Berlynas: Turkija leido vokiečių ministrui aplankyti karius

  • Teksto dydis:

Turkija sutiko leisti Vokietijos įstatymų leidėjams kitą mėnesį aplankytiTurkijos bazėje dislokuotus karius, Vokietijos užsienio reikalų ministras pranešė laiške, paskelbtame antradienį, įsikišus NATO, kuri siekia sumažinti įtampą dėl šios politizuotos problemos.

Ne daugiau nei septyniems ministrams bus leista aplankyti Konijos oro bazę rugsėjo 8 dieną NATO organizuojamos kelionės metu, laiške Vokietijos parlamentinės gynybos komitetui pirmadienį rašė užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis (Sigmaras Gabrielis).

Ankara blokavo liepą planuotą Vokietijos ministro vizitą į Koniją, kur dislokuota apie 30 vokiečių karių, motyvuodami tai prastėjančiais santykiais su Berlynu.

Ilgai rusenantis ginčas dėl ministrų prieigos prie Vokietijos karių Turkijoje pasiekė viršūnę birželį, kai Berlynas iš Turkijos Indžirliko oro bazės grąžino 260 karių ir perkėlė juos į Jordaniją, Ankarai stabdant įstatymų leidėjų mėginimus apsilankyti.

Leidimas vizitui į Koniją buvo išduotas, kai NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas (Jensas Stoltenbergas) pasiūlė Vokietijos įstatymų leidėjų vizitą surengti gynybos aljanso pastangomis, su kuo Ankara sutiko, pasak S.Gabrielio.

Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lejen) DPA naujienų agentūrai sakė, kad tai „geras sprendimas“.

„Turime telktis į kovą su islamistų terorizmu, tai atitinka ir Turkijos interesus“, – sakė ji.

Vokietija yra su „Islamo valstybės“ džihadistų grupuote kovojančios tarptautinės koalicijos narė, jos pajėgos atlieka oro žvalgybos misijas bei papildo lėktuvus degalais.

Tačiau Vokietijos parlamento narys Alexander Neu (Aleksandras Neu) iš kraštutinių kairiųjų partijos „Die Linke“ („Kairė“) apkaltino Berlyną „kapituliavimu“ Ankarai ir sakė, kad pasiklious NATO dėl vizito į Koniją surengimo, ginčia neišsispręs.

Ryšiai tarp Turkijos ir Vokietijos įtempti nuo tada, kai Berlynas išreiškė savo susirūpinimą dėl griežtų priemonių, kurių ėmėsi Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) po pernai metais nepavykusio pučo.

Santykiai dar suprastėjo, Ankarai anksčiau šiais metais suėmus vokiečių turkų kilmės žurnalistą Denizą Yucelą (Denizą Judželą) ir aktyvistą iš Vokietijos Peterį Steudtnerį (Pėterį Štoidnerį).

Abu įtariami teroristine veikla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių