Buvęs JT Generalinės Asamblėjos pirmininkas įtariamas kyšininkavimu

  • Teksto dydis:

Buvęs Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos pirmininkas Johnas Ashe'as (Džonas Ašas) antradienį buvo suimtas ir apkaltintas paėmęs 1,3 mln. JAV dolerių kyšių iš Kinijos verslininkų, o šis korupcijos skandalas smarkiai supurtė tarptautinę organizaciją.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) sakė esantis „sukrėstas ir giliai susirūpinęs“ dėl tų kaltinimų, neturinčių precedento per 70 metų Jungtinių Tautų istoriją.

J.Ashe'as, kuris metus vadovavo Asamblėjai nuo 2013 rugsėjo, įtariamas ėmęs kyšius mainais į palaikymą pasiūlymui įkurti JT konferencijų centrą Makao, kurį iškėlė turtingas Kinijos nekilnojamojo turto vystytojas Ng Lap Sengas.

„Be kita ko, Ashe'as priėmė daugiau negu 500 tūkst. JAV dolerių“ iš Ng Lap Sengo, kuris „siekė pastatyti milijardų dolerių vertės JT finansuojamą konferencijų centrą Makao“, sakoma ieškinyje.

Niujorko policija suėmė 61 metų J.Ashe'ą, kuris anksčiau buvo Antigvos ir Barbudos ambasadorius prie JT. Jis buvo areštuotas savo namuose Dobs Ferio miestelyje šalie Niujorko, o dar trys asmenys antradienį paryčiais buvo suimti Niujorke.

JAV federalinis prokuroras Preetas Bharara (Pritas Bharara) sakė, kad J.Ashe'as naudojosi Jungtinėmis Tautomis kaip „pelno platforma“, stumdamas Makao projektą ir palaikydamas Kinijos interesus savo gimtojoje Karibų šalyje.

Mainais į tuos kyšius J.Ashe'as pateikė Ban Ki-moonui raštą, „kuriame tvirtinama, kad esą yra būtina pastatyti JT Makao konferencijų centrą“, sakoma ieškinyje.

Ng Lap Sengas ir kiti pasinaudojo 2012 metų kovą parašytu J.Ashe'o laišku, ragindami pastatyti konferencijų centrą, kuriame planuota įkurti „Pasaulinį verslo inkubatorių“, turėjusį skatinti bendradarbiavimą Pietų regiono šalių privačiame sektoriuje.

J.Ashe'as, kuris yra Antigvos ir Barbudos pilietis, bet gyvena Jungtinėse Valstijose, tebebuvo savo šalies ambasadorius, kai parašė šą laišką. Tose pareigose jis dirbo iki 2014 metų lapkričio.

Dėl įtariamo kyšininkavimo taip pat buvo areštuotas Dominikos Respublikos ambasadoriaus prie JT pavaduotojas Francis Lorenzo (Frensis Lorencas) kartu su Shiwei Yanu (Šivei Janu) ir Heidi Hong Piao.

Praeitą mėnesį Ng Lap Sengas buvo suimtas Niurjorke kartu su savo verslo partneriu Jeffu Yinu (Džefu Jinu) dėl daugiau negu 4,5 mln. dolerių grynaisiais pinigais nedeklaruoto įvežimo į Jungtines Valstijas per dvejų metų laikotarpį.

Minėti šeši asmenys kaltinami naudojęsi fiktyvia nevyriausybine organizacija, per kurią buvo vykdoma kyšininkavimo schema. F.Lorenzo, kuris yra tos nevyriausybinės organizacijos garbės prezidentas, buvo mokamas 20 tūkst. dolerių atlyginimas.

„Rolex“ laikrodžiai, dizainerių kostiumai 

„Jeigu bus įrodyti, šiandieniniai kaltinimai patvirtins, kad korupcijos vėžys, įsimetęs į daugelį vietos ir valstybių vyriausybių, taip pat yra užkrėtęs Jungtines Tautas“, – P.Bharara sakė per spaudos konferenciją.

Buvęs Generalinės Asamblėjos vadovas „parsidavė ir pardavė pasaulinę instituciją, kuriai vadovavo“ – už prabangius laikrodžius „Rolex“, dizainerių pasiūtus kostiumus ir privačią krepšinio aikštelę, sakė prokuroras ir pridūrė, kad už visa tai sumokėjo minėtas Kinijos nekilnojamojo turto magnatas.

Manoma, kad tie kyšiai buvo mokami nuo 2011 metų iki pernai gruodžio.

Teismo dokumentuose minimos detalės apie J.Ashe'o prabangų gyvenimo būdą rodo, kad jis nusipirko du „Rolex“ laikrodžius, kainuojančius 54 tūkst. dolerių, paėmė 40 tūkst. dolerių paskolą naujam automobiliui BMW ir siūdinosi brangius kostiumus pas dizainerius Honkonge, kainavusius 59 tūkst. dolerių.

J.Ashe'as gavo 800 tūkst. dolerių iš Kinijos verslininkų, kad atsidėkodamas palaikytų jų interesus Jungtinėse Tautose ir Antigvos vyriausybėje, sakoma kaltinamajame akte. Manoma, kad dalis tos sumos buvo perduota Antigvos premjerui.

Tais kyšiais taip pat būdavo apmokamos šeimos atostogų kelionės ir krepšinio aikštelės įrengimas J.Ashe'o namuose.

JT atstovas Stephane'as Dujarricius (Stefanas Dudžaričius) sakė, kad Jungtinių Tautų pareigūnai apie tuos kaltinimus pirmąkart sužinojo iš antradienį pasirodžiusių žiniasklaidos pranešimų ir kad JAV pareigūnai su jais nebuvo susisiekę bei neprašė padėti vykdyti tyrimą.

„Generalinis sekretorius buvo sukrėstas ir giliai susirūpinęs, kai šį rytą sužinojo apie kaltinimus Johnui Ashe'ui, kurie nukreipti prieš sąžiningumo Jungtinėse Tautose širdį“, – pabrėžė jis.

Dabartinis Generalinės Asamblėjos pirmininkas – danas Mogensas Lykketoftas (Mogensas Liuketoftas) – sakė esantis „smarkiai sukrėstas“ ir pareiškė, kad „Jungtinės Tautos ir jų atstovai turėtų užtikrinti aukščiausius skaidrumo bei etikos standartus“.

Tačiau jis nesutiko atsakyti, ar bus imtasi kokių nors naujų priemonių kontroliuoti ambasadorius ir JT lyderius, atsižvelgiant į kilusį korupcijos skandalą.

„Neturiu įgaliojimų tirti pats arba kurti naujas taisykles be Generalinės Asamblėjos specifinio sprendimo“, – sakė M.Lykketoftas.


Šiame straipsnyje: Johnas AsheJTkorupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių