Istorinis žingsnis: Britanija pradėjo „Brexit“ procesą

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May (Teresa Mei) pareiškė, kad „kelio atgal nebėra“, ir paragino šalį siekti nacionalinės vienybės, trečiadienį oficialiai informavusi Europos Sąjungą apie Jungtinės Karalystės ketinimą užbaigti 44 metus trunkančią narystę Bendrijoje.

„Tai istorinė akimirka, po kurios nebebus kelio atgal“, – sakė Th.May parlamente.

Jos kalbą dažnai pertraukdavo nepatenkintų opozicijos deputatų šūksniai.

„Dabar metas mums susitelkti, būti vieningiems“, – sakė premjerė, nors ankstesnę dieną Škotijos parlamentas nubalsavo, kad reikia surengti naują referendumą dėl atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės, kad regionas galėtų išsaugoti ryšius su ES.

„Procesas pagal (ES sutarties) 50-ąjį straipsnį dabar jau vyksta ir, kaip pageidavo Britanijos žmonės, Jungtinė Karalystė palieka Europos Sąjungą“, – pabrėžė Th.May.

Devyniais mėnesiais anksčiau, per birželio 23-ąją vykusį sukrečiantį referendumą, 52 proc. balsavusių britų išreiškė palaikymą „Brexit“.

Ministrė pirmininkė sakė, kad Britanija „kontroliuos imigracija, kad toliau galėtume pritraukti šviesiausių ir geriausių“. Ji pažadėjo, kad per dvejus metus truksiančias „Brexit“ derybas 3 mln. Britanijoje gyvenančių ES šalių piliečių statusas taps „ankstyvu prioritetu“.

„Ketiname pasinaudoti šia galimybe, kad sukurtume stipresnę, sąžiningesnę Britaniją; šalį, kurią mūsų vaikai ir vaikaičiai išdidžiai vadins namais“, – sakė vyriausybės vadovė.

Pasak Th.May, Britanija sieks „naujos gilios ir ypatingos partnerystės“ su ES, pagrįstos bendradarbiavimu tokiose srityse kaip saugumas ir prekyba.

Vis dėlto ji pabrėžė, kad Britanija „perims savo pačios įstatymų kontrolę“ ir nebepriklausys Europos Teisingumo Teismo jurisdikcijai.

„Suprantame, kad pasitraukimas iš ES Jungtinei Karalystei sukels pasekmių. Žinome, kad neteksime įtakos taisyklėms, veikiančioms Europos ekonomiką“, – sakė Th.May.

Laiškas D.Tuskui

Didžioji Britanija trečiadienį oficialiai pradėjo išstojimo iš Europos Sąjungos procedūrą įteikdama Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui laišką, kuriuo blokas informuojamas apie šį žingsnį, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Britanijos ambasadorius prie ES Timas Barrow (Timas Barou) asmeniškai įteikė premjerės Theresos May (Terezos Mei) pasirašytą laišką D.Tuskui jo biure Briuselyje, nurodė reporteris.

„Po devynių mėnesių JK pateikė (laišką). #Brexit“, – D.Tuskas parašė „Twitter“ žinutėje, priėmęs šį dokumentą. ES prezidento žinutė buvo gana sarkastiška, nes jis pavartojo anglišką žodį „delivered“, dar turintį prasmę „pagimdė“.

„Likime draugais“

Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) pažymėjo, kad posakis „likime draugais“ turėtų būti devizas skyrybų derybose tarp Britanijos ir Europos Sąjungos.

Jis trečiadienį dar nurodė, kad ES derybininkų grupė turės visišką Berlyno paramą „mūsų bendriems interesams“ ginti.

S.Gabrielio pareiškime pažymima, kad „nuoskaudos jausmas būtų suprantamas“, ir priduriama, kad „daugeliui šiandien vis dar sunku suvokti, kaip galima tikėtis jaustis geriau vienišam tarp pasaulių, ypač šiais audringais laikais“, tačiau sentimentais negalima grįsti būsimų santykių.

„Mums reikia vienam kito; turime daryti viską geriems, draugiškiems ateities santykiams su Londonu puoselėti“, – sakė S.Gabrielis.

Tuo tarpu aukščiausio rango Europos Sąjungos pareigūnas, vos tik gavęs britų premjerės Theresa May (Terezos Mei) oficialų laišką dėl „Brexit“ derybų pradžios, pareiškė „Mes jau pasigendame Jūsų“.

Vis dėlto Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pažymėjo, kad britų pasitraukimas „padarė mus, 27-ių bendruomenę, ryžtingesnę ir labiau suvienytą nei anksčiau“, kad „būsimos sunkios derybos“ būtų sėkmingos.

Pasak D.Tusko, „šiuo procesu nėra ko laimėti“ ir pridūrė, kad „mūsų tikslas yra aiškus: sumažinti iki minimumo (britų pasitraukimo) kaštus piliečiams, verslui, ES narėms“.

„Mes turime visus tam reikalingus įrankius“, – pabrėžė D.Tuskas.

Istorinis žingsnis

Didžioji Britanija trečiadienį oficialiai pradėjo išstojimo iš Europos Sąjungos procedūrą – šis istorinis žingsnis šalyje vertinamas itin prieštaringai, o dėl paties Europos projekto ateities kilo abejonių.

Praėjus vos kelioms dienoms po 60-ųjų ES įkūrimo metinių, Britanija yra pasirengusi tapti pirmąja valstybe, siekiančia iš jos pasitraukti ir taip sukrėsti Bendriją, sukurtą iš Antrojo pasaulinio karo pelenų.

Praėjus devyniems mėnesiams po netikėtai pasibaigusio britų referendumo dėl išstojimo iš ES, šalies premjerė Theresa May (Tereza Mei) aktyvuos Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį – tai reiškia, kad Britanija galutinai paliks Bendriją 2019-aisiais.

„Nebeturime daugiau remtis balsais, atiduotais per referendumą – (reikia) ryžtingai paversti tą rezultatą sėkmingu“, – sakoma Th.May kalbos, kurią ji pasakys parlamentarams vėliau trečiadienį, juodraštyje, paskelbtame jos atstovų.

„50-ojo straipsnio aktyvavimas yra akimirka šaliai susivienyti“, – sakoma premjerės kalbos projekte. Tuo tarpu vakar Škotijos parlamentas balsavimu pritarė naujam referendumui dėl nepriklausomybės nuo Britanijos, taip stengdamasis išlaikyti ryšius su ES.

Th.May jau pasirašė „Brexit“ laišką, kuris trečiadienį pristatytas ES prezidentui Donaldui Tuskui.

Abu lyderiai antradienį prieš reikšmingąjį įvykį kalbėjosi telefonu.

Vėliau Briuselio ir Londono laukia sudėtingos derybos dėl didžiulių finansinių įsipareigojimų, imigracijos ir ateities prekybos santykių.

Išstojimo iš Bendrijos procesas jau suskaldė britus: praėjusį birželį išstojimo idėją palaikė 52 proc. rinkėjų, tačiau 48 proc. jų norėjo likti ES. Be to, dauguma Škotijos piliečių taip pat nenorėjo išstoti iš Bendrijos, taigi jie vėl ėmė grasinti atsiskyrimu nuo Jungtinės Karalystės.

Antradienį pusiau autonominis Škotijos parlamentas palaikė nacionalistinės vyriausybės siūlymą dar iki „Brexit“ surengti naują referendumą dėl nepriklausomybės.

Škotija yra ypač sunerimusi dėl išstojimo iš bendrosios Europos rinkos. Th.May savo ruožtu tvirtina, kad tokią kainą privaloma sumokėti, norint atsikratyti masinės migracijos – pagrindinio dalyko, dėl kurio būgštauja rinkėjai.

Premjerė atmetė škotų prašymą dėl referendumo ir pažadėjo kovoti dėl naujų santykių su Briuseliu, kurie padės Britanijai tapti stipresne ir daug vieningesne nei kada nors anksčiau.

ES taip pat yra pasiryžusi išlaikyti vienybę ir sakė, kad joks „Brexit“ susitarimas negali paskatinti kitų narių pasekti britų pavyzdžiu.

„Užspeitėme save į kampą“

Britanijos visuomenė „Brexit“ klausimu dabar yra panašiai susiskaldžiusi, kaip ir per referendumą.

Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį dalyvavo eitynėse Londone, per kurias reikalavo, kad Britanija liktų Bendrijoje, kurios nare tapo prieš 44 metus, o politikai „nutrauktų šią beprotybę“.

Tačiau kita dalis visuomenės yra pakilios nuotaikos, nes laukė šios akimirkos daugelį metų. Tarp tokių žmonių yra ir 66 metų pensininkė Christine Garrett (Kristin Garet), sutikta gatvės turguje Betnal Grino kvartale Rytų Londone.

„Manau, kaip šalis galėtume stovėti ant savo kojų. Ką jie dėl mūsų daro? Nieko“, – sakė ji.

Netoliese vaikišką vežimėlį stūmusi 38 metų Julia Rogers (Džulija Rodžers) nepritarė tokiai nuomonei.

„Tai bus katastrofa“, – sakė ji.

Labiausiai dėl „Brexit“ pasekmių nerimauja Londono Sičio – didžiausio Europos finansų centro – darbuotojai.

„Manau, padėtis apgailėtina“, – sakė 41 metų Danielis Smithas (Danielis Smitas) ir pridūrė: „Tam tikra prasme užspeitėme save į kampą, iš kurio negalime ištrūkti“.

Mūšiai dėl pinigų

ES savo pirmąją reakciją Britanijai turėtų pateikti penktadienį, o balandžio 29 dieną numatytame Bendrijos viršūnių susitikime bloko lyderiai turėtų patvirtinti savo „Brexit“ derybų gaires. Tai reiškia, kad veikiausiai praeis dar ne viena savaitė, kai bus pradėtos oficialios derybos.

Vienas iš svarbiausių Bendrijos lyderių prioritetų – susitarti dėl Didžiosios Britanijos neįvykdytų įsipareigojimų, kurių suma, apytikriais skaičiavimais, sudaro 55-60 mlrd. eurų. Šis mūšis veikiausiai nustatys toną deryboms likusiais klausimais.

Abi pusės taip pat yra sakiusios, kad nori išspręsti klausimą dėl daugiau kaip 3 mln. Britanijoje gyvenančių europiečių migrantų, taip pat milijono britų išeivių, gyvenančių Bendrijoje, statuso po „Brexit“.

Abi pusės taip pat nori, kad „Brexit“ nepadidintų įtampos Šiaurės Airijoje. Šią Britanijos provinciją ir Airijos Respubliką skirianti siena po „Brexit“ liks vienintele Jungtinės Karalystės sausumos siena su ES.

Britanija taip pat nori per dvejus metus sudaryti naują laisvosios prekybos susitarimą, nors pripažįsta, kad gali reikėti pereinamojo laikotarpio susitarimo, kad ji prisitaikytų prie naujos realybės.

Daugelis verslo lyderių labai sunerimę dėl Th.May sprendimo trauktis iš Europos bendrosios rinkos, turinčios 500 mln. vartotojų. Jie būgštauja dėl šio žingsnio pasekmių darbo vietoms ir ekonomikos augimui.

„Brexit“ referendumo rezultatai nusmukdė svaro kursą, tačiau ekonomikos augimas išliko daugmaž stabilus.

Skyrybos nepasiekus susitarimo

Turint galvoje laukiančius didžiulius iššūkius, esama realios galimybės, kad derybos gali žlugti ir Britanija bus priversta palikti ES nesudarius jokio susitarimo.

Tai veikiausiai būtų labai žalinga abiem pusėms, nes būtų sukurtos prekybos kliūtys ten, kur jų dabar nėra, ir atsirastų didžiulis teisinis neapibrėžtumas.

Th.May yra sakiusi, kad „geriau jokio susitarimo nei prastas susitarimas“. Premjerę tvirtai palaiko griežtojo kurso šalininkų sparnas jos Konservatorių partijoje, kuris ne vieną dešimtmetį siekė pasitraukimo iš ES.

Nors artėjant derybų pradžiai Th.May sušvelnino kalbų apie pasitraukimą nepasiekus susitarimo toną, ekspertai sako, jog tai gali būti vienintelis jos koziris derybų procese, kuriame bėgantis laikas reiškia, kad visos geriausios kortos bus ES rankose.

„Tai žymi laikotarpio, kai kontrolė buvo mūsų vyriausybės rankose, pabaigą“, – sakė profesorius Anandas Menonas, programos „JK besikeičiančioje Europoje“ (UK in a Changing Europe) vadovas.

Atmetė Th. May pasiūlymą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį ignoravo Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresa May (Terezos Mei) raginimą derybas dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos vesti kartu su derybomis dėl būsimų santykių.

„Pirmiausiai derybos turi išaiškinti, kaip mes išnarpliosime mūsų persipynusius santykius ... ir tik, kai šis klausimas bus išspręstas, galima pradėti kalbėtis apie mūsų būsimus santykius“, – sakė A.Merkel.

Ji taip pat ragino su Didžiąja Britanija dėl pastarosios pasitraukimo iš Europos Sąjungos derėtis „sąžiningai ir konstruktyviai“ .

„Mes, Europos Sąjunga, turėtume per artėjančias derybas veikti sąžiningai ir konstruktyviai, – sakė A.Merkel. – Tikiuosi, kad Britanijos vyriausybė derybose taip pat laikysis tokios pačios dvasios“.

Ji dar pridūrė, kad Th.May telefonu antradienį ją užtikrinusi, kad taip ir bus.

Viena svarbiausių temų derybose, anot A.Merkel, – užtikrinti Britanijoje gyvenančių ES piliečių ateitį.

„Vyriausybė stengsis sumažinti iki minimumo galimą poveikį jų kasdieniniam gyvenimui“, – sakė ji.

A.Merkel taip pat asmeniškai palinkėjo Britanijai ir ES likti artimomis partnerėmis.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Rimta Šalis, rimti ir sprendimai.

Sanimideg

Sanimideg portretas
Protinguoliai bega is Titaniko o Titanike lieka debilai

teisybe

teisybe portretas
Paracetamolistinei Britanijai prasidejo juros dugnan grimzdimo procesas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių