Buvęs D. Trumpo rinkimų kampanijos vadovas atstovavo Kremliaus interesams

  • Teksto dydis:

Buvęs JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rinkimų kampanijos štabo vadovas Paulas Manafortas (Polas Manafortas) prieš dešimtmetį slapta dirbo vienam Rusijos milijardieriui ir padėjo stumti tos šalies prezidento Vladimiro Putino interesus, rodo naujienų agentūros „The Associated Press“ (AP) gauta informacija.

Be to, jis buvo pasiūlęs ambicingą politinę strategiją, kaip būtų galima susilpninti prieš Rusiją nusistačiusias grupes buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose, nurodė AP.

Šie faktai prieštarauja D.Trumpo administracijos ir paties P.Manaforto tvirtinimams, kad jis niekada nėra dirbęs Rusijos interesams.

P.Manafortas savo 2005-ųjų birželį parengtame konfidencialiame strategijos plane teigė galįs paveikti politiką, verslo sandorius ir žiniasklaidą Jungtinėse Valstijose, Europoje bei buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose, kad iš to naudos gautų V.Putino vyriausybė, nors tuo metu šaliai vadovaujant George'ui W.Bushui (Džordžui V.Bušui) Vašingtono ir Maskvos santykiai prastėjo.

P.Manafortas savo planais pasidalijo su rusų aliuminio magnatu Olegu Deripaska, artimu V.Putino sąjungininku, su kuriuo jis galiausiai pasirašė 10 mln. dolerių vertės metinę sutartį, paaiškėjo po interviu su keliais žmonėmis, turinčiais informacijos apie P.Manaforto mokėjimus, bei ištyrinėjus AP gautus jo verslo dokumentus. P.Manafortas ir O.Deripaska palaikė verslo santykius bent iki 2009 metų, sakė vienas asmuo, susipažinęs su tais planais.

„Dabar laikomės nuomonės, kad šis modelis gali būti itin naudingas V.Putino vyriausybei, jei jis bus pritaikytas teisinguose lygiuose bei tvirtai įsipareigojus siekti sėkmės“, – rašė P.Manafortas 2005 metais laiške O.Deripaskai. Tas planas, pasak P.Manaforto, „pasiūlys puikią paslaugą, kuria galima peržiūrėti V.Putino vyriausybės politiką tiek viduje, tiek išorėje“.

Buvusio D.Trumpo rinkimų kampanijos pirmininko planai buvo išdėstyti dokumentuose, kuriuos gavo AP. Juose buvo strategijos memorandumai bei įrašai, atskleidžiantys tarptautinius milijonų dolerių elektroninius pervedimus. Kiek darbų pagal minėtą sutartį P.Manafortas atliko, nėra žinoma.

P.Manafortas AP patvirtino, kad jis dirbo O.Deripaskai, tačiau sakė, kad jo darbas buvo neteisingai laikomas nepriimtinu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių