Britų konservatorių parlamentarai gali siekti išstojimo iš ES

Britų konservatorių parlamentarai gali pažadėti paremti šalies išstojimą iš Europos Sąjungos (ES), nepriklausomai nuo to, kokios galios bus grąžintos Londonui iš Briuselio, sekmadienį rašė laikraštis „The Independent“.

Straipsnyje buvo akcentuojamas didėjantis spaudimas ministrui pirmininkui Davidui Cameronui (Deividui Kameronui), susiduriančiam su euroskeptiškos JK nepriklausomybės partijos (UKIP) kilimu prieš 2015 metų gegužę įvyksiančius visuotinius rinkimus.

D.Cameronas yra pažadėjęs derėtis dėl galių sugrąžinimo iš Briuselio Londonui ir surengti 2017 metais referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje, ir sakė, kad pats agituos už Didžiosios Britanijos pasilikimą bloke.

Tačiau „The Independent“ pranešė, kad „iki 100“ parlamentarų iš jo valdančiosios Konservatorių partijos rengiasi nepaisyti savo lyderio ir 2015 metų rinkimų manifestuose paremti pasitraukimą iš ES, nepriklausomai nuo bet kokių Britanijos narystės sąlygų pasikeitimų.

„Mano rinkimų manifestas patvirtins mano nuomonę, kad mes turėtume pasitraukti iš ES“, – laikraščiui sakė konservatorių parlamentaras Markas Recklessas (Markas Reklesas).

Jo kolega Jacobas Reesas-Moggas (Džeikobas Risas-Mogas) sakė, kad į jį su tokia idėja niekas nesikreipė, bet jam „labai įdomu“.

„Jei ministras pirmininkas iki rinkimų nebus labai aiškiai išdėstęs savo sąlygų dėl pakartotinio derėjimosi ir aplinkybių, kuriomis jis ragintų balsuoti „Ne“, bus labai viliojama į rinkimų kreipimąsi įdėti asmeninį pareiškimą ir pasakyti, kad aš balsuosiu už „Išstojimą“, – BBC radijui sakė J.Reesas-Moggas.

Ketvirtadienį ministras pirmininkas patyrė smūgį, kai konservatorių parlamentaras Douglasas Carswellas (Daglasas Karsvelas) pabėgo į UKIP, taip išprovokuodamas papildomus rinkimus, po kurių jis gali tapti pirmuoju į Bendruomenių Rūmus išrinktu šios partijos nariu.

D.Carswellas sakė jautęs, kad konservatorių vadovybė „nerimtai galvoja apie permainas“.

Sekmadienį kitas konservatorių parlamentaras, Chrisas Kelly (Krisas Kelis), paskelbė, kad užleis vietą per 2015 metų rinkimus, po vienos savo kadencijos. Tokio sprendimo priežasčių jis nenurodė.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas, kuris šeštadienį buvo paskirtas naujuoju Europos Vadovų Tarybos pirmininku, sakė, kad negali įsivaizduoti ES be Didžiosios Britanijos, ir pažadėjo daryti visa, kas įmanoma, kad būtų patenkinti Londono reformų reikalavimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių