Bjaurūs orai sukėlė sąmyšį Europoje

  • Teksto dydis:

Dėl didelio vėjo ir gausaus sniego Europoje pirmadienį įstrigo tūkstančiai keleivių, moksleiviai turėjo likti namuose ir buvo sujaukti tarptautinių diplomatijos atstovų planai.

Tai antra diena iš eilės, kai bjaurūs orai žemyne kelia sumaištį, ypač Britanijoje, kur iškrito daugiausia sniego per ketverius metus.

Sniegu dengti Briuselio oro uosto pakilimo takai pirmadienį lėmė 90 atšauktų ir apie 100 vėluojančių skrydžių, tarp kurių buvo Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahu) lėktuvas.

Premjeras „Twitter“ pasidalino vaizdo įrašu, nufilmuotu pro lėktuvo langą, kuriame matomas sniegu padengtas pakilimo takas. Premjeras buvo pakeliui namo po vizito Europoje, pažymėto JAV pranešimu, kad Jeruzalė pripažįstama Izraelio sostine.

Iš anksto suplanuotas B. Netanyahu ir Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) susitikimas turėjo būti atšauktas dėl tokių oro sąlygų, sakė atstovai.

Briuselio oro uostas keleiviams patarė neatvykti, kol darbuotojai nuo lėktuvų tirpdo ledą ir nuo pakilimo takų valo sniegą.

„Gausus sniegas. Į oro uostą nevykite kol nebus nurodyta kitaip“, – rašoma oro uosto „Twitter“ paskyroje ir priduriama, kad keleiviai turėtų pasitikrinti savo skrydžio būklę.

Už Amsterdamo esantis Schipholooro uostas jau po pietų buvo priverstas atšaukti 430 skrydžių – apie trečdalį visų skrydžių į ir iš vieno penkių Europos judriausių oro uostų – tuo pačiu, kiti skrydžiai ilgam atidėti.

Antras pagal dydį Nyderlandų oro uostas – Eindhovenas – po pietų pranešė, kad „dėl žiemiškų orų, pakilimo takas laikinai uždarytas“.

Tačiau problemos kilo ne vien tik dėl iki kelių prikritusio sniego, prognozuojama, kad Prancūzijos Atlanto vandenyno pakrantę talžys iki 150 kilometrų per valandą vėjai.

Prancūzijoje be elektros liko 120 tūkst. žmonių, visą šalį toliau siaubiant audroms, dėl kurių sekmadienį Kalė uoste keltas užplaukė ant seklumos.

Dėl stiprių vėjų buvo sustabdyti keltai jungiantys pietinį Ispanijos Alchesiraso uostą ir Tanžerą Maroke, bei uždarytos kai kurios mokyklos pietų Ispanijoje.

Uždaryta šimtai mokyklų

Britanijoje šalį užklojus storam sniego sluoksniui, įsivyravo minusinė temperatūra, teko uždaryti šimtus mokyklų, oro uostose antrą dieną sujauktas darbas.

100 tūkst. namų šalyje atstatytas elektros energijos tiekimas, kol oro uostai mėgina skrydžių tvarkaraštį grąžinti į įprastą būseną, po šios žiemos pirmo gausiai – ir daugiausiai per ketverius metus – iškritusio sniego.

Paskutinį kartą Britanijoje tiek sniego visoje šalyje iškrito 2013 metų kovą.

Laikraščių pirmuosiuose puslapiuose mirgėjo nuotraukos, kuriose buvo matyti arba sniegu besidžiaugiantis arba dėl jo keliuose įstrigę žmonės.

Pietų Velse sekmadienį iškrito apie 32 centimetrus sniego.

Šiaurės rytų Anglijoje, Nortumberlande, praėjusią naktį temperatūros stulpelis rodė minus 11,6 laipsnius Celsijaus.

„Western Power Distribution“ elektros tiekimo tinklas sako grąžinęs elektrą daugiau nei 99 500 klientų, o 7 000 vis dar yra be elektros, daugiausia vakarų centrinėje Anglijos dalyje.

Keliuose ir oro uostose chaosas tebesitęsia.

Londono Hitrou oro uostas, pagal klientų skaičių – judriausias Europos oro uostas, pranešė vis dar patiriantis nesklandumų.

„Kai kurie skrydžiai Hitrou oro uoste pirmadienį dar bus paveikti dėl įgulos ir lėktuvų buvimo neįprastose vietose dėl vakar dienos prastų oro sąlygų, – sakoma pranešime. – Dirbame su mūsų avialinijų partneriais, siekiame grąžinti lėktuvus ten, kur jie turi būti. Mūsų pagrindinis tikslas šiuo metų yra atnaujinti visišką paslaugų teikimą.“

Vakarų Anglijoje ir šiaurės Velse uždaryta šimtai mokyklų, didžiumoje šalies paskelbtas „geltonas“ įspėjimas dėl sniego ir ledo.

Visos valstybinės mokyklos, šalies viduryje esančiame Birmingamo mieste irgi buvo uždarytos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių