Britanija ir ES nesutaria, kas turi žengti kitą žingsnį „Brexit“ derybose

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga ir Didžioji Britanija pirmadienį, prasidėjus penktam „Brexit“ derybų raundui, susikirto dėl to, kas jose turi žengti kitą žingsnį, britų vyriausybės vadovei Theresai May (Terezai Mei) pareiškus, kad dabar „kamuolys yra Bendrijos aikštės pusėje“.

Abiejų pusių delegacijos pirmadienį susitiko Briuselyje, tačiau į derybų pradžią neatvyko nei vyriausiasis ES derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė), nei jo kolega iš Britanijos Davidas Davisas (Deividas Deivisas); tai rodo, kad iš šio derybų etapo tikimasi nedaug.

Tai yra paskutinis „Brexit“ derybų raundas prieš spalio 19-ąją įvyksiantį Bendrijos viršūnių susitikimą, per kurį Europos lyderiai nuspręs, ar buvo pasiekta „pakankamai pažangos“, kad prasidėtų Britanijos itin trokštamos derybos dėl būsimo prekybos susitarimo.

Briuselis yra smarkiai sunerimęs dėl britų premjerę persekiojančios lyderystės krizės: įtampa šalies vyriausybėje dar išaugo po katastrofiškai nesėkmingos Th. May penktadienio kalbos Konservatorių partijos suvažiavime, po kurios tapo žinoma, kad mažiausiai 30 torių parlamentarų ketino pamėginti nušalinti premjerę.

Sakydama kalbą savo šalies parlamentui, premjerė pirmadienį pareiškė besitikinti „lyderystės ir lankstumo“ iš kitų 27 ES šalių, siekiant susitarimo dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES.

„Mums laukiant kito etapo, kamuolys yra jų pusėje. Bet aš nusiteikusi optimistiškai ir manau, kad sulauksime teigiamo atsakymo“, – sakė Th. May.

„Manau, galime įrodyti, kad pesimistai klysta“, – pridūrė ji.

Tuo tarpu Europos Komisija nesutiko su Th. May teiginiu, kad iniciatyvos įveikti aklavietę, į kurią pateko šios derybos, turi imtis likusios 27 ES narės.

„Tai ne visai žaidimas kamuoliu... Bet galiu jums priminti, kad šiose derybose galioja aiškus eiliškumas, ir kol kas pirmajame žingsnyje dėl skyrybų procedūros nerasta jokio sprendimo“, – per spaudos konferenciją sakė ES vykdomosios valdžios institucijos atstovas spaudai Margaritis Schinas.

„Taigi, galiausiai, kamuolys yra JK aikštės pusėje“, – pareiškė jis.

EK vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) savo ruožtu praėjusį mėnesį pareiškė, jog reikia „stebuklo“, kad „Brexit“ derybose būtų padaryta pakankamai pažangos, ir spalio pabaigoje prasidėtų naujas derybų etapas dėl prekybos santykių su ES paliekančia Britanija.

Ketvirtadienį M. Barnier ir D. Davisas po keturių dienų derybų turėtų surengti bendrą spaudos konferenciją.

Vyriausiasis britų derybininkas į Briuselį atvyksta antradienį – tądien jis pietaus drauge su M. Barnier, o trečiadienio derybų dienotvarkė vis dar nėra aiški.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių