Belgija nutraukė Katalonijos lyderio ekstradicijos procedūrą

  • Teksto dydis:

Belgijos teismas oficialiai nutraukė Katalonijos separatistų lyderio Carleso Puigdemont'o (Karleso Pudždemono) ekstradicijos procedūrą, Ispanijai atšaukus Europos arešto orderį šiam asmeniui.

C. Puigdemont'as ir dar keturi buvę jo ministrai lapkritį pabėgo iš Katalonijos į Briuselį, kai po spalį surengto referendumo dėl šiaurės rytinio regiono nepriklausomybės Ispanija juos apkaltino antivyriausybine agitacija, maišto kurstymu ir valstybės lėšų švaistymu.

Tačiau Ispanijos Aukščiausiasis Teismas praėjusią savaitę netikėtai atšaukė Europos arešto orderį, o ketvirtadienį Belgijos teisėjas oficialiai užvertė šią ekstradicijos bylą Briuselyje.

Už uždarų durų vykusiame posėdyje teisėjas paskelbė šią bylą „neturinčia pagrindo“, naujienų agentūrai AFP pranešė C. Puigdemont'o advokatas belgas Paulis Bekaertas (Polis Bekertas).

C. Puigdemont'as ir jo ministrai sakė norintys, kad jų byla būtų nagrinėjama Europos Sąjungos lygmeniu. Tačiau 28 valstybių sąjunga tvirtai palaiko Ispanijos premjero Mariano Rajoy (Mariano Rachojaus) vyriausybę.

Tačiau sugrįžus į Ispaniją minėtiems Katalonijos pareigūnams gresia suėmimas, nes Ispanijos arešto orderiai dėl neteisėtai spalį surengto referendumo lieka galioti. Praėjusią savaitę C. Puigdemont'as taip pat sakė „kol kas“ ketinantis likti Belgijoje.

Pasak jo, jeigu jo partija laimėtų gruodžio 21 dieną Katalonijoje vyksiančius rinkimus, „mes turėtume grįžti“. Vis dėlto separatistų lyderis tiksliai nepasakė, ar pats ketina vykti į rinkimus.

Praėjusią savaitę maždaug 45 tūkst. Katalonijos nepriklausomybės šalininkų surengė C. Puigdemont'o palaikymo demonstraciją Briuselyje, ragindami Europą palaikyti Katalonijos siekį atsiskirti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių