Burkina Faso vyriausybė išaiškino rengiamą perversmą

  • Teksto dydis:

Burkina Faso vyriausybė penktadienį pranešė, kad užkirto kelią „plataus masto perversmui“, kuriuo buvo siekiama nuversti šalies prezidentą ir jėga perimti valdžią.

Maždaug 30 asmenų grupė planavo išlaisvinti kalinius, susijusius su nepavykusiu 2015 metų rugsėjo mėnesio perversmu, ir užpulti prezidentūrą, pranešė Saugumo ir vidaus reikalų ministras Simonas Compaore (Simonas Kompaore).

„Maždaug 30 vyrų grupė, kurią sudarė daugiausia puskarininkiai ir kareiviai iš buvusios RSP gretų, planavo pulti nacionalinės žandarmerijos kareivines Vagadugu, kalėjimą, kuriame kali nepavykusio perversmo 2015 rugsėjo dalyviai, ginklu užimti prezidento rūmus“, – sakė per spaudos konferenciją S.Compaore.

Pasak jo, penktadienį buvo suimta mažiausiai 10 žmonių, tačiau pagrindinis įtariamasis tebėra laisvėje.

Pasak pareigūnų, perversmą rengė pajėgos, ištikimos buvusiam šalies prezidentui Blaise'ui Compaore (Blezui Kompaorei), kuris buvo priverstas atsistatydinti dėl masinių protestų prieš dvejus metus, 2014-aisiais.

Pernai, 2015-aisiais, buvo išformuotas 1,3 tūkst. karių Prezidento apsaugos pulkas (RSP), pabandęs nuversti laikinąją vyriausybę, sudarytą prezidentui B.Compaorei pabėgus iš šalies.

Pasak ministro, dabar perversmą planuota vykdyti spalio 8 dieną, ketinta suimti „kai kuriuos valdžios pareigūnus“. Šie kėslai buvo išaiškinti, kai du buvę RSP kariai pabandė patekti į miestą ir buvo nukauti.

Ilgametis šalies lyderis Blaise'as Compaore (Blezas Kompaorė) buvo nuverstas 2014-ųjų spalį per sukilimą prieš jo ketinimą pakeisti konstituciją, kad liktų prezidento poste. Tada buvo sudaryta laikinoji vyriausybė.

2015 rudenį perversmą prieš laikinąją vyriausybę mėgino surengti B.Compaorei ištikimi Prezidento apsaugos pulko (RSP) kariai, bet jų veiksmus užblokavo minios žmonių gatvėse ir kariai, atakavę maištininkų kareivines.

2015-ųjų gruodžio pabaigoje naujuoju Burkina Faso prezidentu buvo prisaikdintas Rochas Marcas Christianas Kabore (Rokas Markas Kristianas Kaborė); baigėsi pereinamasis laikotarpis nuo 2014 metų, kai buvo nuverstas ilgai šią skurdžią vakarų Afrikos šalį valdęs B.Compaore.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių