Buvęs Britanijos „Brexit“ sekretorius sukritikavo premjerės planą dėl išstojimo iš ES

  • Teksto dydis:

Buvęs britų „Brexit“ sekretorius Dominikas Raabas (Dominikas Rabas) pareiškė manąs, kad dabartinis susitarimo dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos projektas gali padaryti jo šaliai ilgalaikės žalos.

Išstojimo be jokios susitarimo scenarijus „numano tam tikrą trumpalaikės destabilizacijos riziką. Šią problema galime iš dalies ar visiškai išspręsti. Tačiau dabartinis susitarimas pasižymi ilgalaike žala, nuo kurios sunkiai atsigausime – jis smaugia galimybes, kurias mums gali suteikti „Brexit“, parašė jis savo straipsnyje, trečiadienį paskelbtame laikraštyje „The Daily Telegraph“.

D. Raabas pažymėjo, kad anksčiau lapkritį atsistatydino, nes negalėjo „būdamas sveiko proto paremti siūlyto susitarimo tarp Didžiosios Britanijos ir ES“.

Pasak buvusio vyriausybės nario, vienu metu Britanija buvo priartėjusi prie susitarimo, kurį jis galėjo palaikyti, bet Londono neseniai padarytos nuolaidos esą galutinai sužlugdė sandorį.

Tarp šių nuolaidų yra apsidraudžiamasis planas dėl Airijos sienos, D. Raabo teigimu, neleisiantis Šiaurės Arijos gyventojams priešintis Briuselio diktatui. Anot politiko, susitarimo projektas taip pat numato daug papildomų išlaidų Šiaurės Airijos verslui.

„Tai yra nesuderintas Europos Komisijos ir Airijos Respublikos vyriausybės politinis mėginimas įtraukti Šiaurės Airiją į kontrolės ir priklausomybės sferą“, – rašo D. Raabas.

Antra nesėkminga nuolaida D. Raabas pavadino padėtį, kai preliminarus susitarimas leistų ES vetuoti Britanijos sprendimą nutraukti atsarginio plano galiojimą.

Trečiuoju problemišku susitarimo aspektu buvęs sekretorius laiko faktą, kad jame neužsimenama apie būsimą susitarimą dėl laisvos prekybos tarp ES ir Britanijos, tik pažymima, kad abi šalys pasistengs „sukurti bendrą muitų teritoriją“.

Lapkričio 14-ąją Londonas suderino su Briuseliu 585 puslapių preliminarų susitarimą dėl „Brexit“ sąlygų. Tačiau šis dokumentas, nepaisant britų vyriausybės paramos, buvo sutiktas pesimistiškai tiek ES, tiek JK. Tuojau po šio žingsnio iš savo postų atsistatydino keli britų ministrų kabineto nariai, įskaitant D. Raabą ir už Šiaurės Airijos reikalus atsakingą jaunesnįjį ministrą Shaileshą Varą (Šailešą Varą).



NAUJAUSI KOMENTARAI

lieka

lieka portretas
tik referendumas bet valdantieji kazkodel nenori ir tai nieko gero nezada....

tai

tai portretas
nors 1 blaiviai mastantis britas isreiske protinga nuomone nes kitaip manatys tai samoningai sukurstyti seniai lordai karaliai ir bendrai su masonais negali atsisakyti nostalgisko skeptro kuri dar prilaiko vi/sos tautos saskaita o scotlandjardas isvien su jav pentagonu ir ko gero mosad.....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių