karo priešininkių santykiai smarkiai pašlijo dėl krizių Ukrainoje bei Sirijoje, o pernai šalys išsiuntė viena kitos diplomatus.

Dėl 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir jos paramos prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose Jungtinės Valstijos yra paskelbusios Maskvai griežtas sankcijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nikodemas

Nikodemas portretas
Nemačiau nei vieno ruso, dalinančio pyragėlius maištininkams, o va, štai, amerikonką matė daugekis:) Tai kas ten kur kišasi? Gal akis derėtų prasikrapštyti!

Jonis

Jonis portretas
Manau, kad amerikonų kišimosi į rinkimus ir valstybės pervesmus neužtektų ir A4 lapo šalims išvardinti. Rusai - nekalti drugeliai:)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių