Branduolinio kuro pristatymas į Astravo AE atidėtas iki birželio

  • Teksto dydis:

Branduolinį kurą į Astravo atominę elektrinę (AE) planuojama atgabenti birželio mėnesį, pranešė Baltarusijos energetikos ministerija.

Branduolinės jėgainės projekto rangovė – Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“ – pernai lapkritį skelbė, jog branduolinis kuras į Astravą bus pristatytas 2019 metų pradžioje.

„Kuras paruoštas, tačiau jo pristatymas nėra savitikslis. Manau, kad jis mus pasieks vasarą, o konkreti data bus nustatyta, kai to reikės. Vertinant pagal dabartinį pasirengimą, tai gali įvykti gegužės pabaigoje arba birželį, kaip tai planuoja rangovas“, – ministerijos kolegijos posėdyje penktadienį kalbėjo Michailas Michadiukas.

Jis nepasakė, kodėl branduolinio kuro pristatymas atidėtas.

„Pasaulio praktika rodo, kad kuras dažniausiai atgabenamas likus mėnesiui ar pusantro iki  reaktoriaus fizinio įjungimo“, – pridūrė M. Michadiukas.

Iki šiol Baltarusija ir „Rosatom“ skelbė, jog Astravo AE pirmąjį reaktorių planuojama „fiziškai“ įjungti balandžio pabaigoje, prie šalies energetikos sistemos prijungti metų viduryje, o iki metų pabaigos pasiekti numatytą galingumą.

Pradiniai Astravo AE statybos planai skelbė, kad pirmasis reaktorius pradės veikti 2018-ųjų lapkritį. Šis terminas buvo atidėtas po incidento 2016-aisiais, kai montuojamas pirmojo reaktoriaus korpusas krito iš kelių metrų aukščio, ir jį teko keisti.

Antrąjį reaktorių planuojama įjungti praėjus apytikriai vieneriems metams nuo pirmojo reaktoriaus paleidimo.

Pirmoji branduolinė jėgainė Baltarusijoje Rusijos vyriausybės lėšomis statoma Gardino srityje, netoli Astravo miestelio, vos už 23 kilometrų nuo Lietuvos. Joje bus įrengti du rusiško VVER projekto reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių