Britanijos „Brexit“ sekretorius neigia, kad išstojimo planas „nebegyvas“

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) trečiadienį atmetė pareiškimus, kad vyriausybės pasiūlytas pasitraukimo iš Europos Sąjungos planas yra „nebegyvas“, nes jam nepritaria Briuselis ir daugelis britų įstatymų leidėjų, netgi dalis valdančiųjų.

D. Raabas nesureikšmino ES vyriausiojo derybininko Michelio Barnier (Mišelio Barnjė) „niurzgėjimo“ dėl Jungtinės Karalystės pateikto vadinamojo Čekerso plano.

„Neketiname pasiduoti vien dėl to, kad esama tam tikros trinties dėl to, ką laikome gera sutartimi ne vien JK, bet ir ES“, – derybininkas sakė įstatymų leidėjų komitetui.

„Aišku, per derybas viena pusė mėgins priešintis tam tikriems aspektams, kurie jai neparankūs“, – pridūrė jis.

D. Raabas ketvirtadienį grįš į Briuselį derybų su M. Barnier. Pastarasis savaitgalį vienam Vokietijos laikraščiui sakė esą „griežtai nusistatęs prieš britų pasiūlymą“.

M. Barnier trečiadienį savo „Twitter“ paskyroje parašė „laukiantis“ naujo derybų rato, per kurį bus siekiama „rasti bendrą pagrindą“.

Tačiau proeuropietiškų pažiūrų opozicijos įstatymų leidėjas Stephenas Kinnockas (Stivenas Kinokas) sakė, kad pirmadienį kartu su keliais kitais Britanijos parlamento nariais viešėdamas Briuselyje išgirdo iš M. Barnier, jog Čekerso planas „yra nebegyvas“.

Šiame plane numatoma, kad Britanija pasitrauks iš ES bendrosios rinkos, bet pasiliks laisvosios prekybos zonoje, sudariusi susitarimą dėl muitų ir kai kurių Bendrijos taisyklių laikymosi.

Čekerso planas Britanijoje sulaukė visų politinių krypčių atstovų kritikos. Pasak oponentų, jį įgyvendinus šalis nebus visiškai atsiskyrusi nuo Europos Sąjungos, bet ir nebebus visateisė jos narė.

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) trečiadienį pareiškė premjerei Theresai May (Terezai Mei), kad šis planas yra „miręs, jau sudraskytas jos pačios įstatymų leidėjų“.

Euroskeptiškių pažiūrų Konservatorių partijos narys Billas Cashas (Bilas Kešas), kaip ir S. Kinnockas priklausantis parlamento komitetui, trečiadienį apklaususiam D. Raabą, sakė, kad Čekerso planą reikėtų „išvaduoti nuo kančių“.

Kai kurie „Brexit“ šalininkai dabar ragina išstojus iš Bendrijos sudaryti su ES laisvosios prekybos sutartį, panašią į turimą Kanados. M. Barnier anksčiau yra kalbėjęs, kad tokia alternatyva yra galima.

Tačiau D. Raabas sakė, kad ES pasiūlymas apimtų Britanijos įsipareigojimą sutikti su atsarginiu planu, turinčiu užtikrinti, kad tarp Airijos ir JK priklausančios Šiaurės Airijos neatsirastų reali siena. Tačiau toks scenarijus kelia Šiaurės Airijos atsiskyrimo nuo Britanijos pavojų.

D. Raabas tvirtino, kad Londono vyriausybės siūlomas planas yra „daug tikroviškesnis ir patikimesnis“.

Britanija ir ES siekia sudaryti susitarimą iki ateinantį mėnesį vyksiančio Bendrijos viršūnių susitikimo, bet pripažįsta, kad derybos gali užsitęsti iki lapkričio.

Tuo metu nesutarimai Britanijos parlamente kursto nuogąstavimus, kad iki kovo 29-ąją įvyksiančio „Brexit“ nebus priimta jokia sutartis.

Anksčiau Bendruomenių Rūmuose susitikęs su premjere J. Corbynas perspėjo, kad netikrumas dėl „Brexit“ skatina didžiąsias bendroves savo būstines iš Britanijos perkelti kitur.

Antradienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad jos šalies finansų centras, mėginantis persivilioti „Brexit“ pabūgusias Britanijoje registruotas įmones, gali tikėtis vyriausybės paramos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

darius

darius portretas
Theresai May you need to land in the posh trains as you did cercilis and ask people what they really want
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių