Beveik auksiniai cigarečių pakeliai: už vieną – 17 eurų

  • Teksto dydis:

Australijoje rūkaliams teks vis labiau pakratyti piniginę. Dar kartą tabako akcizą padidinus 12,5 proc., nuo šio šeštadienio 20 cigarečių pakelis čia kainuos 27 Australijos dolerius. Tai yra apie 16,8 euro.

Kitais ir dar kitais metais kaina vėl augs po 12,5 proc. Tikslas yra atpratinti žmones nuo rūkymo. Žurnalo „Economist“ duomenimis, cigaretės Australijoje yra brangiausios pasaulyje. Palyginimui: Vokietijoje 20 cigarečių pakelis vidutiniškai kainuoja 6,4 euro.

Australijos politikai atsižvelgė į Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendaciją. Anot PSO, tabako akcizai yra „pats efektyviausias būdas paskatinti rūkalius atsisakyti cigaretės ir suturėti vaikus, kad šie nepradėtų rūkyti“.

Tačiau valstybei didesni mokesčiai reiškia ir daugiau pinigų. Pernai Australijoje per tabako produktų akcizą surinkta 7,8 mlrd. eurų. 2020-aisiais ši suma turėtų būti 10,6 mlrd.

EPA-ELTA nuotr.

Be to, Australijoje rūkalius nuo rūkymo mėginama atgrasyti kitomis priemonėmis. Australija 2012 metais tapo pirmąja šalimi pasaulyje, kurioje visų markių cigaretės parduodamos vienoduose dumblo spalvos pakeliuose. Ant jų apie rūkymo pavojų perspėja ir šokiruojančios nuotraukos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.....................

..................... portretas
Gerai būtų, kad ir pas mus tiek kainuotų. Gal mažiau smarvės reikėtų sukvėpuoti. Nes dabar tai bute langų atsidaryti neįmanoma. Rūkoma tiek laiptinėse, tiek darbovietėse uždarose erdvėse, tiek balkonuose. Ir jokie įstatymai niekam nerūpi. Tai gal nors per kišenę kirstų toks kitų nuodijimas. Kuo brangesnis tas brudas, tuo geriau.

...

... portretas
Ir kiek jie tokių pakelių gali iš vidutinio atlyginimo nusipirkt?

pypenas

pypenas portretas
O tie kurie vagia iš žmonių pinigus-kiek reikėtų pakelti baudžiamą kartelę.........??????????????
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių