Buvęs JK užsienio reikalų sekretorius: „Brexit“ išgelbėti dar ne per vėlu

  • Teksto dydis:

Buvęs Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) trečiadienį paragino vyriausybę pakeisti šalies pasitraukimo iš ES strategiją ir savo entuziastingoje kalboje pareiškė parlamentarams, kad „Brexit“ išgelbėti dar ne per vėlu“.

Jis perspėjo, kad premjerės Theresos May (Terezos Mei) planai palaikyti glaudžius ekonominius ryšius su bloku – dėl kurių jis kartu su buvusiu „Brexit“ sekretoriumi Davidu Davisu (Deividu Deivisu) praėjusią savaitę atsistatydino – yra „Brexit“ tik savo pavadinimu“.

Pirmąkart po savo atsistatydinimo kalbą sakęs Bendruomenių rūmuose B. Johnsonas, apsuptas šalininkų, įskaitant D. Davisą, pareiškė, jog Th. May vis dar gali pakeisti politikos kursą.

„Dar ne per vėlu išgelbėti „Brexit“. Turime laiko šiose derybose. Kartą jau keitėme taktiką – galime tai padaryti ir vėl“, – sakė buvęs vyriausybės narys.

Tačiau jis pridūrė, kad pasiekti susitarimą būtina jau dabar ir „nesąmone“ pavadino vyriausybės siūlymą susitarti dėl kompromiso, kad vėliau jį būtų galima persvarstyti.

Th. May planas reiškia, kad „siūlomės tapti ekonominiais vasalais“, nurodė B. Johnsonas, pridurdamas, jog Jungtinė Karalystė atsidurtų „apgailėtinoje nuolatinėje nežinioje“.

Pasak jo, premjerė iš pradžių siūlė „nuostabią viziją“ – Britanijos pasitraukimą iš ES teismų sistemos, muitų sąjungos ir bendrosios rinkos bei naujų prekybos sutarčių pasirašymą.

Tačiau pastaruosius pusantrų metų atrodė, „tarsi būtų apgobęs nepasitikėjimo savimi rūkas“, sakė buvęs diplomatijos vadovas.

„Svyravome ir išdeginome savo derybų kapitalą“, – pareiškė jis, kalbėdamas apie susitarimą išspręsti Jungtinės Karalystės finansinius reikalus neturint įpareigojančio pažado, kad ES ir Britanija sudarys prekybos sutartį.

B. Johnsonas pareikalavo, kad britai turi „tikėti šia šalimi“.

„Dar yra laiko, ir jei ministrė pirmininkė sugebės dar kartą pakoreguoti tą viziją...  manau, kad tada ji galės užtikrinti Britanijai puikių „Brexit“, – teigė politikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių