Braziliją baigia užsmaugti nepritekliai

Brazilijoje per pastaruosius metus trys prezidentai buvo sulaikyti policijos, apkaltinti korupcija arba pašalinti iš pareigų. Į jas stojęs prezidentas Michelis Temeris, šalies generalinio prokuroro teigimu, netrukus taip pat sulauks kaltinimų korupcija.

Politinę ir ekonominę krizę išgyvenančioje valstybėje vis sunkiau rasti biudžeto lėšų net ir prestižiniams šalies objektams.

Kad Filipe Moreira, vienas pagrindinių Rio de Janeiro baleto šokėjų, galėtų pasirodyti teatro „Municipal“ scenoje, jam reikėjo metų metus kasdien sunkiai dirbti ugdant atletiškumą ir grakštumą. Tačiau dabar F. Moreira teigia, kad „Carmina Burana“ partijos gal net lengvesnės nei 12 valandų prie automobilio vairo.

Kovo mėnesį 36-erių vyrui kaip ir kitiems 500 pagrindinio Rio de Janeiro teatro atlikėjų nebegavus atlyginimų, šokėjas įsidarbino „Uber“ vairuotoju, kad galėtų išgyventi su žmona balerina ir 5-erių metų sūnumi. Du mėnesius praleidęs automobilyje, dabar vyras bando atgauti formą.

„Problema čia ne tik pinigų trūkumas ir skolos – tai ir mūsų karjeros, kurias kūrėmės metų metus. Kiekvienas mėnuo nešokant reiškia du ar tris mėnesius papildomo darbo formai atgauti“, – sakė F. Moreira.

Bankrutuojančioje valstijoje, kenčiančioje nuo ekonomikos recesijos, didžiulių korupcijos skandalų po olimpinių žaidynių, kenčia ne tik teatro darbuotojai. Policija, ligoninės ir mokyklos vos išgyvena apkarpytais biudžetais. Nutilęs ir simfoninis orkestras, kurio 2017-ųjų sezonas buvo panaikintas dėl trūkumų atlyginimams. Tad kai kurie menininkai kaip F. Moreira vairuoja, kiti gyvena iš privačių pamokų ar paramos maistu, kurią dabar gauna teatras.

„Produktuose trūksta baltymų, nes mūsų teatras prašo tik negendančių produktų. Tad tai, ko reikia fizinei formai išlaikyti ir toliau dirbti, perkamės iš santaupų patys“, – pasakojo šokėjas Edifranc Alves.

Bankrutuojantis miestas dabar svarsto mažinti net ir garsiajam karnavalui skiriamą 7 milijonų dolerių biudžetą perpus ir pinigus atiduoti valstybiniams darželiams. Į teatrą „Municipal“ atlyginimai birželį grįžo, tačiau dešimt kartų mažesni nei 1500 eurų, kuriuos pagrindiniai šokėjai gaudavo anksčiau. Tad nusileidžiant uždangai salėje kartu su „pakartot“ girdisi ir skatinimai atsistatydinti prezidentui M. Temeriui bei gubernatoriui Luizui Fernando Pezao.


Šiame straipsnyje: Brazilijaskurdaskorupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių