ES komisarė Britanijai: jokių prekybos derybų be visiško išstojimo

  • Teksto dydis:

Jungtinė Karalystė negali tikėtis prekybos derybų su Europos Sąjunga, kol visiškai neišstojo iš Bendrijos, pareiškė ES prekybos komisarė Cecilia Malmstrom (Sesilija Malmstriom).

„Pirmiausia jūs išstosite, o tada derėsimės“, – BBC laidai „Newsnight“ sakė ji. Jos teigimu, po išstojimo Britanija, kalbant ES terminais, taps „trečiąja šalimi“, ir prekyba su ja bus vykdoma laikantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklių, kol nebus pasiektas naujas susitarimas.

Verta paminėti, kad dėl neseniai su Kanada pasiekto susitarimo ES derėjosi septynerius metus. Be to, jį turės ratifikuoti visos ES valstybės narės, kas užtruks dar maždaug dvejus metus, kol susitarimas įsigalios.

C. Malmstrom taip pat sakė, kad ES ir JK prekybos derybų taip pat nebus galima pradėti tol, kol nebus baigtas politinis išstojimo procesas pagal Lisabonos sutartis50-ąjį straipsnį, o tai užtruks dar iki dvejų metų.

„Iš tiesų yra dvejos derybos. Pirma, jūs išeinate, o tuomet mes deramės dėl naujų santykių. Referendumas, į kurį mes, žinoma, atsižvelgiame ir kurį gerbiame, neturi teisinės galios. Pirmiausia, turi būti pranešta apie norą išstoti ir tai turės padaryti naujasis ministras pirmininkas. Ir tikiuosi, kad tai bus padaryta greitai. O tuomet tas procesas gali būti pradėtas“, – sakė ES prekybos komisarė.

Paklausta, ar toks ilgas procesas pakenks visoms ES narėms, C. Malmstrom atsakė: „Taip, bet tas balsavimas buvo labai aiškus“.

Remiantis ES teise, Bendrija negali derėtis dėl atskiros prekybos sutarties su viena iš savo esamų narių, todėl Britanija pirmiausia turi išstoti. Be to, Britanija dabar negali dėl prekybos derėtis ir su trečiosiomis šalimis, kol dar yra ES narė. O ir net pradėtos derybos truks ne vienerius metus, todėl iki tol britai turės laikytis PPO taisyklių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jie bet kokiu atveju ištos iš ES juos man pažinti teko neblogai tokiu buku ir užsispyrusių kaip anglai nėra niekur jie grims žemyn ir bandys nusitempt visa ES. Kaip tik ES bando sumažint nuostolius.

Untokas

Untokas portretas
lai amerikiečiai, savo pagamintus maisto produktus-VALGO PATYS,europiečiams pilnai pakanka- KOKYBIŠKŲ SAVŲ.

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Nesuprantu ES virsuniu. Tik paskelbe referendumo rezultatus ir tai tik nuomone isreiksta,o jau visi saukia ir skubina Anglija isstoti is sajungos. Kazkam labai patogus tas skubinimas. O kad nukentes ES saliu zmones ten ir visur,prekyba gali strigti. Automatiskai zmones negaus atlyginimu ir pan. Gera grandinine reakcija bus.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių