Britanijos „Brexit“ ministras susitiko su vyriausiuoju ES derybininku

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos „Brexit“ ministras Davidas Davisas (Deividas Deivisas) pirmadienį susitiko su vyriausiuoju Europos Komisijos (EK) derybininku Micheliu Barnier (Mišeliu Barnjė) pirmųjų derybų dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES).

Tačiau abu pareigūnai tvirtino, kad susitikimas „prie kavos“ Briuselyje, kuris truko maždaug pusvalandį, nereiškia oficialios derybų pradžios. Jų teigimu, oficialiai derybos bus pradėtis tik po to, kai Didžioji Britanija formaliai inicijuos pasitraukimo iš ES procesą.

„Darbą noriu pradėti užtikrinęs, kad turime teigiamus, stiprius ir produktyvius santykius su mūsų artimiausiais kaimynais“, – pareiškė D. Davisas apie derybas su M. Barnier Briuselyje.

O M. Barnier savo „Twitter“ paskyroje anglų ir prancūzų kalbomis parašė, kad surengti susitikimą paprašė Didžiosios Britanijos „Brexit“ ministras.

Europos Komisijos (EK) pareigūnai pareiškė nežinantys, kokia kalba vyko pokalbis. Praėjusį mėnesį M. Barnier paneigė žiniasklaidos pranešimus, neva jis reikalauja, kad derybos dėl „Brexit“ vyktų jo gimtąja prancūzų kalba, ir pareiškė, kad sprendimas dėl derybų kalbos dar nepriimtas.

Europos Sąjungos (ES) vadovai yra ne kartą pareiškę, kad oficialios derybos dėl „Brexit“ bus pradėtos tik po to, kai Didžioji Britanija aktyvuos ES Lisabonos sutarties 50 straipsnį ir pradės oficialią pasitraukimo iš Europos bloko procedūrą.

„Vizitų serija“

D. Daviso vadovaujama „Brexit“ ministerija pareiškė, kad ministras norėjo „atkurti santykius“ su M. Barnier, nes jiedu pažįstami nuo 10-ojo dešimtmečio, kuomet ėjo aukštas pareigas savo šalių vyriausybėse.

„Jie sutarė, kad sieks tvarkingo Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES, kai Jungtinė Karalystė praneš Europos Vadovų Tarybai apie savo ketinimus išstoti iš Europos bloko“, – pareiškė ministerija.

Antradienį D. Davisas vyks į Strasbūrą, kur susitiks su Europos Parlamento atstovu „Brexit“ klausimais Guy Verhofstadtu (Gajumi Ferhofstadu), pareiškė D. Daviso atstovas spaudai.

Ministerija taip pat pažymėjo, kad apsilankymai Briuselyje ir Strasbūre bus „pirmieji iš vizitų visoje ES serijos“.

Britų premjerė Theresa May (Teresa Mei) yra žadėjusi 50 straipsnį aktyvuoti iki kovo pabaigos. Tuomet bus pradėtas skaičiuoti dvejų metų laikotarpis, per kurį Didžioji Britanija turės susitarti dėl išstojimo iš ES sąlygų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių